Oyun Motoru Nedir? Unity Ve Unreal Engine Genel Özellikleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Üretici Teknolojileri

Oyun Motoru Nedir? Unity Ve Unreal Engine Genel Özellikleri Nelerdir?

6

Gelişen dünya ve günümüz teknolojisinde oyun sektörüne büyük ilgi gösterilmektedir. Her geçen gün oyun geliştirmek için kullanılan yazılımlar, yapılan güncellemelerle yeniliklere ayak uyduruyor. Dijital eğlence sektöründe her yaş grubundaki insanların vaktini ayırdığı bu oyunların doğumu oyun motorlarıyla gerçekleşiyor.

Oyun motorları bir oyun için kalp niteliğindedir çünkü tasarladığınız hikâye ve karakterler üzerine oyunu inşa edip oyunlarda gördüğünüz zıplama, koşma, uçma; patlama, çarpışma, yerçekimi gibi fiziki hareketlerin ekranda görüntülenmesini sağlayan, sahnelerin ışık ve gölge ayarını, seslerin duyulmasını, kodlarla komut oluşturulması, AI (yapay zeka) modüllerinin kullanılması gibi oyun için gerekli olan parçaların harmanlandığı yazılımlardır. Oyun motorlarının belirli bileşenleri yoktur yani kompleks bir yapısı vardır ama genel olarak ele alırsak Resim-1 de görüldüğü gibi bir içeriğe sahiptir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim-1

Oyun motorları aslında arka planda oyun için gerekli optimizasyonu sağlayan ayrıca bazı oyun türlerinde oyuncu için sahnedeki karakterin, nesnenin sanki kendisiymiş gibi bir his oluşturarak bu duyguyu oyuncuya yansıtmasıdır. Geliştireceğiniz oyun için kendinize uygun piyasada birçok oyun motoru mevcut bu yüzden oyununuzu oluştururken sıkıntı yaşamazsınız. Oyun motorunu seçerken göz önüne almanız gereken kriterler var ama öncelik sırası size kalmış durumda. Bu kriterlerden bahsedecek olursak;

  •  Kullanılacak oyun motoru ücret talep ediyor mu?
  •  Oyununuzun yayınlanacağı platform/platformlar için çapraz platform destek düzeyi ne durumda?
  •  Dokümantasyon içeriği bilgi açısından yeterli mi?
  •  Kullanacağınız oyun motoru için hangi programlama dili kullanılıyor? Varsa hangi betik dil desteği kullanılıyor?
  • Oyun motorunun arayüzü kullanım bakımından kolaylık sağlıyor mu?
  • Geliştiricinin etkileşim içerisinde kalacağı topluluk desteği aktiflik açısından ne durumda?

Oyun motorunu seçme konusunda nasıl yaklaşmamız gerektiği hakkında fikir sahibi olduğumuza göre artık daha kolay kendimize uygun oyun motorunu seçebiliriz. Piyasada birçok oyun motoru içerisinden rekabet halinde olan iki oyun motoru vardır. Bunlar Unity ve Unreal Engine’dir.

Unity Nedir?

 

 

 

 

Resim-2

Unity Technologies tarafından Danimarka’da geliştirilmiş olup çoklu platform desteği sağlamaktadır. Piyasada bulunan oyun motorlarına göre 3D oyun ve simülasyon yapımında daha başarılıdır. 2D oyunlar da yapılabilir ama 3D oyun yapımında elde edilen performans kadar iyi değildir. Unity’de sadece C# dili kullanılıyor. Boo ve UnityScript dilleri artık kullanılmamaktadır ve Bolt eklentisi 2020 sürümüyle oyun geliştiricilerin huzuruna sunulmuştur. Objelere belirli özellikler önceden kodlanmıştır ve kodlar objelere sürükle bırak yapılarak aktifleşir. Unity’nin geniş varlık mağazasından 2D ve 3D model animasyondan tutup sahne, parçacık, aydınlatma, gölge, zemin, ağaç, kaya, arazi, gökyüzü uyumluluğu, ses efektleri, doku, harita, kamera eklentisine kadar birçok aracı ücretli veya ücretsiz bir şekilde temin edebilirsiniz. Birden fazla platform(PC, konsol, mobil cihaz) için oyun yapım ve geliştirmede Unity oyun motoru tercih edilebilir. Daha çok mobil platform ve VR(Sanal Gerçeklik) teknolojilerinde başarılıdır. Kapsamlı ve eğitici videolardan, kurslardan oyun motorunun kullanımını daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Kullanım açısından zorluk yaşatmaz ve Unity gücüne oranla basitliği sayesinde yazılımcıların tercih nedeni olmaktadır. Unity öğrenciler için ücretsiz olarak Pro hesap dağıtıyor ve ücretsiz sürümde sadece oyun açılırken Unity oyun motorunun logosu çıkıyor ve oyun yapmak için tüm özellikler açıktır yani kısıtlama söz konusu değildir. Yıllık gelir 200.000 ABD Doları üzerine çıkarsa Pro sürümü almak zorunludur. Kullanım açısından en geniş topluluğa sahip oyun motorudur. Bir sorunla karşılaşıldığında hızlı ve kolay biçimde çözüme ulaşılır. Dokümantasyon içeriği diğer oyun motorlarına göre daha geniştir. Unity, Unreal Engine kadar iyi grafiklere sahip değildir ve Unreal Engine’e göre gerçekçi görünümler elde edemez. Diğer oyun motorlarının aksine grafik ile kod beraber çalışır, geliştirme süresi azalır ve geliştirici için esnek ortam sağlanmış olur. Commercial(Ticari) lisanslaması mevcuttur. Daha çok küçük projelerde ve mobil oyun yapımlarında kullanmak daha uygundur. Büyük projeler dediğimiz AAA oyun türü için uygun değildir. Türkiye’ye oranla işe alım süreçlerinde Unity oyun motorunda projeler yapmış olmak Unreal Engine’e göre avantaj sağlar.

Unreal Engine Nedir?


 

 

 

 

 

Resim-3

Epic Games’in geliştirmiş olduğu motordur. Unreal Engine önceden oyun motoruydu şimdi ise sadece motor çünkü film sektöründe de kullanılmaya başlandı. Bu yüzden sanatçılar tarafından kullanılan sanatçı dostu diyebileceğimiz bir motordur. Dil olarak C++ kullanılmış ve Blueprint dediğimiz görsel programlamada, sürükle-bırak ara yüzü vardır. Oyunun bir kısmı görsel komut dosyalarıyla geliştirilebilir ama Unreal Engine’nin çerçevesi çok karmaşık olduğundan öğrenimi de zordur. Unreal Engine’de oyun geliştirmek Unity’e göre yavaş ve daha zor ilerler. 2D ve 3D oyunlar geliştirmeye uygun olup başarı yakalamış olduğu oyun türleri birinci ve üçüncü şahıs nişancı oyunlarıdır. Diğer oyun motorlarının arasında en iyi grafiğe sahip motorudur ayrıca büyük ve karmaşık oyunlar dediğimiz AAA oyun yapılabilir. Topluluğu Unity kadar geniş değildir. Çapraz platform desteği bulunur. Lisans türü olarak Commercial(Ticari) lisansı kullanılmaktadır. Şimdilik 4 adet sürümü mevcuttur fakat Mayıs 2020’de Unreal Engine 5 tanıtımı yapıldı ve 2021 sonlarına doğru çıkması ön görülüyor. Unity gibi alt yapı olarak VR(Sanal Gerçeklik) oyunlarını destekler. Gerçekçi görselleştirmede başarı yakalayan en iyi motordur ve Unity’e göre arazi yaratma ve bitki örtüsü oluşturabilecek güçlü malzeme ve animasyon araçları vardır. Unity kadar geniş bir dokümantasyona sahip değildir. Normalde ücretsizdir ama kazanılan ücret 1.000.000 ABD Doları geçerse Epic Games tarafından %5 telif ücreti alınır.

Sonuca gelecek olursak yeteneğinizi sergileyebileceğiniz ve aklınızdakileri rahatça dökebileceğiniz motorlar mevcut.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org

https://tr.wikipedia.org/wiki/Unity_(oyun_motoru)

https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-01-16-what-is-the-best-game-engine-is-unity-the-right-game-engine-for-you

https://www.gamesparks.com/blog/unity-game-engine-review/

https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO201926151347005.pdf

https://tr.wikipedia.org/wiki/Unreal_Engine#Unreal_Engine_kullan%C4%B1lan_oyunlar

TAGs: Oyun motorları, Oyun motoru nedir, Oyun programlama, Unity, Unity 3D, Unreal Engine, Game Engines, What is game engine, Game Development, C#, C++, 3D game, 2D game

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 52
    harika_
    Harika!!
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 3
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 10
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Kocaeli Üniversitesi Bilişim Sistemleri Mühendisliği 1. sınıfım. Kariyerim için yeteneklerimi olabildiğince kullanabileceğim, kendimi öne çıkarabileceğim ve benim için en uygun olabilecek alan arayışındayım. Bu süreç içerisinde de kendimi daha çok geliştirmeye çalışıyorum, daha çok araştırıyorum. C# ve Python üzerine projeler geliştirmekteyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (6)

Popüler Yorumlar
  1. 09/03/2021

    Çok iyi !!!

  2. I enjoyed reading this article.

Yapılan Yorumlar
  1. 09/03/2021

    Çok iyi !!!

  2. Çok iyi olmuş beğendim

  3. I enjoyed reading this article.

  4. 10/03/2021

    Başarılı ve açıklayıcı bir yazı olmuş, ellerine sağlık

  5. 11/03/2021

    AAA oyunlar geliştirme konusunda UE4’ten bahsetmeniz çok faydalı olmuş. Birçok tecrübesiz geliştirici Unity ile tek başına AAA oyun geliştirmeye çalışıyor. Onların bu makaleyi okumasını tavsiye ederim, emeğine sağlık.

  6. 12/03/2021

    Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir