Jenkins Nedir?
0

Jenkins, açık kaynak kodlu sürekli entegrasyonu (CI- Continuous Integration) sağlayan otomasyon aracıdır. Java tabanlı olan Jenkins, projelerin Deploy, Build ve Test işlemlerinin otomatik bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Öncelikli olarak sürekli entegrasyonun ne olduğunundan bahsedelim. Kod kalitesini artırıp projelerin hızlı bir şekilde teslim edilmesini hedefleyen yazılım geliştirme yaklaşımı olarak tanımlayabiliriz. Proje geliştirilirken gün içinde yazılımcıların yaptıkları değişiklikler projeye entegre edilir. Bu değişiklerden sonra Jenkins üzerinden bu projeler otomatik derlenir, test edilir ve istenilen sunuculara dağıtım işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemler istenildiği takdirde belirli bir aralıkta, bir koşula bağlı veyahut manuel bir şekilde tetiklenerek gerçekleştirilebilir. Ayrıca derleme sırasında hata alınması durumunda proje sahipleri bilgilendirilir ve gerekli düzenlemeler yapılır. Yaklaşık bir senedir Jenkins ile çalışan biri olarak şunu söyleyebilirim ki ekibimizin olmazsa olmazlarından birisidir Jenkins.

Resim-1

Jenkins’in Avantajları

  • Jenkins, birçok topluluktan destek alan açık kaynak kodlu bir araç.
  • Kurulumu basit ve anlaşılır.
  • Birçok ihtiyaca yönelik 1000’den fazla eklentisi mevcut.
  • Ayrıca mevcut olmayan Jenkins eklentilerini de oluşturmak kolay.
  • Java’da yazılmış olması itibari ile neredeyse tüm platformlarda çalışabilir.

Projelerimiz de bu kadar önemli bir role sahip Jenkins’ den önce durum nasıldı sizce? Jenkins’ den önceki ve sonraki durumu hep beraber inceleyelim.

Jenkins ‘den önce kaynak kod tamamlandıktan sonra test aşamasına geçilirdi. Burada alınan hataları tespit edip düzeltme zaman alıcı ve zordu. Bu da projenin teslim süresini uzatıyordu. Ayrıca tüm bu süreçler manuel olarak gerçekleştiriliyordu. Bu da yazılımcının değerli vaktinden kayıp demekti.

Jenkins ‘den sonra ise yukarıda da bahsettiğim gibi kaynak kodlar her bir değişiklikten sonra Jenkins üzerinden otomatik olarak Build edilip, test edilir. Böylelikle yazılımcılar koddaki hatayı Jenkins ‘in konsol çıktısı sayesinde görebilip hızlıca giderme olanağı bulurlar. Kısaca özetlemem gerekirse, otomasyon aracı olan Jenkins ile sadece kaynak kodunuzda gerekli düzenlemeleri ve eklemeleri yapmanız yeterli. Geri kalan tüm işleri Jenkins bizim yerimize gerçekleştiriyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

TAGs: Jenkins, CI, CD, Jenkins Nedir, DevOps, Continuous Delivery, Continuous Integration, Open Source, CI nedir, Sürekli Entegrasyon nedir,Continuous Integration,Jenkinsin avantajları,jenkins ne yapar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 8
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Gökçe Demir. 1996 İstanbul doğumluyum. Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Stajlarımı Logo Siber Güvenlik ve Ağ Teknolojileri A.Ş. ve Intertech'in Network Güvenlik Operasyonları bölümünde tamamladım. Üniversitenin 3. sınıfından itibaren Intertech'te Yazılım Süreçleri bölümünde Junior DevOps Mühendisi olarak 2 yıl çalıştım. 2019 yılında mezun oldum. Aynı bölümde Devops Mühendisi olarak tam zamanlı çalışmaya başladım ve bu pozisyonda çalışmaya devam ediyorum. Aynı zamanda Türkiye'nin Mühendis Kızları projesinde gönüllü olarak üniversite öğrencilerine mentorlük yapmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir