Azure Stack HCI – Bölüm 8 – Cluster Ayarları
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Stack HCI – Bölüm 8 – Cluster Ayarları

0

Azure Stack HCI makale serisinin bu bölümünü neden anlatıyorum; çünkü Cluster ayarları ile alakalı tüm herşey bu görmüş olduğunuz sayfada. Bunun dışında cluster yapısı ile alakalı görebileceğiniz bir ayar sayfası yok. Bu sayfada en önemli dikkat etmeniz gereken kısım Hyper-V Host Settings altında olacak. Diğerler ayarları varsayılan olarak kullansanız da olur ancak Hyper-v ayarları bizim için önemli bir nokta olacak. Başlamadan şunu belirteyim; buradaki tanımların hepsi klasik cluster ve Hyper-v mimarisinde olduğu için tanım kısmına pek girmemeye çalışacağım. Bunlarla ilgili yazılmış makaleler zaten mevcut. Bu özelliklerin detaylı anlatımları için sitede arama yapabilirsiniz.

In-memory cache sayfasında Azure Stack HCI için işletim sisteminin sık eriştiği bazı dataları RAM üzerinde tutarak performansın artırılması ilkesine dayanan bir mantık güdülüyor. Buna örnek vermek gerekirse; A makinesinin konfigürasyon ve disk bilgilerinin nerede tutulduğu bilgisini RAM’de saklayarak olası bir felaket senaryosunda buna daha hızlı erişerek performansı artırmaya yönelik bir hamle yapılabilir. Varsayılan olarak bu özellik açık gelir ve 1 GB ile başlatılabilir. Maximum, mevcut RAM’inizin %80’i kadar rakam yazabilirsiniz.

Resim-1

Storage Spaces and pool blümünde ise ağırlıklı olarak Storage Spaces rolünün nasıl davranacağı konuları mevcut. Burda bu servisin detaylarına girmeyeceğim yoksa konudan çıkmış oluruz.

Resim-2

Cluster başlığı altında ise Azure Stack HCI’n kurulu olduğu cluster servisi ayarlarını görebiliriz.

Access point kısmında clusterın ismi belirtiliyor. Dilerseniz bu ismi bu sayfada değiştirebilirsiniz.

Resim-3

Node shutdown behavior bölümünde, cluster nodelarından bir tanesi shutdown olduğunda açıkta olan makinelerin diğer nodelara transferi ayarı mevcut. Bu varsayılanda zaten aktif geliyor. Kaldırırsanız, olası bir shutdown senaryosunda makineleriniz taşınmaz. Bununla ilgili denemeleri önümüzdeki makalelerde yapıyor olacağız.

Resim-4

Cluster traffic encryption kısmında cluster içerisindeki makinelerin birbirleriyle data alışverişi esnasında trafiğin nasıl gideceği konusundan bahsediliyor. Varsayılanda core traffic “sign” olarak geliyor. Burada encrypt veya clear text seçeneklerini de seçebilirsiniz. Storage traffic kısmında ise clear text seçili. Neden encrypt edilmiyor varsayılan olarak diye sorarsanız, encrypt edilen trafik daha yavaş akacaktır. Eğer sizin donanımınız mevcut iş yüklerinizi karşılamaya yetmeyecek kadar bir encrypt trafiği ile karşılaşırsa ciddi bir performans probleminiz olacaktır.

Resim-5

Virtual machine load balancing bölümünde makinelerin dağılımının nasıl olacağı ile ilgili bilgiler veriliyor. Öncelikle dağılım yapılıp yapılmayacağı konusu var. Always ile otomatik olarak bir yük dağılımı sağlayabiliyoruz. Aggressineves bölümünde ise bunun seviyesi soruluyor. Varsayılanda low geliyor ancak siz bunu değiştirebilirsiniz.

Resim-6

Witness bölümünde, cluster ile çok sık muhattap olan kişilerin bileceği, witness dosyasının nerede tutulacağı konusu var. Varsayılanda None seçeneği geliyor. Yani bunu clusterın kendisinin içerisinde barındırması demek. Siz bunu isterseniz clouda alabilirsiniz.

Resim-7

Cloud seçeneğini işaretlerseniz sizden Azure üzerinde bir storage account hesabı ve key istiyor.

Resim-8

File share seçeneğini seçerseniz, sizden bir network pathi ve opsiyonel olan kullanıcı adı ve şifre istiyor.

Resim-9

Affinity rules bölümünde ise benzer makineler aynı grupta tutulması veya tutulmaması ilkesine dayanarak kurallar oluşturmanızı sağlar.

Resim-10

Diagnostic data kısmında, Azure Stack HCI ile alakalı logların ne kadarının Microsoft’a iletileceğini seçebilirsiniz. Microsoft varsayılanda bunu Full olarak belirtiyor. Dilerseniz siz seviyesini değiştirebilirsiniz.

Resim-11

Hyper-V Hot Settings kısmı ise sanal makinelerimizi konumlandıracağımız bu cluster yapısındaki önemli noktalardan bir tanesi.

General kısmında sanal makinelerin konfigürasyon ve disklerin hangi klasörde tutulacağını belirtmemiz gerekiyor. Varsayılan olarak Azure Stack HCI işletim sisteminin kurulduğu volume üzerindeki path geliyor ancak buraya kurmamız pek mümkün değil. İş yüklerimizin boyutlarını ve iş sürekliliğini düşünecek olursak burayı başka bir volume üzerine taşımamız en doğrusu olacaktır. Peki bunu nasıl yapacağız? Browse butonuna bastığınızda sizden yeni bir path isteyecek. Ancak biz bir önceki makalemizde Volume oluşturmamıza rağmen içerisine herhangi bir klasör yapısı oluşturmadık. Öncelikle kendimize bir klasör yapısı oluşturmamız gerekiyor.

Resim-12

Bunun için öncelikle browse butonuna basıyorum. Ekranda çıkan select the virtual hard disk path kısmında C:\ClusterStorage\Computer-01 içerisine gidiyorum ve burada New Folder butonuna basarak yeni bir klasör oluşturuyorum.

Resim-13

Ben Hyper-V-Disk ve Hyper-V-Path isimli 2 klasör oluşturuyorum ve ilgili alanlar için bu klasörleri seçiyorum. Son görüntüm aşağıdaki gibidir:

Resim-14

Enhanced Session Mode bölümünde ise Hyper-V’den tanıdığımız bir ayar aslında. Sanal makinelerimize WAC üzerinden bağlandığımızda RDP protokolü alt yapısı ile bağlanmamızı sağlayan bir ayar. Bir işletim sistemine RDP ile bağlandığınızda edindiğiniz avantajlar size bu modda sunuluyor.

Resim-15

NUMA Spanning, eğer bir node üzerinde sanal makine için yeterli bellek bulunmuyosa, diğer node üzerinden bellek kullanımı sağlar.

Resim-16

Live migration bölümünde ise aynı anda kaç adet sanal makineyi bir node’dan diğer node’a aktaracağımızı, hangi otantikasyon protokolünü kullanacağımızı ve performans seviyemizi seçebiliriz. Ben varsayılan ayarlar ile devam ediyorum.

Resim-17

Storage migration bölümünde, aynı anda kaç adet storage taşıma işlemi gerçekleştireceğiz, bunu seçiyoruz. Varsayılan olarak burası 2 geliyor. Siz sunucu performansınıza göre azaltabilir ya da artırabilirsiniz.

Resim-18

Ve son olarak Azure Stack HCI kayıt sayfası. Bu clusterın Azure üzerinde kayıt durumu ile ilgili bize bilgi veriyor. Cluster’ın Azure üzerine nasıl kaydedileceğini zaten 6. Bölümde anlatmıştık. Burada ise şu andaki durumunu görebiliriz.

Resim-19

Bir sonraki bölümde, Azure Stack HCI üzerinde bir sanal makine çalıştırıyor olacağız.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs:Azure Stack HCI, Azure Stack HCI Nedir, azure stack hci wac ayarları, azure stack hci yapılandırma, azure stack nedir,azure stack hci cluster,azure stack hci cluster ayarları

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1985 yılında Adana’da doğdum. 13 yıldan uzun bir süredir aktif olarak IT sektöründe çalıştım. Başta eğitim sektörü olmak üzere farklı iş kollarında bir çok proje tecrübem mevcuttur. Sistem Mühendisliği ve Network Uzmanlığı alanında verdiğim eğitimlerden sonra bir proje firmasında Teknik müdürlük, Uluslararası bir araştırma şirketinde IT Müdürlüğü, Türkiye’de bilinen zincir okulların bir tanesinde Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Microsoft tarafından Showcase School seçilen bir okulda ise IT Koordinatörlüğü pozisyonlarında çalıştım. Şu anda ise Mayasoft Bilgi Sistemleri’nde Bulut Çözümleri Mimarı olarak çalışmaktayım. Sahip olduğum sertifikalar: MCT MCSE: Cloud Infrastructure Azure Solutions Administrator Associate Azure Solutions Architect Azure Security Engineer Associate Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate ITIL CompTIA – Security+ CompTIA – Network+ Cisco Certified Network Associate

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir