1. Anasayfa
  2. Lync Server

Lync Server 2010 Kurulumu – Bölüm 3


0

Lync Server 2010 kurulumunun bu fazında ikinci fazda yaptığımız ayarlara göre kuracağız. Aslında şu ana kadar Lync Server için gerekli ortamı hazırladık ve gerekli ayarlarımızı veritabanına girdik. Lync Server 2010 kurulumunu bu adımda gerçekleştiriyoruz.

Kurulum sihirbazına geri dönüyoruz.


Resim-1

“Install or Update Lync Server System” linkine tıklıyoruz.


Resim-2

Yine birçok aşaması olan bir ekran geliyor karşımıza.

İlk adımın yanın taki “Run” tuşunu tıklayarak Configuration Store kurulumuna başlıyoruz.


Resim-3

Burada configurasyonu direk CMS den mi yoksa Export edilen bir dosyadan mı alınacağını soruyor. Lync Edge Server lar Active Directory ortamında olmadıklarından ikinci seçenek ile configurasyon export edilen bir dosya ile Edge server a ulaştırılır.

Biz ilk seçeneği seçili bırakıp devam ediyoruz.


Resim-4

Kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını gösteren ekran geliyor karşımıza.

“Finish” tuşuna tıklayarak devam ediyoruz.


Resim-5

Evet gödüğünüz üzere yeşil tickimiz geldi. İkinci adımda Lync Server kurulumunu yapacağız. İkinci adımın yanındaki “Run” tuşuna tıklayarak devam ediyoruz.


Resim-6

Kurulumun yapılacağı sihirbaz geliyor karşımıza. “Next” tuşuna tıklayıp devam ediyoruz.


Resim-7

Kurulumun başarılı bir şekilde tamamlandığını gösteren ekran geldi karşımıza. “Finish” tuşuna tıklayarak kurulumu bitiriyoruz.


Resim-8

Böylece Lync kurulumunu tamamlamış olduk. Fakat Lync Servislerinin çalışması için yapmamız gereken birkaç iş daha var.

Lync Server tüm servis altyapısında güvenli iletişim için sertifikaları kullanır. Bu yüzden Lync Server için gerekli olan sertifikaları alacağımız 3. adıma geçiyoruz.


Resim-9

Bu ekranda öncelikle gerekli sertifka için istek oluşturup daha sonra sertifikaları gerekli servislere atayacağız.

Sağ taraftaki “Request” tuşuna tıklayarak devam ediyoruz. Bu adım orta alanda bulunan ana sertifika şablonu için bize istek oluşturmamızı sağlayacak bir sihirbaz açacak.

Lync Server da daha önceden alınmış bir sertifika da kullanabilirsiniz. Bunu Public bir sertifika otoritesinden alınmış sertifikalar için de yapmak isteyebilirsiniz. Veya güvenlik ekibinin size verdiği sertifika importu için de yapabilirsiniz. bunun için orta alt kısımdaki “Import Certificate” tuşunu tıklamanız gerekiyor.

Ben daha önceden domain controllerımız üstüne kurduğum CA otoritesinden alacağım sertifikamı. Bu yüzden “Request” tuşu ile devam ediyorum.


Resim-10

“Next” tuşuna tıklayıp devam ediyoruz.


Resim-11

Burada sertifikayı online sertifika sertifika otoritesinden hemen mi isteyeceğimiz yoksa isteği oluşturup daha sonra mı otoriteye göndereceğimiz yazıyor.

Biz sertifikayı hemen isteyeceğiz. “Next” tuşuna tıklayıp devam ediyoruz.


Resim-12

Sertifika otoritemiz online olduğu için sihirbaz sertifika otoritesini buldu. Siz eğer var ise organizasyonunuzdaki farklı bir sertifika otoritesini kullanmak istiyorsanız aşağıdaki seçeneği seçebilirsiniz.  “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-13

Karşımıza Sertifika otoritesinde kullanacağımız kullanıcı bilgileri eğer bu sihirbazın bulunduğu makinadaki Domain account dan farklı ise bu kullanıcının bilgilerini girebileceğiniz ekran geliyor.

Ben bu makinaya Enterprise Admin kullanıcısı ile logon olduğum için aynı kullanıcı ile devam edeceğim.

“Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-14

Defaultta sertifika otoritesinde varsayılan olarak gelen sunucu sertifikalarından birisi istenir fakat siz kendi oluşturduğunuz farklı bir sertifika şablonunun kopyasını kullanmak isterseniz bu adımda bu template ismini yazıp istediğiniz şablonu kullanabilirsiniz.

“Next” tuşuna tıklayıp devam ediyoruz.


Resim-15

Karşımıza Sertifikanın ismini, şifreleme bitini ve sertifika private key ini export edip etmeyeceğinizi soran ekran geliyor.

Sertifikayı farklı yerlerde kullanmak veya taşımak için sertifika anahtarını export edilebilir şekilde oluşturmak faydalı olabilir.

“Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-16

Sertifikaya yazılacak olan Organizasyon ve Organizasyon Birimi soruluyor. Gerekli bilgileri girdikten sonra

“Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-17

Yine Sertifikaya yazılacak şekilde Ülke, Şehir ve Bölge bilgileri soruluyor.

“Next” tuşu ile ilerliyoruz.


Resim-18

Sertifikaya varsayılan olarak yazılacak olan Subject isimlerini gösteren ekran geliyor.

“Next” tuşuna tıklayıp devam ediyoruz.


Resim-19

Sertifikanın hangi SIP domaini için kullanılacağımızı seçmemizi sağlayan ekran geliyor. İlgili SIP domainini seçtikten sonra “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-20

Sertifikaya varsayılan Subject Name lerden başka Subject Name eklemek istedğimiz soran ekran geliyor.

Kullanacağınız sertifika tüm sip domainleriniz için tüm web servis url lerininin Subject name leri içeren bir sertifika olmalı, eğer birden fazla pool veya SIP domaininiz varsa gerekli domainleri için pool ismi, meet, admin, dialin url leri için subject name ler buraya girilmelidir.

Gerekli ayarları yaptıktan sonra “Next” tuşu ile bu ekranı geçiyoruz.


Resim-21

Girdiğimiz bilgileri gözden geçirdikten sonra “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-22

Yukarıda sertifikanın başarılı bir şekilde alındğını gösteren ekranı görüyoruz.  “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-23

Karşımıza gelen ekranda aldığımız sertifikanın parmak izini gösteren ekran geliyor. Bu ekranda bu ekranı kapattıktan sonra sertifikanın servislere atanmasını sağlayan sihirbazı açmak için bir seçenek var. Ben bu ekrandan sonra sertifika atamasını hemen yapacağım için ticki işaretli bırakıp “Finish” tuşu ile devam ediyorum.


Resim-24

Sihirbaz açıldı. “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-25

Servislere atanacak olan sertifikanın bilgilerini gözden geçirdikten sonra “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-26

Sertifika atamasının başarılı bir şekilde tamalandığını ekran geliyor karşımıza. “Finish” tuşuna tıklayarak bu işlemi bitiriyoruz.


Resim-27

Evet sertifika işlemlerini yapan sihirbazın ana ekranında sertifikanın atandığını görebiliyoruz. Bu sihirbazı kapatıp devam ediyoruz ve kurulum sihirbazı ekranına geçiyoruz.


Resim-28

Evet bu adımla beraber uzun Lync kurulum serüvenimizi tamamlamış olduk. Tüm gerekli tickleri gördüğümüze göre Lync Servislerinin başlatılacağı 4. adımı çalıştırabiliriz.


Resim-29

Sihirbaz açıldı. “Next” tuşu ile devam ediyoruz.


Resim-30

Servis başlatma sürecinin başladığını belirten ekran geliyor karşımıza. “Finish” tuşuna tıklayarak bu adımı tamamlıyoruz.  Bu adımı tamaladıktan sonra servislerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz gerekir. Servislerden Front-End Servisi en son çalışır bu yüzden ilk açtığınızda servis durumunu “starting” olarak görürsünüz. Belirli bir süre bekleyim aşağıdaki ekranı yeniledikten sonra servisin çalıştığını görebilirsiniz.


Resim-31

Servis başladıktan sonra Başlat / All Programs / Lync Server 2010 / Lync Server Control Panel i tıkladıktan sonra Lync Serverınızı artık yönetebilirsiniz.


Resim-32

Karşımıza gelen ekran da bize Control Panele girmek için gerekli kullanıcı adı şifre bilgilerini girmemiz gerekir.


Resim-33

Lync Server ile gelen yeni özelliklerden birisi Lync serverın Yönetim Panelinin MMC console değil bir web uygulama arabirimi olmasıdır. Aşağıda gördüğümüz ekran Silverlight tabanlı bir ekrandır. Bu ekranı kullanabilmeniz için Bağlandığınız bilgisayarda Silverligt 4 kurulu olması gerekir.


Resim-34

Evet Lync Server kurulumuzu tamamladık. Yukarıdaki ekrandan Lync Serverımı yönetebiliriz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur Yüksektepeli - Chief Technology Architect | Micosoft MVP Onur Yüksektepeli Nephocraft firmasının kurucusu aynı zamanda kendi firmasında teknoloji çözümleri mimarıdır. 15 Yıldan fazla IT tecrübesi ile temel uzmanlık alanı olan Platform ve diğer teknolojiler için müşterilerine ürün ve hizmetler sunmaktadır. Microsoft MVP ünvanına sahip Onur Yüksektepeli birçok IT etkinliğinde aktif konuşmacı olarak ve IT topluluklarında yönetici olarak aktif rol üstlenmektedir. Nephocraft firmasın da yönetici olarak oluşturduğu çözümlerde yeni teknoloji gelişmelerini de göz önünde bulundurarak, müşterilerine esnek, yenilikçi, akıllı ve üretken iş çözümleri üretmektedir.Onur Yüksektepeli bulut, platform, data, devops, development gibi konularda aktif danışmanlık ve IT eğitmenliğine de devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir