Dynamics 365 Finance and Operations Date Effectiveness Nasıl Kullanılır?
0

 

Bu yazıda Date Effectiveness nedir ne işe yarar anlatmaya çalışacağım. İş uygulamaları tamamen veriye dayalı uygulamalardır. Bu verinin doğru ve tutarlı olması aynı zamanda kolay ve hızlı bir şekilde işlenebilmesi gerekir. Bu sebeple X++ veriyi yönetmek için birçok farklı özellik sunar bunlardan biri de Date Effectiveness dır. Eğer başlangıç ve bitiş tarihi veya zamanına ihtiyacı olan bir yapı varsa bu özellik sizin için bu tablonun verilerinin yönetilmesini kolaylaştırır. Hem veri girişinde hem de sorgulamasında birçok otomatik edilmiş özellik mevcuttur.

Örnek bir tabloya ekleyip nasıl kullanıldığını anlamaya çalışalım. Öncelikle eklemek istediğimiz tablonun Valid Time State Field Type özelliğini seçiyoruz. Burada ben Date seçtim UTCDateTime diğer seçenek eğer onu seçerseniz zamanı da eklemiş olursunuz.
Seçimi yapınca otomatik olarak ValidTo ve ValidFrom alanları eklenecek.


Resim-1

Bu alanları indekse ekliyorum. İndeks özelliklerinden Alternate Key ve Valid Time State Key yes olarak seçiyorum. Valid Time State Mode NoGap seçtim yani başlangıç ve bitiş tarihleri arasında boşluk olamaz dedim. Diğer seçenek Gap. Sonra Tablo özelliklerinden Replacemet Key özelliğinde bu indeksi seçiyoruz.


Resim-2

Bu alanları forma ekliyorum


Resim-3

Çalıştırıp formun nasıl çalıştığını inceleyelim. Meal olarak ikinci bir kayıt girdiğimde otomatik olarak Expiration kısmına tarih atayıp kaydı bitirmiş olacak. Bu formda sadece aktif olan kayıtlar görünmekte.


Resim-4

Formda kayırların görünümünü Valid tiem State Auto Query kısmından ayarlayabilirsiniz.


Resim-5

Gelelim kod kısmına. Bu tipteki tabloları direk sorgulayamazsınız mutlaka ValidTimeState anahtar kelimesini kullanmalısınız. Bu örnekte renge olarak kullanmışım ama tek bir tarih içinde sorgu yapabilirsiniz.


Resim-6

Query için ise bu kodları kullanmalısınız.

Query::ValidTimeStateAsOfDate(asOfDate)

Query::ValidTimeStateDateRange(fromdate,todate)

Query::ValidTimeStateAsOfDatetime(asOfdate time)

Query::ValidTimeStateDateTimeRange(fromdatetime, todatetime)

Bu yazıda tarih kontrollü tablo nasıl yapılır ve kullanılır anlatmaya çalıştım. Bu özellikle olmadan da biz bunları yapabiliriz ama sistem bize bir standart ve kolaylık sağlıyor faydalanmak mantıklı olacaktır.

Selamlar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:
www.mshowto.org

www.fatihdemirci.net

TAGs: Microsoft Life Cycle Services, LCS, Azure, Azure DevOps, ValidTimeState, Microsoft Dynamics 365, MsDyn365FO, MsDyn365CE, MsDyn365, Dynamics 365 Insights Power BI, Power Automate, Power Apss, Power Virtual Agents, Dynamics 365 nedir, Dynamics 365 ERP, Dynamics 365 CRM

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

2005 yılında Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Okulda ve ilk iş tecrübelerimde farklı yazılım dilleri kullandım. 2007 yılında Akşam gazetesinde işe başladım ve Microsoft Dynamics 365 (eski adıyla Axapta) ile orda tanıştım. Hiç duymadığım bir dil olan X++ kullanılıyordu. Kısa sürede adapta oldum ve kariyerimi bu alanda şekillendirdim. Bir kaç iş değişikliğinde sonra kendi firmamı kurdum. Şu anda DMR de yönetici ortak ve Çözüm mimarı olarak çalışmaktayım. 2010 yılında MCT oldum. Birçok faklı ortamda eğitimler verdim. Bloğum ve Youtube kanalımda tecrübelerimi paylaşmaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir