1. Anasayfa
  2. Server 2016

Nano Server Nedir? Neden Kullanmalıyım?


0

Nano Server Nedir? Neden Kullanmalıyım? Bir çok Sistem Yöneticisinin ortak sorunu, sunucu işletim sistemlerinin gereğinden fazla kaynak tüketmesi ve kullanılmayan özellikler dolayı sistemde güvenlik açıklarının oluşabilme ihtimali. Microsoft önceki sunucu işletim sistemlerinde gereksiz kaynak tüketimine son vermek için Core Server işletim sistemlerini piyasaya sunmuştu. Core Server işletim sistemlerinin GUI (Grafiksel Kullanıcı Arayüzü) tabanlı olmaması ve Windows Server Full versiyona göre kırpılmış olması güzel bir seçenek olarak karşımıza çıkıyordu.


Resim-1

Microsoft yeni nesil sunucu işletim sistemi olan Windows Server 2016 ile kurulum seçeneklerini biraz genişletti. Alışık olduğumuz Windows Server Full ve Core kurulum seçenekleriyle birlikte Nano Server kurulum seçeneğini de sunmaya başladı. Peki nedir bu Nano Server? Neden Nano Server kullanmalıyım diye soruyor gibisiniz.

Nano Server, Windows Server Core sürümünün de minimal hali diye düşünebilirsiniz. Nano Server belli işler için özelleştirilmiş Sunucu işletim sistemi.


Resim-2

Windows Server Core versiyonun disk üzerinde kaplamış olduğu alan ortalama 4 GB alan iken Nano Server ile bu 400 MB civarına. İşletim sisteminin kurulum zamanında da ciddi değişiklikler söz konusu. Core versiyonun kurulumu ortalama 300 saniye iken Nano Server ile bu süre 40 saniyelere düşürülmüş durumda. Nano Server grafik arayüzü bileşenleri, MSI ve Server Core bileşenlerinden çoğu kaldırılmış, yönetimi ise sadece uzaktan yapılabilmekte. Core server yapısındaki yerel oturum açma desteği maalesef yok.

Nano Server yönetimini Server Manager, Powershell veya WMI üzerinden yapmak mümkün. Nano Server’in kullanım amaçlarına aslında altyapı servislerinin minimal OS ile çalışmasını sağlamak.

Nano Server’in desteklediği yapılar ve özelliklerinden bahsetmemiz gerekirse;

  • Desteklenen Altyapı Servisleri : Hyper-V, File Server, Clustering, Web Server vb.
  • Desteklenen Uygulama Dilleri ve Runtime Platformları : C#, Java, Node.js, Python, MySQL, OpenSSL, Ruby (2.1.5), SQLite, Nginx
  • Nano Server: Fiziksel, Sanal, Windows Server Container veya Hyper-V Container platformalarında desteklenmekte.

 


Resim-3

Nano Server minimal bir işletim sistemi olduğunu kullandığı düşük Fisk Footprint ile kanıtlıyor gibi J Minimal bir işletim sistemi olmasının avantajlarından biri de güncelleme konusu diye düşünüyorum. Nano Server daha az yama ile yoluna devam edecek bir sistem sunmakta.

Bu makalemizde Nano Server’ı kısaca tanıttık. Bir sonraki makalemizde Nano Server kurulumundan bahsedeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

 

TAGs : nano server, nano server nedir, nano server faydasi, nano server download, nano server kurulumu, neden nano server

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 5
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 2
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bilişim gönüllüsü olarak sektörün bir çok kademesinde farklı görevlerde çalıştı. Sahip olduğu sertifikalar; Vmware vExpert, Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE), Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS).

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir