1. Anasayfa
  2. Lync Server

Lync Server 2010 Kurulumu – Bölüm 2


0

Lync kurulumuna kaldığımız yerden devam ediyoruz. Lync Serverda Active Directory ortamı hazırlandıktan sonra, ikinci faz lync topolojisinin hazırlanmasıdır. Bu faz hem altyapımızı tasarladığımız hemde Lync Server kurulumunun Standart edition mu yoksa Enterprise Edition mu olacağına karar verdiğimiz aşamadır.
Resim-1

Sihirbazda Sağ tarafta bulunan Install Topology builder sekmesine tıklıyoruz. ve Topolojimizi hazırlayacağımız aracın kurulumunu başlatmış oluyoruz.
Resim-2

Kurulum çok basit ve küçük olduğu için herhangi bir sihirbaz çıkarmadan kurulum bitince “Install Topology Builder” linkinin yanında tick işareti çıkıyor.

Eğer Kurulumunuz Enterprise Edition ise bu aşamadan sonra topoloji builderı açıp topoloji ayarlarını yaparak kurulum aşamalarına devam ediyoruz.

Ama eğer kurulumumuz Standard Edition ise Topoloji builder ı açmadan önce ilk Standard Server kurulum hazırlığını yapıyoruz.

Bunun sebebi, Lync Server da Database ayrı bir sql de olabilir veya Lync Server üzerindeki SQL Server da olabilir. Eğer sistem Standard edition ise ayrı SQL kullanamazsınız. Bu varyasyon desteklenmez. Topoloji builder ın veritabanı seçme ekranı Standart Edition için pasif şekilde gelir. yani sizin daha önceden local makinada bir veritabanı hazırlamış olmanız gerekmektedir.

Sağ en üst köşedeki prepare first Standard Edition Server linkini tıklayarak devam ediyoruz.


Resim-3

Evet sihirbazımız açıldı. “Next” tuşuna tıklıyoruz.


Resim-4

Herhabi bir kurulum yapmadan kurulum başlıyor. Ve kurulumun bitmesini başarılı bir şekilde tamamlanmasını bekliyoruz. bu aşamada Lync Server için gerekli kurulumlar yapılır, SQL Server Express edition kurulumu yapılır ve SQL üzerine “RTC” veritabanı kurulur. bu veritabanı Lync in kendi ayarlarını tuttuğu bir veritabanıdır.

RTC veritabanı hakkında bilinmesi gereken bir diğer konu ise ister Enterprise edition kullanalım ister Standar Edition kullanalım her Lync Server üzerinde local bir RTC veritabanı mevcuttur.


Resim-5

Standar Edition için hazırlık bitti. “Finish” tuşuna tıklıyoruz.


Resim-6

Gödüğünüz gibi Tick sayımız 3 e çıktı. Evet Lync kurulumunda şimdilik bu ekran ile işimiz bitti. Şimdi sıra “Topology Builder” ile Lync Altapımızı oluşturmaya ve ayarlarımızı yapmaya geldi.
Resim-7

Başlat / All Programs / Lync Server 2010 u açtığımız zaman Lync bizim için kurduğu araçları görüyoruz. Daha önce Topology Builder ı kurmuştuk. Topology Builder a tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

Topolgy Builder Lync in hem Deployment aşaması hemde Configurasyonu için çok önemli bir araçtır. tüm kurulum ayarları ve kurulum sonrası ayarlar, configurasyon değişikleri bu araç ile yapılır.

Karşımıza bir pencere açılıyor. Burada Topolojiyi varolan bir kurulumdan indirebilir, local bir dosyadan açabilir veya yeni bir topoloji yaratabilirsiniz.

Burada Lync Server Planning tool ile oluşturduğunuz topolojiler dosya kaydedip bu adımdan lokal dosya seçerek upload ederek kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.


Resim-8

Biz New Topology seçeneğini seçip “OK” tuşunu tıklıyoruz.


Resim-9

“tbxml” uzantılı topoloji dosyasını nereye kaydeceğimiz soruyor. İstediğimiz bir yeri seçip xml dosyamıza bir isim verip “Save” tuşunu tıklıyoruz.


Resim-10

Ve artık Lync Server için ayarları girmeye başlıyoruz.

Bize hizmet verecek sip domainimizi soruyor. Ben yuksektepeli.net domainini yazıp devam ediyorum.


Resim-11

Bir Lync Server birden fazla domain e hizmet verebilir. Lync in hizmet vermesini istediğiniz başka bir domain varsa ismini yazıp “Add” tuşuna tıklayabilirsiniz. Ben tek domain kuracağım için “Next” deyip geçiyorum.


Resim-12

Size Site isminizi soruyor, Active Directory de olduğu gibi Lync de de Site yapıları vardır. Fakat buradaki ayar veya isim Active Directory ile uyuşmak zorundamıdır ? Hayır.

Fakat bir IT Uzmanı veya Mimar olarak sizin Kullanacağınız Lync yapılarını Active Directory i inceleyerek yapmanız, ve bu yapıları birbiri ile uyuşacak şekilde tasarlamanız gerekmektedir.

Ben kişisel olarak bu site yapılarını Active Directory ile birebir eşlecek şekilde tasarlar ve genelde isimlerini bile aynı yaparım. Tabi Lync, Directory, Network veya mimari buna izin veriyorsa.

Site ismini ve açıklamasını yazdıktan sonra “Next” tuşuna tıklıyoruz.


Resim-13

Şehir, Bölge ismini ve Ülke telefon numarasını yazdıktan sonra devam ediyoruz.


Resim-14

Site ayarları yapıldıktan sonra bu site daki serverları yapılandırmamız lazım. Yapılandırmamız gereken ilk server Front End olduğundan bize burası kapandıktan sonra Front End yapılandırma sihirbazının açılıp açılmayacağını soruyor. siz daha sonra kendiniz de açabilirsiniz. Ben Front End sihirbazı açmasını istiyorum ve “Finish” tuşuna tıklayarak site ayarlarımı bitiriyorum.


Resim-15

Bir Front End için en önemli ayar hangi Lync pool una hizmet edeceğidir. Bunun anlamı şudur,

Her Lync Front-End Serverı bir Registrardır. Yani Kullanıcıların kendini kaydettiği ve log on olduğu bir serverdır.

Dolayısı ile Front-End in hizmet edeceği pool u tanımlamamız gerekir.

“Next” deyip geçiyoruz.


Resim-16

Burada bize pool ismini ve pool un Standard mı Enterprise Edition mı olduğunu sorar.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer pool bir Enterprise pool ise ismi sizin istediğiniz domain alanınızdan herhangi bir FQDN olabilir. Örn. pool.yuksektepeli.net

Fakat kurulum Standard Edition bir kurulum ise pool ismi makinanın FQDN ile aynı olmak zorundadır.

Benim kurulum yaptığım makine ismi “yukseknetlync” olduğu için pool ismimizde “yukseknetlync.yuksektepeli.net” olmak zorundadır.

Bu şekilde yapmazsanız burada bir hata almazsınız fakat ilerideki kurulum fazlarında sorun yaşarsınız.

Ayarlarımızı yaptıktan sonra “Next” tuşuna tıklayıp ilerliyoruz.


Resim-17

Bu ekranda yukarıdaki özelliklerden hangilerinin aktif olacağını seçiyorsunuz. Kendi yapınıza göre aktifleştirmek istediğiniz özellikleri seçip geçiyoruz.

Ben sadece Konferas özelliklerini seçip ilerliyorum.


Resim-18

Bu aşamada handi server rollerinin Front End ile beraber bu makine üzerine kurulacağını seçersiniz. Siz isteğe bağlı olarak bu rolleri ayrı veya aynı makine üzerinde yapılandırabilirsiniz.

Bir önceki ekranda Konferans özelliklerini seçtiğim için A/V Conferencing server rol kurulu seçili ve pasif geldi.

“Next” tuşuna tıklayıp ilerliyoruz.


Resim-19

Archiving / Monitoring Serverları ve Edge Serverları bu pool ile ilişkilendirip ayarlarını girmek istiyorsanız bu ekranda ilgili kutucukları işaretlemelisiniz.

Burada önemli nokta yukarıda bahsi geçen server rolleri için sadece ayar girersiniz önceki ekranlardaki gibi bu serverların bu makineye kurulması için bir ayar değildir burası.

Edge Server rolü genellikle DMZ bölgesinde barınan ve domain üyesi olmamak zorunda olan bir Server rolü olduğu için Front End server ile aynı makineye kurulamaz.

Arşivleme ve Monitorleme serverları ise Microsoft un kısıtlamalarından dolayı Front End server üzerine kurulamazç A/M serverların kurulum senaryolarını daha sonra inceliyor olacağız.

“Next” tuşunu tıklayıp geçiyoruz.


Resim-20

Bu ekran bize SQL veritabanının hangi sunucuda ve hangi SQL instance ında tutulacağının sorulduğu ekrandır.

Daha öncede bahsettiğim gibi bu bir Standard Edition kurulumu olduğu için bu ekran zaten daha önceden lokale kurulu olan rtc database inden dolayı ayarlanmıştır. Enterprise Edition kurulumunda bu ekranlar aktif olarak gelir.

Bir sonraki ekrana ilerliyoruz.


Resim-21

Burada web servislerin adreslerinin bulunduğu, response grouplarının ses dosyalarının bulunduğu paylaşımın hangi serverda ve hangi klasörde tutulacağını seçiyoruz.

Bu paylaşım daha önce kurulup gerekli izinleri ayarlanmış olmalı.

Ben Front End server üstünde “share” isminde bir klasör oluşturup gerekli izinleri ayarladım. Güvenli ortamlar için tabikide minimum izinler ile çalışmalısınız. Gerekli olan minimum izinler için referans olarak technet i kullanabilirsiniz.

“Next” ile ilerliyoruz.


Resim-22

Bu adımda web servisler için gerekli olan URL leri özelleştirebilirsiniz. Internal URL aynı kalırken, dışarıya açılacak olan web servis URL sini değiştirebilirsiniz veya varsayılan ismi ile bırakabilirsiniz.

Bu adım topoloji ayarlarımızın son adımı idi. ayarlarımızı tamamladıktan sonra “Finish” tuşuna tıklayarak konfigürasyonumuzu bitiriyoruz. Ve aşağıda gördüğünüz gibi Topology Builder ekranına geri dönüyoruz.

Resimde de göreceğiniz üzere ayarlarda girdiğimiz IST  site oluşturulmuş durumda.


Resim-23

Lync Server ilk kurulum aşamasında önemli 3 hizmet URL si vardır. Bunlar sunulacak olan hizmetler için Simple URL olarak adlandırılırlar.

Toplantılar için kullanılan “Meeting URL” si;

Dial-in Konferans lar için kullanılacak olan “Phone Access URL” (dialin) sidir.

Bu ikisi bizim FQDN ismimize göre yapılandırılmış şekilde gelirler.

üçüncü URL ise Lync Server ımız yönetmek için kullanacağımız “Administrative URL” dir. Bunu kurulumdan  önce bizim tanımlamamız gerekmektedir.

Bu yapılandırma için sol üst köşedeki  “Lync Server 2010″ üzerine sağ tıklayıp  açılan Context menüden

“Edit Properties” seçeneği seçilir.


Resim-24


Resim-25

Açılan pencerenin sol tarafınan “Simple URLs” seçilir. Burada Simple URL leri editleyeceğimiz ayarlar vardır. Buradaki “Administrative Access URL” kısmına ilgili URL yi girmemiz gerekmektedir.

URL SSL li  başında https olacak şekilde olmalıdır.  Bu pencereden ayarımızı yaptıktan sonra “OK” tuşuna tıklayıp çıkarız.

Bu ayarlarımızda bittikten sonra, Topology Builder ekranına geri döneriz. Artık kurulum için gerekli olan tüm ayarlamızın tamamlandı. Geriye bu ayarların bulunduğu topolojiyi Lync Server altyapısının tüm ayarlarını tutan CMS (Central Management Store) a duyurmak kaldı.

Lync Server ortamda kurulum prosedürü de konfigürasyon prosedürü de bu şekilde çalışır. Yapılan her ayarın publish edilip CMS e yollanması gerekir. Lync Server gerekli değişikleri veya kurulumları bu bilgilere göre yapar. Topolojimizi Publish etmek için Topology Builder ın sol üst köşesindeki “Lync Server 2010″ a sağ tıklanarak açılan menüden “Publish Topology” seçeneği tıklanır.


Resim-26


Resim-27

Topolojiyi publish etmek için gerekli olan sihirbaz açılır.

“Next” tuşuna tıklayarak ilerleriz.


Resim-28

Karşımıza Gelen ekranda CMS Server ı geçmemiz istenir. Varsayılan olarak yaptığımız ayarlara göre server seçili gelir, doğru server olduğunu kontrol ettikten sonra “Next” Tuşu ile ilerleriz ve Topolojinin yayınlanması başlar.


Resim-29


Resim-30

Yayınlanma işlemi başarılı ile tamamlandı ise “Finish” tuşuna tıklayarak bu aşamayı tamamlarız. Veya Publish işlerminde hata varsa “View Logs” tuşu tıklanarak hata logları görüntülenebilir.

Bu ekranda dikkatimizi çeken diğer bir nokta ise “Click here to open to-do list” Bu link bize yapmamız gerekenleri gösteren bir linktir. Bunu tıkladığımızda bizi yapılandırdığımız web servis URL lerinin DNS isimlerinin çözülmesi gerektiğini belirten bir uyarının bulunduğu text dosyası açılır.


Resim-31

Daha önce yapılandırdığımız 3 simple url kayıtlarının mutlaka DNS serverımızda bulunması gerekir. Admin, meet ve dialin DNS kayıtları.

Burada kurulumun ikinci fazınıda tamamlamış bulunmaktayız. İkinci fazda gerekli ayarları yapıp bu ayarları CMS veritabanına gönderdik.

Kuruluma bir sonraki makalemde devam ediyor olacağım.

Herkese iyi çalışmalar;

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Onur Yüksektepeli - Chief Technology Architect | Micosoft MVP Onur Yüksektepeli Nephocraft firmasının kurucusu aynı zamanda kendi firmasında teknoloji çözümleri mimarıdır. 15 Yıldan fazla IT tecrübesi ile temel uzmanlık alanı olan Platform ve diğer teknolojiler için müşterilerine ürün ve hizmetler sunmaktadır. Microsoft MVP ünvanına sahip Onur Yüksektepeli birçok IT etkinliğinde aktif konuşmacı olarak ve IT topluluklarında yönetici olarak aktif rol üstlenmektedir. Nephocraft firmasın da yönetici olarak oluşturduğu çözümlerde yeni teknoloji gelişmelerini de göz önünde bulundurarak, müşterilerine esnek, yenilikçi, akıllı ve üretken iş çözümleri üretmektedir.Onur Yüksektepeli bulut, platform, data, devops, development gibi konularda aktif danışmanlık ve IT eğitmenliğine de devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir