Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Azure Üzerindeki En Son Sürümü
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) Azure Üzerindeki En Son Sürümü

0

Microsoft Azure platformunun en çok tercih edilen servislerinden birisi olan Virtual Machine hizmetinin Linux işletim sistemi kullanımları hakkında aşağıda vereceğim bilgileri görünce sizlerde çok şaşıracaksınız. Bugün aslında yine müşterilermizden zaman zaman gelen bir sorunun cevabını da vereceğim. Soru şu, Azure üzerinde çalışabilecek en güncel Red Hat Enterprise Linux (RHEL) sürümü nedir?

Sorunun cevabına ve detaylara geçmeden önce Azure platformunda Linux özelinde birkaç istatistiği sizlerle paylaşmak istiyorum;

  • VM çekirdeklerinin %50’sinden fazlası Azure’da Linux çalıştırıyor
  • Linux tabanlı image’ların Azure Marketplace image’ların %60’ını oluşturuyor
  • En iyi 100 Microsoft müşterisi Linux iş yüklerini Azure’a dağıtıyor
  • Azure Tuned Kernels %25 daha hızlı ağ verimi sağlıyor
  • Microsoft, Red Hat, SUSE, Ubuntu, Oracle Linux, Debian, CentOS, CoreOS ve OpenSUSE gibi tüm büyük Linux dağıtımlarını destekliyor (Ayrıca FreeBSD’yi de destekliyor)
  • Azure, yerel olarak desteklenen iki yönetilen Kubernetes orkestrasyon hizmeti sunuyor: Azure Kubernetes Service ve Azure Red Hat OpenShift

Sorunun cevabı ise geçtiğimiz aylarda yapılan duyuru ile birlikte Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8.9 en son sürüm olarak Azure üretim ortamları için kararlılık ve güvenlik ile birlikte gelişmiş performans ve güvenilirlik için hata düzeltmeleri ve geliştirmeler sağlayan Red Hat Enterprise Linux 8’in en son küçük sürümüdür. Ayrıca, sizlerin çeşitli altyapılarda daha verimli yönetim ve dağıtım için gereken tutarlılığı korurken işletim ortamlarını özelleştirmelerine yardımcı olmak için daha fazla özellik ve yetenek içerir. Bunlardan bir kaçını aşağıda sıralayalım;

  • RHEL’deki yeni seçenekler, dahil edilen image oluşturma hizmeti ve Convert2RHEL aracıyla dağıtım ve geçiş görevlerini kolaylaştırır.
  • RHEL ile birlikte gelen performans yardımcı pilotunun en son sürümü, kesintiler, kalıcı olmayan depolama ve harici bellek dahil olmak üzere donanımınızın daha fazla yönünün performansını izlemenize ve olası sorunları hızla tespit etmenize yardımcı olmak için yeni ölçümler ekler.
  • RHEL 8.9, Node.js 20, Java-21 ve derleyici araç takımları için yeni Uygulama Akışları içerir, böylece geliştiriciler en son teknoloji özelliklerinden yararlanabilir.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: Red Hat Enterprise Linux (RHEL), Red Hat Enterprise Linux, Linux, RHEL, Azure Linux istatistiği

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir