Azure Storage’da Redundancy Türleri Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Storage’da Redundancy Türleri Nedir?

0

Azure Storage’da Redundancy Türleri Nedir?

Bu makale yazısında Azure Storage’da Redundancy türlerinin neler olduğunu hangi durumda hangi yedekleme türünün kullanılması gerektiğini açıklayacağım.

Azure Storage Redundancy yedekliliğin 2 farklı türü vardır.

  •                 Local Redundancy storage (LRS) : Yerel olarak yedekli depolama
  •                 Zone Redundancy storage (ZRS): Alanlar arası yedekli depolama

Resim- 1

LRS, verilerinizi birincil bölgedeki tek bir fiziksel konumda eşzamanlı olarak 3 kez kopyalar. LRS en düşük maliyetli çoğaltma seçeneğidir. Ancak yüksek kullanılabilirlik veya dayanıklılık gerektiren uygulamalar için önerilmez. Çünkü eğer o bölgede bir doğal afet gerçekleşirse o bölgeye erişim kesintiye uğrayabilir.

LRS, verilerinizi sunucu rafı ve sürücü hatalarına karşı korur. Ancak veri merkezinde yangın, sel ve deprem gibi olağanüstü durumlar oluşursa verileriniz kaybolabilir veya kurtarılamaz hale gelebilir.

Eğer verilerinin kaybı iş yüklerinizde risk teşkil etmiyorsa veya yeniden oluşturulabilecek verilerse LRS’yi tercih edebilirsiniz.

Resim- 2

ZRS, verilerinizi birincil bölgedeki 3 Azure Availability Zone (kullanılabilirlik alanı) uyumlu olarak kopyalanır. Yüksek kullanılabilirlik gerektiren uygulamalar için birincil bölgede ZRS kullanılmasını ve ikincil bölgeye çoğaltmayı önerir.

Eğer herhangi bir sebepten Availability Zone 1 de bulunan verilerinize erişemezseniz diğer bir Availability Zone’dan erişim sağlayabilirsiniz.

AZ 1 bölgesindeki veriler aynı anda diğer Availability Zone’lara çoğaltılır. Her Availability Zone birbirinden bağımsız enerji, soğutma ve ağ alt yapısına sahip olan ayrı bir fiziksel konumu ifade eder.

Eğer AZ 1 deki verileriniz erişilemez duruma gelirse hem okuma hem de yazma işlemlerinizi diğer Availability Zone’lar üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

ZRS, verileriniz geçici olarak kullanılamaz duruma gelirse mükemmel performans, düşük gecikme süresi ve dayanıklılık sağlar. Ancak ZRS, verilerinizi birden çok bölgenin kalıcı olarak etkilendiği bölgesel bir olağanüstü durumla karşı koruyamayabilir. Bölgesel olağanüstü durumlara karşı koruma için Microsoft, birincil bölgede ZRS kullanan ve verilerinizi ikincil bir bölgeye coğrafi olarak çoğaltan coğrafi alanlar arası yedekli depolamanın (GZRS) kullanılmasını önerir.

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs: azure storage, azure storage yedeklilik,LRS, ZRS

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir