Debian 10 Kurulumu
  1. Anasayfa
  2. Open Source

Debian 10 Kurulumu

0

Bu makalede kurulu bir Vmware Workstation 15 Player üzerine Debian 10 kurulumunu anlatacağım. Eğer bilgisayarınızda Vmware WSP yok ise aşağıdaki linki kullanarak indirebilirsiniz, Player versiyonunun ücretsiz olduğunu sizlere hatırlatmak isterim.

https://www.vmware.com/products/workstation-player/workstation-player-evaluation.html

Vmware kurulumunu tamamladıktan sonra Debian için sanal sunucu kurulumuna geçebiliriz. Bunun için Vmware ekranında “Create a New Virtual Machine” kısmını tıklayın.

Resim-1

Karşınıza Yeni makine kurulum sihirbazı gelecektir. Burada daha önce indirdiğiniz Debian iso dosyasını gösteriniz. Eğer dosyayı indirmediyseniz indirme linki aşağıdadır. Dosyayı gösterdikten sonra Next e basınız.

https://www.debian.org/CD/http-ftp/

Resim-2

Sanal Sunucunuza bir isim ve dosyanın kaydedileceği yeri seçiniz. Buradaki isim sunucunın Hostname’i değildir. Sadece Vmware ekranında gözüken isim olacaktır.

Resim-3

Resim-4

Bir sonraki ekranda donanım ekranıdır. Eğer burada değişiklik yapmak isterseniz “customize hardware” butonuna basınız. Eğer yapmayacaksanız Finish’e basınız. Bu makalede donanım değiştirilmemiştir.

“Power on this virtual machine after creation” işaretli bırakın. Bu sanal bilgisayarınızı finis’e bastıktan sonra açmanıza yarayacaktır.

Resim-5

Kurulumun ilk ekranı kurulumun nasıl yapılacağını belirttiğiniz ekran olacaktır. Burada görsel bir ekran ile devam edeceğimiz için “Graphical install” kısmını seçiniz.

Not: mouse ile içeri tıkladığınızda mouse sanal bilgisayar içerisinde kalacaktır. Dışarı çıkartmak için CTRL ile ALT tuşuna aynı anda basarsanız mouse tekrar masa üstünüze dönecektir.

Resim-6

Bir sonraki ekranda kurulum dili ve işletim sisteminin lisanını seçtiğini ekran gelecektir. Biz bu makalede Türkçe tercih ettik. Türkçe’yi seçin ve Continue’ye basın.

Resim-7

Bir sonraki ekranda gördüğünüz gibi işletim sistemi kurulum lisanı Türkçe olmuştur. Şimdi saat diliminiz seçmeniz gerekir. Bu ekranda Türkiye’yi seçin ve Devam’a basın.

Resim-8

Klavye düzenini seçin ve devama basın.

Resim-9

Ağı yapılandır ekranında bilgisayarınıza vereceğini adı yani Hostname’i belirtiniz ve devam a basınız.

Resim-10

Bir sonraki kısımda bilgisayarınızı bir domaine üye yapmak için sizden domain adını isteyen bir ekran gelecektir. Eğer hali hazırda bir domain var ise yazabilirsiniz. Yoksa bu kısımda Home yazabilirsiniz.

Resim-11

Bir sonraki ekran Root kullanıcısının şifresinin belirlendiği ekrandır. Bu kullancı işletim sistemindeki en yetkili kullanıcıdır. Vereceğiniz şifrenin güvenli olması çok önemlidir. Bu kulanıcının şifresini unutursanız kurtarmak için kurduğunuz işletim sistemi iso’su ile işlem yapmanız gerekecektir.

Resim-12

Root kullanıcısının kullanılması pek önerilmediği için bilgisayarınızda oturum açmak için sizden başka bir kullancı adı istenecektir. Kullanıcı adınızı yazıp devama basınız.

Resim-13

Kullanıcı adınız aşağıda gözükecektir. Tekrar devama basınız.

Resim-14

Yeni kullanıcınız için bir şifre belirleyin ve devama basın.

Resim-15

Bir sonraki kısım bilgisayarınızdaki disk yapılandırılması içindir. Burada atanan diskin tamamını kullanıp yardımcı kullanacağız. LVM ise Logical Volume Manager’ın baş harfleri ile kısaltmasıdır. Bu işlem bize diskler arasında Volume’ler oluşturmaya yarayacaktır.

Resim-16

Bir sonraki ekranda sanal bilgisayarımız üzerindeki fiziksel atanmış diskleri göreceğiz. Bu örnekte sadece bir tane disk eklidir. Devam’a basınız.

Resim-17

Bu kısımda ise disklerin volume’lerinin nasıl yapılacağı seçilecektir. Standart olarak bir windows kurulumunda işletim sisteminin kurulduğu yere kullanıcıların dosyaları oluşturulur. Linux işletim sisteminde ise kurulumun başında hem kullanıcıların hem de log dosyalarının kurulacağı volume’leri belirtebiliyor ve ayırabiliyoruz.

Buradaki ilk seçenek tüm dosyaları aynı volume’ün içine koymak içindir.

İkinci seçenek ise Root ile kullanıcılara ait Home folder’ı farklı volume’lere almak içindir.

Üçüncü seçenek ise hem root, hem kullanıcılar hem temp hem de log dosyaları için ayrı volume’ler oluşturmamıza yarayacaktır.

Resim-18

Bu işlemi yapmak için bizden onay bekliyor. Evet ve devama basarak ilerleyiniz.

Resim-19

Diskleri bölüp bu işleme devam edebilirsiniz. Burada kullanılacak disklerin boyutlarını belirlemeniz gerekiyor. Biz standart olarak maksimum değeri kullanıp devam edeceğiz.

Resim-20

Değişikliklerin neler olduğunu gösteren ekran karşınıza gelecek. Evet’i seçip devama basınız.

Resim-21

Eğer ISO’dan paket kuracaksanız karşınıza gelen ekranda evet demeniz gerekir. Bu makalede paketleri internetten indireceğimiz için Hayırı seçip devama basıyoruz.

Resim-22

Karşımıza lokasyonumuzu belirtmemiz gereken ekran çıkıyor burada Türkiye’yi seçip devama basınız.

Resim-23

Paket için ilgili sunucuların listesi geliyor. Standart gelen deb.debian.org u seçerek devam edin.

Resim-24

Eğer direkt bir internet çıkışınız yoksa proxy kullanarak internete çıkıyorsanız aşağıdaki ekrana proxy bilgilerini girmeniz gerekmektedir. Bu makalede proxy kullanmadan devam edeceğiz.

Resim-25

Bir sonraki ekranda size ankete katılıp katılmayacağınız sorulmaktadır. Bu makalede katılmadığımız için hayırı seçip devam ediniz.

Resim-26

Kurulacak olan servisleri seçeceğimiz ekranı standart bırakıp devam ediyoruz.

Resim-27

Diskin üzerinde tek bir işletim sistemi olacağı için MBR (Master Boot Record) kayının yüklenmesini öneren bir ekran karşınıza gelecektir. Bu ekrana evet diyerek devam ediniz.

Resim-28

GRUB’ûn kurulacağı yeri seçeceğiniz ekran karşınıza gelecektir. Bu makalede /dev/sda yolu kullanılmıştır.

Resim-29

Kurulum devam edecek ve başarışı bir şekilde tamamlandıktan sonra aşağıdaki ekran gelecektir.

Resim-30

Bilgisayarınız kapanıp açıldıktan sonra oluşturduğunuz kullanıcı ile giriş yapabilirsiniz.

Resim-31

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://www.debian.org/index.tr.html

TAGS: Debian 10 kurulumu, debian 10 installing, debain 10 iso, vmware player

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 8
    harika_
    Harika!!
  • 2
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 1
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir