Server 2008 R2 Üzerindeki Sanal Sunucunun, Server 2012’ye Migrate Edilmesi (Export-Import)

Microsoft’un büyük yankı uyandırdığı ve bu izlenimi arttırarak devam edeceğini gördüğümüz platformun; lisanslama ve özellikler kısmına baktık. Artık bu sistem üzerinde bazı denemeler yapmanın zamanı geldi.

Peki ama, benim çalışan bir Hyper-V Sistemim var versiyon 2 kullanıyorum ve v3 e geçemem ne kadar sıkıntılı ya da uzun sürer. Düşünene kadar yapmıştık diyerek migrate işleminize başlamanızı tavsiye ederim.

Bu yazımızda, bu işlemin nasıl yapılacağına ve işlemler bittikten sonra neler yapmamız gerektiğine birlikte bakıyor olacağız.

Ancak başlamadan önce kısa bir bilgi paylaşımında fayda görüyorum. Hyper-V tarafında Migration işlemini Export/Import işlemleri ile yapmamızdaki yegane sebep, donanım tarafında herhangi bir değişiklik olmamasıdır. Bu sayede sanal sunucu üzerinde yeniden bir lisanslama gereksinimimiz olmayacak.

Ajandamız:

  • Taşınacak Sanal Makinamızı Kapatarak Export işlemini yapacağız.
  • Export işlemi sırasında, sanal makinanın adı ile açılan bir klasör içerisinde tüm dosyalarınız toparlanacaktır. Bu dosyayı sanal sunucumuzu döneceğimiz yere taşıma işlemini gerçekleştirmemiz gerekecek.
  • Ve taşıma işleminden sonra, bu makinamızı Import etmemiz gerekecek.
  • Import işlemimizden sonra sanal sunucuyu açarak Integration Services güncelleştirmesi yapacağız.

Export işlemi için sanal makinamız seçili iken, action panel üzerinden Export a tıklamamız yeterli olacak. Karşınıza aşağıdaki ekran çıkacaktır. Buradan, export etmek istediğiniz dizini göstermeliyiz. Bu dizin içerisinde sanal sunucunun adı ile bir klasör oluşturulacak ve tum gerekli dosyalarınız bu dizine aktarılacak.

http://blogs.msdn.com/b/virtual_pc_guy/archive/2009/06/12/hyper-v-import-export-in-windows-server-2008-r2.aspx


Resim-1

Export işleminden sonra ajandamızda da hatırlattığımız gibi, bunu Server 2012 Hostuna ya da bu yapıda bulunan Storage üzerine Move etmemiz gerekecek.

Windows Server 2012 üzerindeki Hyper-V Manager Konsolu üzerinde, Action Panelden import Virtual Machine link ine tıklıyoruz.

Karşılama ekranını geçtikten sonra aşağıdaki gibi; Hangi makinayı import edeceğimizi soran bir pencere göreceksiniz.

Burada; export ederken gösterdiğimiz dizin içerisinde oluşturulan (makina adındaki) klasörü göstermeliyiz.


Resim-2

Ve akabinde karşımıza gösterdiğimiz dizin içerisinde bulunan sanal sunucu ya da sunucular gelecek.


Resim-3

Import etmek istediğimiz sunucuyu seçerek ileri dediğimizde, karşımıza bu sanal sunucumuzu ne şekilde Import etmek istediğimiz soran bir pencere gelecektir. Bura 3 alternatifimiz bulunuyor.

Register the virtual machine in-place (use the existing uniqe ID):

Bu seçenek sadece gösterdiğiniz sanal sunucuyu, kullandığımız Hyper-V Manager konsolumuza register eder. Bu şekilde ilerler isek, sanal sunucumuzun export ettiğimiz dosyalarını gerçekten çalıştırmak istediğimiz sunucuya taşıdığımızdan emin olmamız gerekir.

Restore the virtual machine (use the existing uniqe ID):

Bu alternatifi sanal makinayı Import edeceğimiz dizini kendimiz seçmek istiyorsak ya da default dizine oluşturulmasını istiyorsak tercih etmeliyiz. Bu şekilde Import ettiğimiz sanal makinalarda, sanal makinanın ID si korunacaktır.

Copy the virtual machine (create a new unique ID):

Bu alternatif in bir önceki alternatiften tek farkı, sanal makinanın ID sinin korunmamasıdır. Yani bu şekilde yaptığımız Import işlemlerinde makinanın envanter dosyası yeniden oluşturur. Dolayısı ile ID yeniden üretilir.

Biz burada en son seçenek ile devam etmek istiyoruz. Export işlemi için dosyaları taşımıştım ama, storage tarafında belirleyeceğim dizinde oluşmasını istiyorum. Be yeni bir ID üreterek ilk defa oluşturulmuş bir sanal sunucu gibi davranmasını istiyorum.


Resim-5

Ve bahsettiğim gibi bana neyi nereye oluşturmak istediğimi soruyor.


Resim-6

Ve ardından, sanal sunucunun diskini nerede barındırmak istediğimi soruyor.


Resim-7

Ve klasik özet ekranımız gördükten sonra işleme başlaya biliriz.


Resim-8

İşlem bittikten sonra device manager içerisinde bir ya da iki tane bilinmeyen sürücü görebilirsiniz ya da bununla ilgili bilgi mesajı alabilirsiniz. Bunun sebebi Integration Services güncellemesini henüz yapmamamızdır.

Import ettiğimiz sanal makinanın konsolunu açtığımızda, üstte action bölümünden  Insert integration services setup disk diyerek, bu servisin kurulumunu tetikliyoruz. Önceden kurulu olduğu için güncelleyeceğini söyleyecek ve onay isteyecektir. Bu güncellemeden sonra makinanızı eskisi gibi kullanabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık