1. Ana Sayfa
  2. Server 2003

DHCP Database’inizi Farklı Bir Sunucuya Nasıl Taşırsınız?


2

Varolan yapınız içerisinde IP’lerinizi DHCP kullanarak dağıtıyorsunuz fakat plan dahilinde sunucularınızda fiziksel değişikliğe gittiğinizden dolayı varolan rolleri yeni sunucularınıza aktarmanız gerekiyor. Böyle bir senaryoda daha öncesinde üzerinde MAC adreslerine göre bazı ayarlar yaptığınız DHCP sunucunuzu farklı bir sunucuya nasıl taşırsınız.

DHCP veritabanını tek bir sunucuda yedeklemek ve geri yüklemek için Microsoft Windows yedekleme yardımcı programı (ntbackup.exe) kullanılabilirken, farklı sunuculara taşımak için Windows NT 4.0 ve Windows 2000 üzerinde DHCP Verme Alma yardımcı programı olan Dhcpexim.exe’yi kullanabilirsiniz. Windows 2003 üzerinde ise Netsh.exe kullanılabildiğinden dolayı Dhcpexim.exe çalışmayacaktır. Örneğimizde iki tane server 2003 sunucu arasında ilk olarak Dhcpexim.exe ile taşıma işlemi gerçekleştirmeye çalışarak, ufak bir DHCP database’ini taşıyacağız.

1. Şekil-1’deki komutları arka arkaya kullanalım.


Şekil-1

2. Database’i şekil-1’dekine uygun şekilde compact ettikten sonra Dhcpexim.exe’yi buraya klikleyerek indirip DHCP olarak çalışmakta olan sunucuya kurun ve çalıştırın.


Şekil-2

Veritabanını Windows 2000 veya Windows NT 4.0 çalıştıran bir sunucudan Windows Server 2003 çalıştıran bir sunucuya başarılı bir şekilde taşımak için Dhcpexim.exe gereklidir. DHCP’ye yönelik Netsh komutları Windows NT 4.0’da kullanılamaz. Windows 2000’de netsh komutlarının bazıları geçerlidir fakat DHCP database’inide taşımak istiyorsanız Dhcpexim.exe kullanmanız gerekir. Şimdi Dhcpexim.exe ile Windows 2003 üzerinde database’i vermeyi deneyelim ve alacağımız hatayı görelim.

3. Tool’u C:\Program Files\Resourve Kit içerisinden çalıştırın ve ilk seçenek olan Export configuration of the local service to a file seçeneğini seçin.


Şekil-3

4. Vermek istediğiniz scope’u seçin ve Disable the selected scopes on local machine before export kutucuğunu işaretledikten sonra Export butonuna klikleyin. Bu şekilde işlemlerden sonra servis kapatılmış olacaktır.


Şekil-4

5. Yukarıda belirttiğim gibi export dedikten hemen sonrasında aşağıdaki gibi bir uyarı mesajı almanız beklendik bir durumdur.


Şekil-5

İki tane Windows 2003 arasında taşıma gerçekleştirecekseniz aşağıdaki adımları takip edin.

6. Şekil-6’da belirtildiği gibi komut satırında netsh dhcp server export C:\dhcp.txt all yazarak Enter’a basalım.


Şekil-6

7. Elde ettiğiniz dosya şekil-7’deki gibi olmalı. Artık eski sunucunuzdaki DHCP servisini tamamen durdurabilir ve sunucudan kaldırabilirsiniz.


Şekil-7

8. Yeni sunucuza DHCP servisini Windows bileşeni ekle kaldır’dan kurduktan sonra eski sunucunuzdan aldığınız DHCP yedeğinizi içeren dosyayıda yeni sunucunuza aktarın ve netsh dhcp server import C:\dhcp.txt all komutunu çalıştırın. Yeni sunucunuzu Authorize ettikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

Referanslar

How to move a DHCP database from a computer that is running Windows NT Server 4.0, Windows 2000, or Windows Server 2003 to a computer that is running Windows Server 2003

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. 9 sene önce

    Emre bey bu yöntemi Server 2008 den Server 2012′ ye DHCP taşırken kullanabilir miyiz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir