0

Cloudyn ile Azure Maliyetlerini Yönetmek Çok Daha Kolay. Bulut bilişimin temellerini oluşturan her yerden erişim, esnek ölçeklenebilme ve kullandıkça öde modeli birçok işletmenin teknolojiyi yönetimini daha çevik hale getiriyor. Özellikle birçok işletme azalan sermaye harcamalarını da göz önünde bulundurarak, büyük net ödemelerden aylık ödemelere geçebildiği Azure gibi bulut hizmetlerine geçmekte. İşte günümüzün en önemli sorunlarından biri haline gelen maliyetler ve bunların bütçelenebilmesi firmaları çok daha fazla tasarruf yapmaya zorluyor. Bugün bu yazımda bende sizlere Azure kullanımlarınızdan kaynaklı tüketimlerinizi daha net görebileceğiniz ve her bir servisin ne kadar para harcadığını net bir şekilde ortaya çıkaran bir Tool’da Cloudyn’den bahsedeceğim.

Azure kullanan birçok kullanıcımız yukarıdaki bahsettiğim sorunların dışında, Azure Portal’deki ücretlendirme hizmetinden çok memnun olmadıklarını ve aşırı detay içerisinde boğulduklarını duydum. Yakın bir zamanda Microsoft Cost Management + Billing servisini Cloudyn çözümü ile daha anlaşılır ve daha kolay bir hale getirir.

Cloudyn nedir derseniz, Cloudyn Azure dahil diğer Public Cloud üreticilerinin Billing servisleri üzerine geliştirmiş, kolay, anlaşılabilir, görsel ve karşılaştırmalı bir bulut maliyet yönetimi araçıdır. Kullanılan servislerin kullanım detayları ve maliyetleri o kadar basitleştirilmiştir ki her düzeyde kişinin anlamasına olanak sağlar. Aynı zamanda sizlere Cost Saving yapabilmeniz için öneriler sunar. Microsoft, Cloudyn’i 2018 Haziran ayına kadar Azure kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor. İsterseniz teknik inceleme yapmaya başlayalım.

Azure portal sayfasına Login olduktan sonra eğer Cost Management + Billing sağ taraftaki menüye eklediyseniz oraya tıklayın ve Cost Management gelin. Geçtiğimiz yılın son baharında Microsoft Cloudyn bu bölüme ekledi. Tek yapmanız gereken birkaç işlem ile Cloudyn’i kullanıma hazır hale getirmeniz. Ben bu makaleyi yazmadan önce bu ayarlamaları yaptığım için o ekran görüntülerini sizlerle paylaşamıyorum. Ben mavi butona basıyorum ve Cost Management bölümüne gidiyorum.


Resim-1

Cloudyn açıldığı anda bir uyarı beni karşılıyor ve ücretsiz kullanım süremin bittiğini ne yapmak istediğimi soruyor. Ben Premium Cost Management ile devam etmiyorum, çünkü benim Azure aboneliğim kişisel denemelerim ve geliştirmelerim için olduğundan bir ücret ödemek istemiyorum. Ben Free Azure Cost Management ile ilerliyorum.


Resim-2

Yukarıda bahsettiğim bilgi bir sonraki aşamada karşımıza çıkıyor. Cloudyn Azure kullanıcılarına Haziran 2018′ e kadar ücretsiz olarak sunuluyor, önerim Cloudyn’i bu süreye kadar kesinlikle denemenizi öneririm. OK butonuna basarak devam ediyorum.


Resim-3

Cloudyn’de ilk inceleyeceğimiz alan Management Dashboard. Adından da anlaşılacağı üzere bu gösterge panelinde Azure’a ait herşeyin özetini görebiliyorsunuz. Toplam abonelik sayınız, günlük tüketiminiz, service bazlı maliyetleriniz gibi birçok bilgiyi burada görebilirsiniz. Bu arada söylememe gerek yok ama yine de belirtmek istiyorum, ilgili görsele çift tıkladığınızda detaylara erişebiliyorsunuz yani herşey double click. Tabi ki Dashboard’ınıza yeni eklemeler yaparak, istediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz.


Resim-4

Bir sonraki bölüm olan Cost Controller’da günlük, aylık kullanım trendiniz, bir yıllık oluşacak tüketimin planı, son 6 ayın kullanımlarını buradan görebiliyorsunuz. Bu bölüm gerçekten çok önemli çünkü fazla kullanım varsa ise ve bütçenizi aşıyorsa hemen kontrollerinizi gerçekleştirip ilgili aksiyonları alabilirsiniz. Böyle giderse benim yıllık kullanımım 15 bin dolarları bulacak bu rakam benim için bile çok fazla J


Resim-5

Cost Controller içerisinde yer alan Cost By Service grafiğine tıklayıp detayları görmek istiyorum. Açılan grafikte hangi servisler ne kadar tüketiyor burada görebiliyorum, filtreleme alanından sadece istediğiniz detaylara ulaşabilirsiniz.


Resim-6

Asset Controller bölümünden Azure’daki varlıklarınıza yani envanterlerinize ulaşabilirsiniz. Benim şu an ki Azure aboneliğimde çok fazla servis ve envanter yok ama büyük organizasyonlarda bu alan işleri kolaylaştıracaktır.


Resim-7

Optimizer alanı sizi önerilerde bulunarak Azure maliyetinizi azaltmaya yarayacak bir bölüm. Benim ekran görüntümde bir öneri görünüyor ve bana 63$’lık bir tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor.


Resim-8

Öneriye çift tıkladığımda çalışan bir makinenin A1 yerine A0 döndürülebileceği kullanıldığı süre içerisinde bu ölçekte olmasına gerek olmadığı tavsiyesini alıyorum.


Resim-9

Cloud Comparison bölümünde Azure makinelerimi AWS makineler ile karşılaştırıp durum bilgisi veriyor. Bu kısma çok fazla girmek istemiyorum çünkü her iki Vendor’daki dostlarım zaten sizlere kendi hizmetlerinin farklılıklarını ve detaylarını her zaman anlatıyordur J


Resim-10

Azure kullanımlarının ücretlendirilmesini yani kısaca Azure faturalarını net anlamak isteyenler için gerçekten kolay anlaşılabilir ve tasarruf yapmaya yaran bir aracı anlatmak istedim. Umarım sizler içinde faydalı olur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs : Cloudyn ile Azure Maliyetlerini Yönetmek Çok Daha Kolay, azure, maliyet, cost Management, azure maliyet yonetimi, azure cost center, azure Cloud Comparison, Cloudyn, Cloudyn nedir, Cloudyn ayarlari, Cloudyn settings, Cloudyn kurulumu

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir