0

Mobil teknolojiler her geçen gün yeni bir boyut atlayarak tüketiciler ve üreticiler için takibi oldukca zor bir duruma getirmiştir. Bu durum da tüketici olarak bizler heyecanla ve sabırsızlıkla beklerken, bazı üreticilerde bu durum kaygı dolu bir hal alıp yenilenme ve pazara tutunma telaşı haline gelmiştir. Malum yakın geçmişin dev şirketi, yıkılmaz, yenilmez denilen, zamanının cep dünyasının tek patronu olmuş Nokia bile son hamlelerini yapar duruma gelmişken, bu hızlı akışda tutunmak için bazı hamleleri ve tavizleri vermek zorunlu hale getirmiştir.

Mobil pazarın şuanda Iphone ve Android ile,  iki dev arasındaki savaşa dönüşmüş gibi görünmesi  ve zamanında akıllı telefon denildiğinde akla ilk gelen marka olupda bu pazarda kan kaybetmeye başlaması, Blackberry’i harekete geçirmiş olmalı ki, yakın gelecekte cihazlarına koyacağı yeni işletim sistemi, tüketici arzının karşılama yönünde yapılmış büyük bir adım.


Resim 1

Blackberry, işletim sistemleri ile kullanıcılarına sunduğu özellikler arasında ağırlıklı olarak güvenlik ve kurumsal iletişim yönündeki faydalar günümüzde kullanıcılar tarafından çok da büyük artı olarak görülmemekteydi. Çünkü blackberry’ nin sunduğu bu faydaları verebilen hatta bunula birlikte neredeyse sınırsız sayıda uygulama sunabilen yeni rakipleri piyasada yer alınca Blackberry için herşey eskisi gibi değildi artık.

Blackberry yeni işletim sistemi hamlesiyle kullanıcıların sadece mail alıp atmak, yazışmak gibi ihtiyaçlar için bu cihazları kullanmadıklarını anlamış olmalı ki yeni işletim sistemiyle kullanıcılara yeni denyimler sunmak istemekte.

BBX yada Blackberry 8

Blackberry’ nin bu yeni işletim sistemini adı ne olacak henüz belli değilken alt yapısını oluşturan platform ise QNX. Yeni işletim sisteminden (OS) bahsedecek olursak, blackberry yeni OS’ sini QNX tabanlı olarak bizlere sunmayı planlıyor. QNX eğer merak ediyorsanız biraz bahsetmekde fayda olacaktır diye düşünüyorum.


Resim 2

QNX; gereksinimleri  karşılamak için tam özellikli ve güçlü, gömülü gerçek zamanlı işletim sistemleridir. Aslında UNIX tabanlı  bu işletim sistemine çokda yabancı değiliz. 180 tane ayrı otomobil modelinin işletim sistemini bu yapı sağlamaktadır. QNX’ in gerçek mikro tasarımı ve modüler mimarisi son derece düşük maliyetli ve oldukca güvenilir sistemler oluşturulmasının sağlamıştır. Keza şimdiye kadar beynine virüs bulaşmış bir BMW’ ye rastlamamam bundan olsa gerek.

QNX gerçek bir mikro işletim sistemine sahiptir. QNX altında çekirdek dışında , her sürücü, protokol yığını, dosya sistemi  ve uygulama bellek korumalı kullanıcı alanı altında ayrı güvenlik korumalı  olarak çalışır.

QNX gerçek zamanlı işletim sistemi olarakda bilinmekte. Bunun nedeni  işletim sistemi yoluyla tüm donanım birimlerini herbirinin ayrı ayrı ayarlanabilmesi. QNX’de işletim sistemi elemanlarının bir çoğu ayrı uygulamalar şeklinde çalışır. Bu alışa geldik şekilde bir bütün olarak çalışan  işletim sistemlerinin yapısında ayıran en önemli özellik diyebiliriz. QNX’in bu mikro kernel yapısı, sistem açıkken bir uygulamanın yada donanımın özelliklerinin değiştirilmesi, düzenlenebilmesi, sistem açıkken yapılabilmesine olanak sağlayabilmektedir. Herhangi bir bileşen yada protokol herhangi bir nedenle çökerse, durursa bu durum sistemin diğer elemanlarının çalışmasını engellemediği için sisteminiz tamamen çökmez, sistem çalışmaya devam ederken sorunlu unsur yeniden başlatılır ve problem çözülmeye çalışılır böylelikle sisteminiz bu problemden etkilenmeden  işleminizi tamamlayabilmenize olanak sağlar.

Blackberry ve QNX

Blackberry QNX ile bir devrim oluşturmaya çalışmakta. Şuanda ülkemize gelmesede Playbook tabletlerde Blackberry  Tablet OS ile tam özellikleriyle olmasa QNX alt yapısını kullansada tam olarak BB Tablet OS 2.0 sürümü ile bizlere gerçek yüzünü göstermeye hazırlanıyor. Flash, html5 gibi kullanıcıların olmazsa olmaz dediği platformları desteklemesi, güvenlik konusunda şüphe bırakmaması ve oldukca hızlı olması, gerçekten bizleri oldukca heyecanlandırmakta.

Resim 3

Uygulama konusuna gelince, Blackberry  en büyük sorunlarından biri olan bu hususu da çözmüş gibi görünmekte. BB Tablet OS 2.0 sürümü ile gelecek olan Android App Player ile 30 Bine yakın Android 2.3 uygulamasını çalıştırabilecek konuma gelecek. Blackberry yetkililerinden gelen bilgiye göre tam olmasada yeni işletim sisteminin  büyük bir bölümünün açık kod olarak uygulama geliştiricilere sunacağını bildirmesi uygulama tarafınında hızla gelişeceği yönünde ön görüleri bizlere vermektedir.


Resim 4

Peki ne zaman bu cihazları göreceğiz soruna cevap olarakda 2012’ yi beklememiz gerekecek diyebiliriz. Blackberry tablet OS 2.0 ile birlikte ilk QNX tabanlı smartphone’ unu 2012’nin ilk çeyreğinde sunmayı planlamakda. Bu cihazın adı ise Blacberry Colt olacağı bilinmekte.


Resim 5

Mobil teknolojilerin her geçen gün işerlediği şu günlerde Blackberry’nin bu yarışda olmaması zaten düşünülemez. Umarız ki bu yarışın favorisi bir kaç oyuncu ile sınırlı kalmaz. Çünkü seyir zevki yüksek bir oyun en çok biz seyircileri heyecanlandırmaktadır.

Saygılarımla.

Kaynak:

Qnx.com

Wikipedia.com

slashgear.com

teknokedi.com

bgr.com

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir