1. Ana Sayfa
  2. Exchange Server 2003

Video – İki Node’lu Exchange Server 2003 Cluster Kurulumu


0

Exchange Server 2003 ile iki node lu cluster yapısı kurulumunun nasıl gerçekleştirildiğine değinip dikkat edilmesi gereken detayların üzerinde duracağız. Kurulum her ne kadar kolay gibi görünsede neyin ne için yapıldığı bilinmediği sürece çıkacak ufak bir sorun bile tüm datanızın kullanılamaz hale gelmesine ve geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir. Cluster’ın tüm node’ları shared disk alanı kullanırlar. İki node lu bir yapıda SCSI üzerinden disklere ulaşım mümkün olabileceği gibi ikiden fazla node lu sistemlerde fiber channel kullanmanız gerekmektedir. Tüm exchange data’sı bu shared disk alanında tutulmak zorundadır.

Her Node üzerinde mutlaka Exchange Server 2003 Enterprise Edition kurulu olmak zorundadır. Tüm node’lardaki exchange kurulumlarını bitirdikten sonra Cluster Administrative üzerinde Exchange Virtual Server (EVS) oluşturulup sonrasında bu EVS içerisine network name, fiziksel disk ve IP adresi yaratılması gereklidir.

Cluster yapısını aktif-aktif ve aktif-pasif olarak yapılandırabiliriz fakat benim önerim her zaman için aktif-pasif bir yapı oluşturmanız yönünde olacaktır.

Aktif-pasif cluster yapısında, cluster içerisindeki node lardan bir tanesi sorun yaşarsa failover işlemi gerçekleşir ve cluster ın diğer node u tüm görevleri otomatik olarak üzerine alır. Eğer sorun yaşayan system bir süre sonra geri gelirse failback işlemini manuel gerçekleştirip görevleri çalışmasını istediğimiz asıl sunucu üzerine taşıyabiliriz, bu işlemi otomatik olarak yaptırmamızda mümkündür.

Her cluster node u üzerinde en az iki tane NIC bulundurmak zorundadır. Bunlardan ilki private LAN olarak adlandırılır ve cluster çatısı altındaki node ların kendi aralarındaki iletişimi (heartbeat)  sağlar. Bu iletişimi, bir node un diğer node u, hala iletişimde olup olmadığını test etmek için pinglenmesi gibi düşünebiliriz. Isteğe cevap alınamadığı noktada failover işlemi gerçekleşir ve roller diğer node a aktarılır. İki node lu bir yapıda private LAN’ı taşıyan ethernet kartlarını cross kablo ile bağlamanız yeterlidir. Eğer daha fazla node unuz var ise sadece bu iş için ayrılmış bir hub-switch kullanmanızı öneririm. Sistemde tanımlı ikinci ethernet kartı, yani public LAN, ise node un yerel network ile iletişim kurmasını sağlar.


Şekil-1

Cluster Yapısı ile Kısıtlanan Özellikler

  • Cluster çatısı içerisinde EVS çalışıyorsa herhangibir node un çıkartılması gerçekleştirilemez.
  • /disasterrecovery parametresi kullanılamaz.
  • Default olarak POP3 ve IMAP4 kaynakları yaratılmaz.
  • Cluster servis hesabının Exchange full admin yetkisine sahip olması gerekmez.
  • Front-end sunucularda ve back-end cluster yapısında IPSEC desteklenmez.

Bu konuyla ilgili sorularınızı https://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.

Referanslar

Deploying Exchange Server 2003 in a Cluster

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yap