0

Exchange 2010 ile OWA’nın açık ismi değişti. Daha önceden Outlook Web Access olan isim artık Outlook Web App olarak kullanılacak. Ama halen OWA diyebiliyoruz. OWA’da yeni gelen özelliklerden bence en önemlisi ECP (Exchange Control Panel). Bu yazımda ECP’yi ayrıntıya girmeden yüzeysel olarak inceleyeceğim.

Exchange Control Panel’i açmak için CAS konfigurasyonumuzda ayarladığımız adresi kullanıyoruz. Bu adrese aynı zamanda OWA girişi yaptıktan sonra Options tuşuna basarak ulaşabilirsiniz.


Resim-1


Resim-2

Organization Admin hesabına sahip kullanılacı ile ECP ekranını açtığımız zaman şu ekranla karşılaşıyoruz:


Resim-3

ECP ekranında karşımıza çıkacak olan ekranlar kullanıcı yetkilerine göre değişecektir. Exchange 2010 Role Based Access Control konusunu açıklarken bu konuya değineceğim. Standart bir kullanıcı ile girdiğimiz zaman aşağıdaki gibi bir ekran ile karşılaşıyoruz. Dikkat ederseniz  “See What to Manage:” Bilgisi karşımıza çıkmıyor.


Resim-4

Ayrıca kullanıcının kendi bilgilerini değiştirebildiğini görüyoruz. Bu özellik adminlerin, kullanıcısı bilgisini güncelleme konusunda iş yükünü organizasyon ihtiyaçlarına bağlı olarak azaltabilir. Bu ayarı User Roles’dan ayarlayabilirsiniz.


Resim-5

ECP’de Admin kullanıcısının yapabileceklerine bakmaya devam ediyoruz. Select What to Manage ayarından Kendi hesabımızı, başka bir kullanıcının hesabını ya da organizasyonumuzu seçebiliriz.


Resim-6

Başka bir kullanıcıyı seçtiğimiz zaman OWA üzerinde bir uyarı çıkacaktır. Bu hatırlatma hataları azaltmak için güzel bir özellik.


Resim-7

My Organization seçtiğimiz zaman Users&Groups ayarlarında şu bilgileri kontrol edebilir veya değiştirebiliriz:

Mailboxes: Kullanıcı bilgilerini değiştirmek için kullanabiliriz.


Resim-8

Public Groups: Yeni Grup yaratabilir veya Varolan grupları yönetebiliriz.


Resim-9

External Contacts: Contactları düzenleyebiliriz.


Resim-10

Administrator Roles: Exchange 2010 ile gelen Role Based Access Control (RBAC) gruplarını yönetebiliriz.


Resim-11

User Roles: Kullanıcıların kendi accountları ile ilgili neleri değiştirebileceğini ayarlayabiliriz.


Resim-12

Reporting sekmesinden Message Tracking yapmamız mümkün. Aşağıdaki ekran görüntüsünde Mailbox Searches seçeneğini de görebilirsiniz, ancak bu seçenek varsayılan olarak Administrator kullanıcısında görünmeyecektir. Bu seçeneğin çıkması için Discovery Management rolüne sahip olmanız gerekiyor.


Resim-13

ECP geçte olsa sonunda geldi. Günümüzde Web-based management console’a sahip olmayan uygulamalar artık gittikçe azalıyor ve Web-Based management kullanım açısından kullanıcılara ve adminlere rahatlık sağlıyor. Bana kalırsa Exchange bu konuda ilerlemeye ve farklı özellikler sunmaya devam edecek gibi görünüyor.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 senesinde www.mshowto.org web sitesini kurmuştur. Sitenin fikir ve isim babasıdır. Son yıllarda Microsoft'ta çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir