Microsoft Edge Kullanıma Hazır! SCCM ile Dağıtım Nasıl Yapılır?
0

Google Chrome ile aynı altyapıya sahip yeni Microsoft Edge Windows ve macOS için kullanıma hazır.

Microsoft Edge, daha önce de aktarıldığı gibi Chrome altyapısını oluşturan Google’ın arkasında olduğu açık kaynak kodlu Chromium altyapısı üzerine kuruluyor. Chromium altyapısı üzerine kurulan bu tarayıcı ile yüksek performans vaad ediliyor.

Kurumsal firmalarda kullanılan uygulamaların güncellenmelerinin de takip edilmesi çok önemli. Google Chrome ve Mozilla Firefox için yeni çıkan güncellemeler için ayrı bir operasyon yapmak gerektiğinden Microsoft Edge vaad ettiği performansı bize sunarsa sistem yöneticilerini ciddi bir iş yükünden kurtarmış olacaktır. SCCM üzerinden güncellemelerin Software Update olarak yapılması ciddi anlamda bir avantaj sağlayacak gibi görünüyor.

“Windows 10, Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016, Windows Server 2016 ve macOS” işletim sistemlerine kurulum yapılabilecek olan Microsoft Edge browser’i System Center Endpoint Manager / System Center Configuration Manager kullanarak 2 farklı yöntem ile dağıtabilirsiniz.

SCCM / MECM 1910 sürümü ile beraber Software Library altına Microsoft Edge Management alanı eklendi. Bu alandan Microsoft Edge paketlerini indirerek paket haline getirebilir de dağıtım yapabilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise klasik Application dağıtım yöntemidir. Microsoft Edge için kurulum paketleri MSI halinde Microsoft tarafından kullanıma sunuldu. Ben bu makalemde sizlere klasik yöntem ile dağıtım yapmayı anlatacağım. https://www.microsoft.com/en-us/edge/business/download adresinden Edge for Business olarak sunuculan “Stable” sürümünün MSI paketini size uygun platform (x86/x64) için indirip işlemlere başlayalım.

Resim – 1

SCCM üzerinden paketi oluşturmaya başlıyoruz. Öncelikle indirmiş olduğumuz kurulum paketini paylaşıma kopyalıyoruz. SCCM Console üzerinden Software LibraryApplication ManagementApplications bölümüne gelerek sağ tıklıyoruz Create Application ile paket oluşturmaya başlıyoruz.

Resim – 2

Paylaşıma kopyaladığımız kurulum dosyasını Browse ile bulup seçiyoruz.

Resim – 3

Tercihinize göre Publisher ve Software Version alanlarını doldurabilirsiniz. NEXT ile devam ediyoruz.

Resim – 4

Paketimizi oluşturduk. Close ile ekranı kapatabilirsiniz.

Resim – 5

İsterseniz oluşturmuş olduğunuz uygulamanın Software Center üzerinde ikonunun da görünmesini istiyorsanız uygulamanın özelliklerinden Software Center alanı üzerinden işlemleri yapabilirsiniz. İster exe göstererek, ister icon dosyasını göstererek işlemi yapabilirsiniz.

Resim – 6

Oluşturduğumuz paketi kuruluma hazır hale getirmek için Distribution Point (DP) sunucusuna göndermemiz gerekiyor. Distribute Content ile bu işleme başlıyoruz.

Resim – 7

Paketi göndereceğimiz DP sunucu/sunucularını Add butonu ile ekliyoruz.

Resim – 8

DP kopyalama sürecini MonitoringDistributioın StatusContent Status altından takip edebilirsiniz.

Resim – 9

Paketimizi oluşturduk ve DP üzerine gönderdik. Artık tek bir işlem kaldı. Uygulama dağıtımını yapmak için Deploy seçeneğini kullanıyoruz. Karşımıza çıkan ekrandan dağıtım yapacağımız Collection bilgisini seçiyoruz. Ben All Users olarak ilerliyorum ancak siz farklı Collection lar oluşturarak dağıtımı yapabilirsiniz.

Resim – 10

Paketimizi daha önce DP üzerine attık ve herhangi bir işlem yapmadan devam ediyoruz. Farklı DP sunucusuna paketi göndermek isterseniz Add butonunu kullanarak DP sunucusu ekleyebilirsiniz.

Resim – 11

Software Center üzerinde Available olarak uygulamanın görünmesini istiyorum. Bu yüzden InstallAvailable olarak devam ediyorum. Sizler kurulumu zorunlu hale getirmek isterseniz InstallRequired seçeneğini kullanabilirsiniz.

Resim – 12

Software Center üzerinden dağıtım yaptığımız uygulamaların kullanıcılara bilgilendirme yapıp yapmayacağı ile ilgili bildirimleri ayarlayarak devam ediyoruz.

Resim – 13

Deploy işlemi tamamlandı. Close butonu ile sihirbazı sonlandırıyoruz.

Resim – 14

Software Center uygulamasını açtığımızda Applications altına Microsoft Edge uygulamamızın geldiğini görüyoruz. Available olarak deploy işlemini yaptığım için benden aksiyon beklemektedir. İçerisine girerek Install butonuna basıyorum ve kurulumu başlatıyorum.

Resim – 15

Kısa bir süre sonra kurulum tamamlanacak ve Microsoft Edge kullanıma hazır hale gelecektir. Desktop üzerinden ya da Taskbar üzerinde güncellenen icon üzerinden kullanıma başlayabilirsiniz.

Resim – 16

Kurumsal firmalarda uygulamaların bazı ayarlarının kısıtlanması istenebiliyor. Bu istekler düşünülerek Edge için Group Policy şablonları da https://www.microsoft.com/en-us/edge/business/download
adresinden Get Policy Files butonunu kullanarak indirilebiliyor. Group Policy Management üzerine ekleyerek uygulama ayarlarını özelleştirebilirsiniz.

 

Geçmiş dönemlerde Microsoft browser anlamında yine ataklar yapmış ancak Chrome ve Mozilla nın Pazar payına ulaşamamıştı. Bu son atakta Microsoft Edge kullanımı artacak mı bekleyip göreceğiz.

Bir sonraki makalelerde görüşmek üzere.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs:
edge, Edge dağıtımı, Edge msi kurulumu, Edge MSI Packages, Microsoft Edge, Microsoft Edge Deploy Using SCCM, Microsoft Edge Deployment, Microsoft Edge for Business, Microsoft Edge for MacOS, Microsoft Edge GPO Files, Microsoft Edge Kurulumu, Microsoft Edge msi, Microsoft Edge MSI Packages, Microsoft Edge MSI Setup, Microsoft Edge Nasıl Kurulur?, Microsoft Edge New Browser, Microsoft Edge Policy, SCCM ile Edge dağıtım nasıl yapılır?, SCCM ile Microsoft Edge dağıtım nasıl yapılır?

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 14
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sedat Sönmez, 1986 Muş doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Bilgi Yönetimi (Ön Lisans) ve Anadolu Üniversitesi İşletme (Lisans) mezunuyum. 2002 yılında Doğuş Grubu çalıtısı altında stajyer olarak başladığım bilişim sektöründe uzun yıllar görev aldım ve bu süre içerisinde Doğuş Teknoloji ve Microsoft ortaklığı ile pek çok farklı pozisyonda başarılı işlere imza attım. Şu anda BilgeAdam Bilişim Grubunda Danışman olarak çalışmaktayım. System Center ürün ailesi, Microsoft Server ürün ailesi ve Microsoft Client sistemleri ile ilgili bir çok projler geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum. Sahip olduğum sertifikalar : MCSE: Desktop Infrastructure, MCSE: Server Infrastructure, MCSA: Windows Server 2012, MCP (Microsoft Certified Professional)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir