C# Dilinin Özellikleri Ve Bazı Kavramlar

C# dilinin kavramlarını anlatmak için öncelikle bir boş proje oluşturuyoruz.


Resim-1

File-New-Project kısmından veya Ctrl + Shift + N kısayolunu kullanarak proje oluşturacağımız ekran karşımıza geliyor.


Resim-2

“Create directory for solution ” seçeneği varsayılan olarak işaretlidir bu seçeneğin anlamı proje dosyanızın adı isminde belirlediğiniz yerde bir klasör oluşturulacağı ve proje dosyanızın bu klasörde saklanacağının belirtilmesidir.

Library (Kütüphane) Kavramı

Visual Studio program geliştiriciler için bazı hazır yapılar sunmuştur. Bu yapılardan bir tanesi kütüphanelerdir. Kütüphaneler yazılımcılara yazacakları kodlarda yardımcı olmak veya yazacakları kodlara göre hangi yapıları kullanmak isteyeceklerini belirlemelerini sağlar. Bunun yapılmasının sebebi, bir yazılımcı bütün yapıların kütüphanelerini tek bir yapı altında kullansaydı program çalışma aşamasında hepsini kontrol edecekti bu da yazılımın ağır işlev görmesine sebep olacaktı. Fakat kütüphanelerin kısımlara ayrılması bunun olmasını engellemektedir. Projemizin References kısmında projede kullandığımız kütüphanelerden bazılarını görebiliriz.


Resim-3

Kütüphaneler Microsoft işletim sistemimizin .dll dosyaları içerisinde yer almaktadır. Bunu şöyle anlayabiliriz.


Resim-4

Herhangi bir kütüphane üzerinde sağ tıklayıp Properties penceresini açarsak.


Resim-5

Description kısmında kütüphanemizin hangi dosyada bulunduğunu görebiliriz. Sistemimizde bir sorun olduğunda veya bir kütüphane içerisinde yer alan kodlar çalışmadığında kütüphanemizin bulunduğu dosyayı yenilemek bizi problemden kurtarabilir.

Bir kütüphaneyi eklemek için.


Resim-6

References penceresi üzerinde sağ tıklayıp Add Reference seçeneğini tıklıyoruz bu kısım sadece bilgisayarımızda yüklü olan kütüphaneleri sistemimizde kullanmamızı sağlar web üzerinden eklenti eklemek istersek Add Web Reference kısmını tıklamamız gerekmektedir. Bu seçeneği tıkladığımızda.


Resim-7

Karşımıza gelen pencereden .NET sekmesini tıklayıp kullanacağımız alana göre kütüphanelerimizi projemize dahil edebiliriz.

Namespace(İsim Uzayı) Kavramı

Visual Studio’da kütüphaneleri projemize ekledikten sonra bu kütüphaneleri projemizde kullanamayız. Bunları kullanabilmek için projemize o kütüphanenin ad uzayını eklememiz gerekir bunu ise kod yazacağımız alanın en üst kısmında başında using ifadesini kullanarak ekliyoruz.


Resim-8

Böylece o kütüphane altında tanımlanan kod sınıflarını kullanabiliriz.

Intellisence Özelliği

Visual Studio kullanıcılarına kodları yazarken kolaylık olması açısından Intellisence yapısını oluşturmuştur. Bu yapıda kullanıcı kod yazarken herhangi bir harfe basarsa kodlar hazır olarak bastığı harflere göre bir pencere açacaktır ve bu pencereden kullanıcı kodu seçebilir veya o harfle yazılabilecek olan bütün kodlar karşısına gelmektedir.


Resim-9

Yazdığımız harfe göre çıkan pencere ve o kodun üzerine geldiğimizde kodun nasıl kullanılabileceğine dair açıklama satırı ıntellisence penceresinde görülmektedir. Aynı zamanda class System.Console yazısı ise sırasıyla kodun biçimi, hangi kütüphane altında tanımlı olduğunu yazmaktadır.

Harf Duyarlılığı

C# dilinde yazılan kodlar baş harfleri büyük diğer harfleri küçük olarak yazılmaktadır. C# dili büyük küçük harf duyarlılığına sahiptir. Bir kodu tümü ile küçük yazarsak programı derlediğimizde hata verecektir. Programı derlemeden de bir kodu hatalı yazarsak Visual Studo 2010 da kodun altında kırmızı çizgiler belirmektedir.


Resim-10

Kod hatasız olursa herhangi bir uyarı derleme aşamasından önce belirtilmeyecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık