Orchestrator 2012 Nedir?

System Center 2012 Orchestrator eski Opalis ürününün yeni sürümü ve System Center ailesinin yeni üyelerindendir. Yeni sürümü ile birlikte Microsoft tarafından sunulan Private Cloud senaryolarının merkezinde yer alan Orchestrator dinamik veri merkezlerinin yönetiminde operasyonlarınızı bir adım öteye taşıyarak Microsoft ve Microsoft olmayan sistemler ile entegre çalışabilir.

Birkaç örnek vermek gerekir ise:

  • Orchestrator içerisinde oluşturulan Workflowlar farklı bir incident management sistemi tarafından tetiklenebilir (Service Manager).
  • Periyodik yükleme işlemleri otomatik hale getirilebilir. Örneğin kurulum sırasında AD üzerinde aksiyonlar alınabilir, Load Balancer yönetilebilir, servis durumları kontrol edilebilir.
  • Kullanıcı yaratma, silme, grup oluşturma, üyelikleri değiştirme gibi Active Directory operasyonel görevleri Orchestrator Runbookları ile otomatikleştirilebilir.
  • SCOM Alert sistemi izlenebilir ve oluşturulan bir alert sonucu farklı workflowlar tetiklenebilir.

Bu blog yazısı serisinde en basitten karmaşığa Runbook dizaynını ele alacağız. Blog serisi sonunda Orchestrator 2012’nin neler yapabildiğini ve farklı sistemler ile nasıl entegre hale gelebildiğini anlamış olacaksınız.

İlk bölümde temel RunBook konseptinden bahsedilecek ve runbooklar içerisindeki aktiviteler incelenecektir.

RunBook içerisinde otomatikleştirilmiş görevler ve işlemler barındıran yapılardır. Runbookların içerisinde bulunan her bir otomatikleştirilmiş adım da Activity olarak anılmaktadır.

Aşağıda çok basit bir Runbook dizaynı görülmektedir:


Resim-1

Bu Ronbook statik bir metin dosyasını okur ve her bir satırdaki sunucu isimlerini hafızaya alarak her biri için bir sonraki adımda ilgili servisi yeniden başlatır.

Runbook oluşturma detaylarına girmeden önce Runbook özelliklerini inceleyelim.


Resim-2


Resim-3

General tabında ilgili Runbook’un ismini ve tanımını değiştirebilirsiniz. İsim önemli bir alandır ileride bu runbookları Service Manager içerisine aktivite olarak Import etmek isterseniz bu Runbookları bu bölümde verilen isimleri ile yönetmek durumunda kalacaksınız.

Ayrıca General tabında Runbookların çalışmasını istediğiniz zaman aralığını belirleyebilirsiniz. Böylece ilgili runbook bir tetikleme olsa dahi ancak sizin belirlediğini zaman aralığında aktif olarak çalışacaktır.


Resim-4

Runbook servers bölümünde her bir runbook’un üzerinde çalışacağı Runbook sunucusu belirlenir. Bu bölüm Orchestrator yüksek erişebilirlik senaryoları için önemlidir. Her bir runbook için birincil ve ikinci Runbook sunucuları belirlenir. Böylece bu runbook ilk sunucuda çalışamaz ise ikinci sunucuda çalışmaya başlayacaktır.

Bu bölümde birincil ve ikincil Runbook Server belirlenmesi için Add butonuna basılması ve ilgili sunucuların seçilmesi yeterlidir.


Resim-5

Logging kısmında varsayılan loglamaya ek olarak farklı loglama opsiyonları aktif edilebilir. Loglama ile ilgili detaylar ilerleyen bölümlerde incelenecektir.


Resim-6

Event Notification tabında Runbook çalışmasında bir problem olduğunda ek log dosyası oluşturulabilir. Bu bölümde belirlenen saniye süresi boyunca runbook çalışmadığı takdirde Designer Console ve Web Console üzerinden görüntülenebilen loglar oluşturulur.


Resim-7

Job Concurrency bölümü önemli yapılandırmalardan birisidir. Bu ayar tek bir runbook sunucuda yapılandırılsa dahi tüm diğer runbook sunucularda da aktif olacaktır. Bu ayarın temel amacı bu runbook için aynı anda çalışabilecek görev sayısını belirtmektir. Tek bir Runbook Server maximum 50 adet görevi çalıştırabilir. Eğer bu limitin aşılması isteniyor ise bu bölümden ilgili değer girilmelidir.


Resim-8

Son bölüm ise Returned Data’dır. Eğer Runbook içerisindeki tüm aktivitelerin sonuna ReturnData aktivitesi eklenir ise bu runbook bu aktivite içerisinde tanımlanmış olan tüm veriyi farklı runbooklara taşıyabilecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık