Azure Storage Account’un Replikasyon Tipini Değiştirme
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Storage Account’un Replikasyon Tipini Değiştirme

0

Geçtiğimiz günlerde bir müşterimizin Azure Storage account’ı içerisinde yer alan blob’u bir karışıklıktan dolayı silinmişti.  Azure storage incelediğimizde replikasyon tipinin LRS olduğunu ve soft delete özelliğinin açık olmadığını gördük. Sonucun ne olacağını bilerek Microsoft’a case açtık ve beklenen cevap destek mühendisinden geldi, verilerinizi geri getiremeyiz :( İşte bende bugünkü yazımda mevcut bir Azure Storage Account’un replikasyon tipini değiştirmeyi göstereceğim.

Azure Storage account’ları, verilerin korunması, erişilebilirliğin artırılması ve felaket kurtarma senaryoları için çeşitli replikasyon seçenekleri sunar. Bu replikasyon tipleri, verilerinizi farklı coğrafi konumlarda kopyalayarak veri kaybı riskini azaltır ve yüksek kullanılabilirlik sağlar. İşte Azure Storage hesapları için sunulan temel replikasyon tipleri:

  1. Yerel Olarak Yedekli Depolama (Locally-Redundant Storage, LRS): Veriler, aynı veri merkezinde bulunan farklı donanım birimlerine üç kopya olarak saklanır. Bu, aynı fiziksel konumda meydana gelebilecek donanım arızalarına karşı koruma sağlar. Ancak, doğal afet gibi büyük ölçekli olaylarda veri kaybı riski taşır.
  2. Bölge Olarak Yedekli Depolama (Zone-Redundant Storage, ZRS): Veriler, aynı bölge içindeki farklı kullanılabilirlik bölgelerine dağıtılarak saklanır. Bu, LRS’ye göre daha iyi bir dayanıklılık ve yüksek kullanılabilirlik sunar çünkü fiziksel olarak ayrı yerlerdeki birden fazla veri merkezi arasında veri kopyaları tutulur.
  3. Coğrafi Olarak Yedekli Depolama (Geo-Redundant Storage, GRS): Veriler, birincil bölgede LRS kullanılarak saklanır ve otomatik olarak ikincil, coğrafi olarak uzak bir bölgeye kopyalanır. Bu, büyük ölçekli felaketler durumunda veri kaybını önlemek için kapsamlı bir koruma sağlar. Ancak, ikincil bölgedeki verilere yalnızca birincil bölge kullanılamaz hale geldiğinde erişilebilir.
  4. Okuma Erişimli Coğrafi Olarak Yedekli Depolama (Read-Access Geo-Redundant Storage, RA-GRS): GRS’nin tüm avantajlarını sunar ve ek olarak, ikincil bölgedeki verilere her zaman okuma erişimi sağlar. Bu, yalnızca felaket kurtarma senaryolarında değil, aynı zamanda yüksek kullanılabilirlik gerektiren uygulamalar için de idealdir.

Bu bilgiler doğrultusunda replikasyon tipini değiştirmek için ilgili Azure storage account’una girin, sonrasında data management bölümün altında yer alan Redundancy’e gelin ve bu bölümde replikasyon tipini görebilirsiniz.

Resim-1

Replikasyon seçeneklerinin her biri, veri dayanıklılığı, kullanılabilirlik ve maliyet dengesi açısından farklı avantajlar sunar. Uygulamanızın ve iş gereksinimlerinizin ihtiyaçlarına en uygun replikasyon tipini seçerek değiştirin.

Resim-2

Replikasyon değişiklik işlemi 72 saate kadar sürebilir, eğer çok büyük bir dataya sahipseniz birkaç günden fazlada sürebilir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://learn.microsoft.com/en-us/azure/storage/common/redundancy-migration?tabs=portal

TAGs: Azure, azure storage, azure storage replication, azure storage redundancy

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir