1. Anasayfa
  2. Sanallaştırma

Hyper-V Replica’da İlk Ayarlar Nasıl Yapılır?


0

Hyper-V Hostumuzda bulunan sanal makinemizin replikasyonu gerçekleştireceğiz. Aktif hostumuz ve hedef hostumuz aynı domainde bu yüzden TCP/IP HTTP üzerinden replikasyon yapacağız. Replike edeceğimiz sanal makinenin üzerinde Sağ klik yaparak “Enable Replication” seçiyoruz.


Resim-1 – VM Actions

Replica Server’ı seçip ilerliyoruz.


Resim-2

Görüldüğü gibi Use Kerberos’tan başka bir seçeneği seçemiyoruz, güvenilen ortamda olunduğu için. “Compress the data that is transmitted over the network” seçerek veriyi sıkıştırarak gönderecektir.


Resim-3

Replikasyonunu yapacağımız sanal makineye ait diskleri görüntülüyoruz ve seçerek ilgili diskin replikasyonunu gerçekleştiriyoruz.


Resim-4

Geri dönüşüm noktaları oluşturmak istiyorsanız, Additional recovery points seçerek devam edebilirsiniz. Number of Additional recovery points to be stored belirterek kaç adet geri dönüşüm noktası oluşturabileceğinizi belirtiyorsunuz.
Replike edilirken VSS kullanmak, özel uygulamaların anlık kesintiler yaşamasını engellemektir. Bu yüzden VSS’e dikkat edilmelidir. Ve bu geri dönüşüm noktaların saat aralıklarını belirtebilirsiniz.


Resim-5

İlk replikasyon metodu seçiyoruz, bildindiği gibi verilerin baştan itibaren replike edilmesi büyük zaman alabilmekte, bu yüzden Hyper-V Replica ilk replikasyon metodu sorarak bizlere kolaylık sağlamaktadır. Sen initial copy over the network seçildiğinde network üzerinden yapacağını, Send initial coy using external media seçildiğinde ise farklı bir depolama ünitesinden bu işlemi yapacağını Use an existing virtual machine on the replica server as the initial copy seçilerek Replica Host’un üzerinde bulunan bir makineyi seçerek bu işlemi yapar.

Replikasyonu istediğiniz bir saat diliminde başlatabilirsiniz, bunu için Start Replication on seçmeniz yeterli olacaktır.


Resim-6

Konfigürasyonumuzun özetini görüntülüyoruz, Finish tıklanarak replikasyon başlayacaktır.


Resim-7

Replikasyonun başarı ile oluşturulduğunu fakat network tarafında farklı bir konfigürasyon yapılması gerektiğini belirten bir not ile karşılaşıyoruz. Bu durum sıkla karşılanmaktadır. Replikasyonu yaptığınız lokasyon farklı bir Subnet’te olabilir. Bu yüzden Settings diyerek Failover sonrasında replike edeceğimiz makinenin ağ ayarlarını belirtiyoruz.


Resim-8

Failover TCP/IP bölümünden replikasyonu gerçekleştirdiğimiz lokasyona ait ağ bilgilerini girerek kullanıcıların erişebileceği ağ ayarlarını yapıyoruz. Olası bir felaket anında replika lokasyonumuzda bu makine belirttiğimiz ağ konfigürasyonu ile hizmete devam edecektir.


Resim-9

Bu işlemler bittikten sonra, ilgili disk bölümüne baktığımızda HRL File bir değişiklik dosyasıdır. Bir sonraki sekronizasyonda bu konfigürasyon, replikasyonu sağlanan makine üzerinde etkin olacaktır.


Resim-10

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Yalova’da doğdu. Aslen Trabzon/OF’ludur. Eğitim yılları Yalova’da geçti Yalova Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünde okumuştur. Kişisel Güvenlik ve Microsoft Sistem Ailesi hakkında seminerler ve eğitimler vermektedir. Bilişim Güvenliği ve Bilişim Suçlarına Karışı Mücadele Derneği Yalova İl Temsilciliği yapmıştır. Outsource kaynaklı bir çok kuruma destek vermeye devam etmektedir. Şuan da ise Stratus Bilişim Sistemleri Ticaret A.Ş Bussines Continuity tarafında çalışmaktadır. Aynı zamanda Network Akademi’de Trainer olarak görev almaktadır. MCP, MCSA ve MCSE sertifikalarına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir