Debian 10 Üzerine WordPress Kurulumu
2

Debian 10 Üzerine WordPress Kurulumu. Blog yazıları düzenleme ve yayınlama denilince akla ilk başta WordPress gelmektedir. WordPress içerik yönetim sistemi (Content Management System) olarak bilinir. Genel olarak blog sistemleri üzerinde, makale düzenlemeleri ve yayımlanmasında kullanılıyor olsa da çoğu içerik düzenlemelerinde ve yayımlanmasında bizlere kolaylık sağlamaktadır. Bende bu kolaylığı erişebilmeniz için Debian 10 üzerine WordPress’in nasıl kurulacağını anlatacağım. Artık kuruluma başlayabiliriz.

WordPress Kurulumu Hazırlık

1) İlk olarak WordPress kurulumundan önce sunucunuzda MariaDB kurulu olması gerekmetedir. MariaDb kurulumu için aşağıdaki işlemleri sırası ile yapmanız gerekmektedir.

  • İlk başta sunucu güncellemesi ve güncelleme paketlerinin kurulumu için aşağıdaki komutları kullanabiliriz.
sudo apt –y update
sudo apt –y install software –properties-common
sudo apt –y upgrade
  • Bu işlemleri yaptıktan sonra sunucumuzu restart etmemiz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
sudo reboot
  • Şimdi Wordpress kurulumu gereklerden bir tanesi olan MariaDb kurulumuna başlayabiliriz. İlk olarak MariaDb paketlerini imzalamak için kullanılan keyi sistemimize aktarıp daha sonra sistemdeki MariaDb repository’sine eklemeliyiz. Bunun için aşağıdaki komutları kullanabiliriz.
sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com 0xF1656F24C74CD1D8
sudo add-apt-repository 'deb [arch=amd64] http://mariadb.mirror.liquidtelecom.com/repo/10.4/debian buster main'
  • İlk önce sistemi update ediyoruz ve daha sonra MariaDb client ve server kurulumunu yapıyoruz. Bunun için komutlar aşağıdadır.
 sudo apt update
sudo apt install mariadb-server mariadb-client
  • Son olarak root şifresini ayarlama, test veritabanını kaldırmak ve uzak root bağlantısını devredışı bırakmak için secure script’i çalıştırmamız gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabiliriz. Sorduğu sorulara yes(y) diyoruz ve istediği bilgileri giriyoruz.
  sudo mysql_secure_installation
  • MariaDb kurulumu tamamlanmıştır. Kontrol etmek için mysql –u root komutunu kullanabiliriz. Eğer şifre ile giriş yapmak istersek mysql –u root –p komutunu kullanmalıyız.

Kurulum

DB ve User Oluşturma

2) MariaDb’yi kurduktan sonra WordPress kurulumuna başlayabiliriz. İlk olarak MariaDb’de bir database ve user oluşturmalıyız ve oluşturduğumuz user ve database’i birbirine bağlamalıyız. Bunun için sırası ile aşağıdaki komutları kullanmalıyız.

mysql –u root –p (MariaDb'ye giriş için kullanıyoruz. Şifre MariaDb root şifresidir.)
create database wordpress;
create user wordpress@localhost identified by 'wordpress123';
grant all privileges on wordpress.* to wordpress@localhost;
flush privileges;
quit
3) Sırada php paketlerinin kurulumu var. Bunun için aşağıdaki komutları sırasıyla yaparak php paketlerini kurabiliriz.
sudo apt update && sudo apt -y upgrade
sudo apt -y install php php-common
sudo apt -y install php-cli php-fpm php-json php-pdo php-mysql php-zip php-gd php-mbstring php-curl php-xml php-pear php-bcmath
sudo apt -y install libapache2-mod-php

Nginx Kurulumu

4) Sıra geldi Nginx kurulumuna ve konfigürasyon ayarlarına. Bunun için aşağıdaki işlemleri sırası ile yapılması gerekmektedir.
  • Nginx kurulumu için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
      sudo apt install nginx
  • Konfigürasyon ayaları için ilk olarak /etc/nginx/sites-available klasörünün içinde bir wordpress dosyası oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz dosyanın içine konfigürsayon ayarlarını yazıyoruz. Son olarak ln –s komutu ile wordpress dosyasını /etc/nginx/sites-enabled klasörünün içine kopyalıyoruz. ln –s komutunu kullanmamızın sebebi hangi klasördeki wordpress dosyasında değişiklik yaparsak diğer klasördeki wordpress dosyasına işlemesi’dir. Ayrıca default konfigürasyon dosyasını silmemiz ya da wordpress konfigürasyon dosyasının dinlediği portu değiştirmemiz gerekmektedir. Bu değişikliği yapma sebebimiz WordPress arayüzüne ip ile ulaşabilmemiz içindir. Bu işlemler için aşağıdakileri sırası ile yapabilirsiniz.
vi /etc/nginx/sites-available/wordpress

 server {

listen 80;


          root /var/www/html/wordpress;


          server_name _;


          location / {


          index    index.php index.html;


          try_files    $uri $uri/ /index.php?$args;


          }


          location ~ \.php$ {


          include snippets/fastcgi-php.conf;


          fastcgi_pass unix:/run/php/php7.3-fpm.sock;


          fastcgi_param SCRIPT_FILENAME $document_root$fastcgi_script_name;


          }


      }


      ln -s /etc/nginx/sites-available/wordpress /etc/nginx/sites-enabled/
  • Konfigürasyon ayaları bittikten sonra nginx’i tekrar başlatmamız gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
  systemctl restart nginx

Kurulum Dosyasının İndirilmesi

5) Tüm ayarlar yapıldıktan sonra WordPress kurulumuna geçebiliriz. Bunun için WordPress’in son versiyonunu sistemimdeki /tmp klasörünün içine indirmemiz gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
wget https://wordpress.org/latest.tar.gz -P /tmp
6) Wordpress kurulumu için indirdiğimiz tar dosyasını /var/www/html/wordpress klasörünün içine çıkartmamız gerekmektedir. Bu klasöre çıkarma sebebimiz nginx konfigürasyon ayarında root klasöre olarak bu klasörü ayarladık. Bunun için aşağıdaki komutları kullanabiliriz.
mkdir /var/www/html/wordpress

tar xzf /tmp/latest.tar.gz --strip-components=1 -C /var/www/html/wordpress
7) Çıkardığımız klasörün içindeki wp-config-sample.php dosyası örnek konfigürasyon dosyasıdır. Bu dosyayı wp-config.php dosya adı ile kopyalayıp konfigürasyon ayarlarını bu dosya üzerinden devam ettireceğiz. Bunun için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
cp /var/www/html/kifarunix-demo/wp-config{-sample,}.php

Konfigürasyon

8) Kopyalama işlemini yaptıktan sonra konfigürasyon ayarlarına geçebiliriz. İlk önce wp-config.php dosyasının içine girip database ayarlarını yapmamız gerekmektedir. Aşağıdaki resimde ayarlanmış bir şekilde görebilirsiniz.


Resim-1

9) Wordpress kurulumu için Database konfigürasyonunu yaptıktan sonra kimlik doğrulama anahtarlarının konfigürasyonunu yapacağız. Bunun için ilk önce kimlik doğrulama anahtarları oluşturmamız gerekmektedir. Aşağıdaki komut ile bu kimlik doğrulama anahtarlarına erişebiliriz.
curl -s https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/salt/


Resim-2

10) Oluşturduğumuz kimlik doğrulama anahtarlarını wp-config.php dosyasının içine kopyalayıp kaydedeceğiz. Aşağıdaki resimde düzenlenmiş kimlik doğrulama anahtarlarını görebilirsiniz.

Resim-3

Son adım : Siteye ulaşma ve Dil Seçimi

11) Artık Wordpress kurulumunun son adımlarına gelmiş bulunmaktayız. http://server_name , http://ip veya http://localhost ile web arayüzünden WordPress arayüzüne ulaşabiliriz. Eğer Nginx konfigürasyonu sırasında port 80 yerine farklı bir port girildiyse sonuna port eklemesi yapılmalıdır. WordPress arayüzünde direk kuruluma başlıyoruz. İlk olarak dil seçimini yapmamız gerekmektedir.

wordpress kurulumu

Resim-4

12) Dil seçimini yaptıktan sonra WordPress için gerekli bilgileri girdiğimiz ekran karşımıza çıkar. Burada bilgileri doğru bir şekilde girip devam ederiz. WordPress parola kısmına kendisi otomatik bir parola atar buna ilaveten bunu istediğiniz gibi sizde değiştirebilirsiniz. 

wordpress kurulumu

Resim-5

13) Son olarak, bilgiler girilip WordPress’i kur butonuna basarak WordPress kurulumu tamamlamış oluruz.

wordpress kurulumu

Resim-6

14) Giriş butonuna basarak giriş ekranına ulaşırız ve sonra bilgileri girerek giriş yaparız.

wordpress kurulumu

Resim-7

15) Sonra giriş yaparak anasayfa ekranına gelirsiniz ve WordPress kullanıma hazır bir şekilde karşınızda durur. İstediğiniz gibi kullanabilirsiniz. J

wordpress kurulumu

Resim -8

Kısaca söylecek olursak bu yazı ile WordPress kurulumunu tamamlamış olup kullanılır hale getirmiş olduk.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

WordPress İle Tanışın

TAGs: WordPress, wordpress nedir, wordpress nasil kurulur, wordpress install, wordpress installation, wordpress Nginx kurulumu, Nginx uzerine wordpress kurulumu, how wordpress install, wordpress nginx, nginx ile wordpress kurulumu

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

8 Haziran 1995 yılında Ankara Gölbaşı'nda doğdum. Üniversite yıllarına kadar öğretim hayatımı Gölbaşı'ndaki okullarda geçirdim. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Liseden başlayıp üniversitenin sonuna kadar amatör futbol oynadım. 2018 yılında mezun olduktan sonra BiSoft Bilgi Teknolojileri'nde Yazılım Uzman Yardımcısı olarak işe başladım. Daha sonra DevOps Uzman Yardımcısı pozisyonuna geçtim. Şuan Bimser Çözüm firmasında DevOps Uzmanı olarak iş hayatımı sürdürüyorum. Pozisyonumda kendimi geliştirerek yoluma devam ediyorum ve sizlere bu deneyimlerimi aktarmaya çalışacağım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. hocam nginx server ne yaptım ise başlamıyor. pardus son sürüm kullanmaktayım. ne önerirsiniz?

    • 13/12/2019

      Merhaba,
      ilk başta size tavsiye nginx i tamamen kaldırmanız dosyaları ile birlikte daha sonra sisteminiz update ve upgrade edip öyle nginx tekrar kurmanız. Sorun devam ederse nginx conf dosyalarını inceleyebilirsiniz.
      İyi günler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir