Microsoft Deployment Toolkit (MDT) Nedir? Nasıl Kurulur?
1

Microsoft Deployment Toolkit (MDT) Nedir Ne işe Yarar Nasıl Kullanılır ?, İstemci veya sunucuların işletim sistemlerinin merkezi olarak dağıtılmasını, ayrıca kurulum aşamalarında uygulama dağıtımı yapılmasını sağlayan ücretsiz olarak bizlere sunulan Microsoft ürünüdür. MDT kullandıktan sonra ben bunca zamandır neden MDT kullanmadım diyeceksiniz. Zamanınızı ve iş veriminizi inanılmaz derece kaliteli hale getiren çok faydalı bir araçtır.

Windows ISO OS dosyalarını yada hazırlayacağınız referans (master) windows imajlarının wim formatında MDT içerisine aktarıp, network veya oluşturacağınız USB ile dağıtımları merkezi bir şekilde yapabilirsiniz. MDT ile yapacağınız Windows imajlarının içerisine Microsoft Office, 3.parti yazılımları ve kurumsal uygulama kısayollarınızı ekleyerek kurumunuz için standart bir OS dağıtım altyapısı oluşturabilirsiniz.

Microsoft Deployment Toolkit (MDT) ile sadece yeni Windows kurulumları yapmazsınız. Mevcut kullanmış olduğunuz bilgisayarın işletim sisteminin refresh edilmesini sağlayabilir, ya da başka senaryo ile kullanmış olduğunuz işletim sisteminin Upgrade edilmesi sağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Windows 7 bilgisayarın kullanıcı dataları ile beraber Windows 10 sürümüne Upgrade edilmesini MDT ile yapabilirsiniz.

Microsoft Deployment Toolkit (MDT) 3 tür dağıtım şeklini desteklemektedir.

Zero Touch Installation (ZTI) : ZTI kurulum için herhangi bir kullanıcı ile herhangi bir etkileşim gerektirmez tam otomatik dağıtım planıdır. Bu seçeneği kullanabilmeniz için ortamınızda System Center Configuration Manager (SCCM) / Microsoft Endpoint Manager (MEM) bulunması gerekmektedir.

User-Driven Installation (UDI) : UDI kurulum yönteminde, makine adı, parola veya dil ayarları gibi her yükleme adımına yanıt vermek için tam bir müdahale gerektirir. Bu seçeneği kullanabilmeniz için ortamınızda System Center Configuration Manager (SCCM) / Microsoft Endpoint Manager (MEM) bulunması gerekmektedir.

Lite Touch Installation (LTI) : LTI dağıtımında sınırlı kullanıcı etkileşimi gerekmektedir. LTI dağıtımı için çok az temel altyapı gereksinimi vardır, bu nedenle bir USB flash sürücü, ağ paylaşımından veya PXE kullanarak çok hızlı bir şekilde OS dağıtımı yapabilirsiniz.

Resim-1

Microsoft Deployment Toolkit (MDT) Windows Server OS üzerinde kurulacağı gibi aynı zamanda Windows Client OS üzerine de kurulabilmektedir. Benim sizlere anlatacağım bu makalemde Windows Deployment Services rolünün kurulumu ve yapılandırması adımlarıda olacağından ve WDS rolü sadece Server OS içerisinde bulunduğundan ben Windows Server 2019 üzerine kurulumlarımı yapacağım.

Kurulumlar için gereksinimler ve kurulum adımlarına geçecek olursak;

Gereksinimler;

Kurulum adımları;

  • 1. Adım – Windows 10 ADK v1903, WinPE Addon for Windows ADK 10 v1903, ve MDT 8456 Kurulumları
  • 2. Adım – Windows Deployment Services Role Kurulum ve Yapılandırma
  • 3. Adım – MDT Deployment Share Oluşturma
  • 4. Adım – Windows 10 v1809 Operating System MDT Import

Gereksinimleri temin ettikten sonra artık kuruluma başlayabiliriz.

1.Adım – Windows 10 ADK v1903, WinPE Addon for Windows ADK 10 v1903, ve MDT 8456 Kurulum

ADK ve WinPE Addon for ADK kurulumlarını aşağıdaki adımları takip ederek yapıyoruz.

ADK kurulum ekranında iki seçenek karşımıza çıkıyor. Bu seçeneklerden bahsetmek gerekirse;

Install the Windows Assesment and Deployment Kit : ADK kurulumu yapacağınız sistemin internet erişimi varsa bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Download the Windows Assesment and Deployment Kit : ADK kurulumu yapacağınız sistemin internet erişimi yoksa bu seçeneği kullanarak önce kurulum dosyalarını internetten indirebilir ve sonrasında ADK kurulumu yapacağınız sisteme dosyaları kopyalayarak kurulumu yapabilirsiniz.


Resim-2

Microsoft Deployment Toolkit (MDT) kurulumu için gerekli olanları seçiyoruz ve kurulumu başlatıyoruz. Kısa bir süre sonra kurulumun tamamlandığına dair ekran karşınıza çıkacaktır.


Resim-3

ADK v1903 kurulumunu yaptıktan sonra WinPE Addon for Windows ADK 10 v1903 kurulumunu yapıyoruz.


Resim-4

Gereksinimleri sağladık ve artık MDT kurulumunu yapmaya hazırız. MDT kurulumu oldukça basittir ve kurulumu varsayılan değerler ile hiçbir şey değiştirmeden Next-Next ile kuruyoruz.


Resim-5

İşte bu kadar. Microsoft Deployment Toolkit (MDT) kurulumu tamamlandı.


Resim-6

2. Adım – Windows Deployment Services Role Kurulum ve Yapılandırma

Windows Deployment Services kurulumunu Server Manager açarak Add Roles and Features kısmından yapıyoruz. Server Roles içerisinden “Windows Deployment Services” rolünü seçiyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.

Resim-7

Resim-8

WDS rolünün kurulumu restart istemiyor ancak faklı bekleyen kurulumlar restart bekleyebilir bu yüzden aşağıdaki seçeneği seçerek yüklemeyi başlatıyoruz.

Resim-9

Resim-10

Windows Deployment Services rolü kurulduktan sonra direkt olarak kullanamıyoruz. Kullanıma hazır hale getirmek için Configure Server adımına tıklıyoruz ve aşağıdaki adımları takip ederek konfigürasyonu yapıyoruz.

Resim-11

Resim-12

Herhangi bir Active Directory entegrasyonu yapmamıza gerek olmadığından Standalone server olarak konfigürasyona devam ediyoruz.

Resim-13

Performans sorunu yaşamamak adına RemoteInstall klasörünü C:\ dışında farklı bir disk üzerine oluşturmamız önerilmektedir. Test ortamı olduğundan ben C:\ altına oluşturuyorum.

Resim-14

PXE Sunucumuzun Network Boot isteklerine nasıl cevap vereceğine aşağıdaki ekranda karar veriyoruz. Known and Unknown seçiyoruz.

Resim-15

İmaj ekleme işlemini şimdi yapmayacağımdan “Add images to the server now” işaretini kaldırıyoruz.

Resim-16

Konfigürasyonu tamamladık ve artık WDS rolümüz kullanıma hazır.

Resim-17

3. Adım – MDT Deployment Share Oluşturma

Bu adıma gelene kadar yaptıklarımızı özetlemek gerekirse; ADK v1903, WinPE for ADK v1903, Microsoft Deployment Toolkit (MDT) ve Windows Deployment Services (WDS) kurulumlarının yaparak kullanıma hazır hale getirdik. Artık MDT’yi kullanmaya hazır hale geldik. Deployment Workbench MDT’nin yönetim konsoludur ve açtığınızda göreceğiniz üzere mmc tabanlı bir konsoldur.

New Deployment Share seçeneğini tıklayarak yeni bir paylaşım oluşturma işlemine başlıyoruz.

Resim-18

Varsayılan olarak C:\DeploymentShare olarak gelmekte ancak ben sistem dosyaları ile DeploymentShare klasörünün aynı sürücü içerisinde olmasını hem performans hem de yönetimsel olarak önermiyoruz. İmkanlarınız dahilinde farklı bir sürücü içerisine oluşturulmasını öneriyorum.

Resim-19

DeploymentShare$ olarak paylaşıma açılmasının nedeni paylaşımın tüm herkes tarafından görünmemesini sağlamaktır. Başka bir ifadeyle ufak bir güvenlik önlemi için $ eklenmektedir.

Resim-20

MDT dağıtım paylaşım klasörümüze bir isim veriyoruz. Tercihinize bağlı olarak default olarak bırakarak devam edebilirsiniz.

Resim-21

MDT konfigürasyon dosyasına ilk kurulum aşamasında eklenmesi için ve bizde MDT ile Client Backup / Referans imaj alarak imaj dağıtımı yapacağımız için aşağıdaki seçenekleri seçerek devam ediyoruz. Bu seçenekleri daha sonradan da ekleyebilirsiniz.

Resim-22

Deployment Share oluşturma işlemini tamamladık.


Resim-23

ÖNEMLİ : Oluşturacağınız DeploymentShare klasörü üzerinde “Everyone” kullanıcısı için Share ve Security alanlarına Read/Write hakkı vermeniz gerekmektedir.


Resim-24

4. Adım – Windows 10 v1809 Operating System MDT Import

Bu adımda MDT üzerinde referans Windows 10 imajı oluşturabilmemiz için ISO içerisinden dosyaları import edeceğiz. ISO dosyasını MDT sunucusuna mount ederek işlemlere başlıyoruz.

Resim-25

MDT Console açarak Operating Systems bölümüne sağ tıklayarak Import Operating System seçeneği ile Import işlemini başlatıyoruz.


Resim-26

OS Type içerisindeki seçeneklerden kısaca bahsetmek gerekirse;

Full set of source files: Windows ISO yada DVD içerisinde bulunan dosyaları MDT içerisine import edebilmek için kullanılmaktadır.

Custom image file: Sizin oluşturmuş olduğunuz ve WIM formatında hazırlanmış master (referans) imajınız varsa bu seçenek kullanılmaktadır.


Resim-27

ISO dosyasını mount etmiştik daha önce. Browse tıklayarak mount etmiş olduğumuz sürücüyü seçerek devam ediyoruz.

Resim-28

Import edeceğimiz Windows imajlarına isim veriyoruz.

Resim-29

ISO dosyası içerisinden Windows 10 sürümleri başarılı bir şekilde MDT üzerine import edilmiştir.


Resim-30

Bu makalemizde Microsoft Deployment Toolkit (MDT) ve bileşenlerinin kurulumunu, Deployment Share oluşturulmasını ve Windows 10 ISO dosyasının MDT üzerine import edilmesinden bahsettim. Bir sonraki makalemde MDT üzerinde Master (Referans) Windows 10 imajının oluşturulmasından bahsedeceğim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar
www.mshowto.org

TAGs: Microsoft Deployment Toolkit Nedir,MDT Nedir,MDT Nasıl Kurulur,Windows10 Referans İmaj Oluşturma,PXE Boot,Windows 10, MDT,Windows Deployment Services,WDS,ADK,WinPE,Windows 10 Dağıtımı,Windows 10 Upgrade,OS Upgrade,OS Deployment,LiteTouch,LTI,ZTI,UDI

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 13
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sedat Sönmez, 1986 Muş doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Bilgi Yönetimi (Ön Lisans) ve Anadolu Üniversitesi İşletme (Lisans) mezunuyum. 2002 yılında Doğuş Grubu çalıtısı altında stajyer olarak başladığım bilişim sektöründe uzun yıllar görev aldım ve bu süre içerisinde Doğuş Teknoloji ve Microsoft ortaklığı ile pek çok farklı pozisyonda başarılı işlere imza attım. Şu anda BilgeAdam Bilişim Grubunda Danışman olarak çalışmaktayım. System Center ürün ailesi, Microsoft Server ürün ailesi ve Microsoft Client sistemleri ile ilgili bir çok projler geliştirdim ve geliştirmeye devam ediyorum. Sahip olduğum sertifikalar : MCSE: Desktop Infrastructure, MCSE: Server Infrastructure, MCSA: Windows Server 2012, MCP (Microsoft Certified Professional)

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Ellerine sağlık Sedat, destansı bir anlatım olmuş :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir