Receive Connector, Transport sunucularının ileti aldığı geçitlerdir. Exchange Server, posta akışı için gereken Receive Connector’ü otomatik olarak oluşturur. Receive Connector üzerindeki alma izinleri, bağlayıcı üzerinden kimlerin posta gönderebileceğini belirler.
Bir yönetici olarak Receive Connector oluşturabilir ve oluşturduğunuz Receive Connector’ün yapılandırmasını yönetebilirsiniz. Bununla birlikte, posta akışını sağlamak için Exchange tarafından oluşturulan Connector yapılandırmasını yönetemezsiniz. SMTP Connector’ü, aşağıdaki nedenlerden dolayı oluşturmak isteyebilirsiniz:
- Etki alanları içerisinde veya etki alanları arasında, iletilerin nasıl alınacağını açık olarak belirlemek için
- İzin verilen, gelen bağlantıları açık olarak denetlemek için
- Exchange sunucusu olmayan sistemlerden posta almak için
Send Connector’den farklı olarak Receive Connector, sadece tek ve belirlenen bir Transport sunucusu tarafından kullanılır. Exchange kuruluşu içerisinde bir Receive Connector oluşturduğunuzda, bağlayıcının ilişkilendirileceği Hub Transport veya Edge Transport sunucusunu seçebilir ve bağlayıcı için belirli bağlantıları yapılandırabilirsiniz. Bir bağlantı, Receive Connector için yerel IP adreslerinin, bağlantı noktalarının ve uzak IP adreslerinin bir birleşimidir. Var olan Receive Connector bağlantılarının aynısına sahip bir Receive Connector oluşturamazsınız. Her Receive Connector, benzersiz bir bağlantıya sahiptir.
Exchange Server 2010, posta teslimi için Extended SMTP (ESMTP) kullanır. ESMTP standardı, SMTP’den daha verimli ve güvenli olduğu İçin, SMTP Connector her zaman, standart SMTP oturumları başlatmadan önce ESMTP oturumları başlatmayı dener. Diğer posta sunucuları ile ESMTP oturumları başlatan SMTP Connector bunu, EHLO başlatma komutu ile yapar. Diğer sunucularla SMTP oturumları başlatan SMTP Connector bunu, HELO başlatma komutu göndererek yapar.
Receive Connector oluşturmak için aşağıdaki adımları tamamlayın:
1. Edge Transport sunucusu üzerinde Exchange Management Console’u başlatın, Edge Transport’u seçin. Hub Transport sunucusu üzerinde Server Configuration > Hub Transport’u seçin. Details bölmesinde, Receive Connectors sekmesinde, Receive Connector oluşturmak istediğiniz sunucuyu seçin ve sunucunun Receive Connectors sekmesini tıklayın.
2. Çalışmak istediğiniz sunucuyu ana bölmede seçin. Ayrıntılar bölmesinde, Receive Connectors’un altında, boş alanı tıklayın ve New Receive Connector’u seçin. New Receive Connector Wizard başlar.
3. Name kutusuna bağlayıcı için bir isim yazın ve bağlayıcı türünü ayarlayın. Seçeneklerin ne işe yaradıkları aşağıdadır:
- Custom: Birden çok alıcı bağlantı noktası veya IP adresine sahip bir sunucu üzerinde, belirli bir bağlantı noktasına veya IP adresine bağlanan bir Receive Connector oluşturur. Ayrıca, bağlayıcının ileti alacağı uzak IP adresini belirlemek için de kullanılabilir, Özel bir Receive Connector, Exchange sunucusu olmayan sistemlere bağlanmak için kullanılır.
- Internal: Kuruluştaki diğer Transport sunucularından ileti almak için bir Receive Connector oluşturur. Edge Transport sunucuları için varsayılan izinleri ayarlayarak, bağlayıcının Exchange sunucuları tarafından kullanılabilmesini sağlar. Hub Transport sunucuları için varsayılan izinleri ayarlayarak, bağlayıcının Exchange sunucularından gelen bağlantıları kabul edebilmesini sağlar.
- Internet: Internet’ten gelen bağlantıları kabul etmek için bir Receive Connector oluşturur. Bu bağlayıcı, anonymouskullanıcılardan gelen bağlantıları kabul eder.
- Client: Exchange kullanıcılarından gelen postayı kabul etmek için bir Receive Connector oluşturur. Varsayılan ayar olarak, sadece kimlik denetimi yapılmış Microsoft Exchange kullanıcılarından gelen bağlantılar kabul edilir.
- Partner: İş ortağı etki alanlarından gelen postayı kabul etmek için bir Receive Connector oluşturur. İş ortağı etki alanları, akıllı sistemler olarak yapılandırılabilir. Varsayılan durumda, sadece Transport Layer Security (TLS) ile kimlik denetimi yapılmış bağlantılar kullanılır. İş ortağı etki alanları, komutunun -TLSReceİveDomainSecureüst parametresi kullanılarak ayarlanabilen, TLS Receive Domain Secure listesinde listelenmelidir.
4. Next’i tıklayın. Custom, Partner ve Internet Receive Connector için mailin alınacağı yerel IP adreslerini ve bağlantı noktasını belirleyebilirsiniz.
Varsayılan durumda, Custom ve Internet Receive Connector, bağlantı noktası 25 üzerinden, sunucu üzerinde yapılandırılmış tüm IPv4 adreslerinden posta alınacağı şekilde yapılandırılmıştır. Bağlantı noktası 25, SMTP’nin varsayılan TCP bağlantı noktasıdır. Farklı bir yapılandırma kullanmak için Local Network Settings sayfasında varsayılan girişi seçin ve Remove’u tıklayın. Artık, Add’i tıklayarak girişler oluşturabilirsiniz. Add Receive Connector Binding iletişim kutusunda Use All Available IP Address’i seçerek, bağlayıcının, yerel sunucu üzerindeki ağ bağdaştırıcılarına atanan tüm IP adreslerine gelen bağlantıları dinlemesini sağlayın. Bağlayıcının, sadece yerel sunucu üzerindeki bir ağ bağdaştırıcısına atanan bir IP adresine gelen bağlantıları dinlemesini isterseniz, Specify An IP Address’i seçin. Gerekirse, dinleme bağlantı noktasını değiştirin. OK’i tıklayın.
5. Custom, Partner ve Internet Receive Connector’de, Local Network Settings sayfasında HELO veya EHLO iletilerine yanıt olarak verilen, Transport sunucusunun FQDN’ini belirtebilirsiniz. Specify The FQDN This Connector Will Provide In Response To HELO Or EHLO metin kutusuna, sunucunun bildireceği sunucu adını yazın (mail.mshowto.org gibi). Next’i tıklayın. FQDN’i belirtmezseniz sihirbaz, sunucunun adını kullanır.
6. Remote Network Settings sayfasında, sunucunun posta alabileceği remote IP adreslerini belirleyebilirsiniz. Varsayılan durumda Receive Connector, tüm remote IP adreslerinden gelen postayı kabul edecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu nedenle, varsayılan giriş 0.0.0.0-255.255.255.255 olarak ayarlıdır. Farklı bir yapılandırma kullanmak için Remote Network Settings sayfasında, varsayılan girişi seçin ve Remove’u tıklayın. Uzak sunucuları IP adres aralığı kullanarak belirlemek için Add’in yanındaki küçük oku tıklayın ve IP Range’i seçin. Add Remote Servers-IP Address Range iletişim kutusuna, kabul edilen ilk IP adres aralığı için bir başlangıç IP adresi ve bir bitiş IP adresi yazıp OK’i tıklayın. Diğer kabul edilen IP adres aralıklarını eklemek için bu adımı gerektiği kadar tekrarlayın.
7. New Connector sayfasında, bağlayıcının yapılandırma özetini gözden geçirin. Yapılandırma özetindeki ayarlan kullanarak Receive Connector’ü oluşturmak için New’ı tıklayın.
8. Finish’i tıklayın.
Exchange Management Shell’de, Receive Connector > New-ReceiveConnector cmdlet’ini kullanarak oluşturabilirsiniz. -Usage parametresi, Receive Connector türünü Custom, Internal, Internet veya Legacy olarak ayarlar. -FQDN parametresi, HELO veya EHLO İletilerine yanıt olarak bildirilecek FQDN’i ayarlar. -RemotelPRangı parametresi, kabul edilen IP adres aralığının virgülle ayrılmış bir listesini sunar -Server parametresi, Receive Connectornın oluşturulacağı sunucuyu belirler.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar