Azure Stack HCI – Bölüm 4 – İşletim Sistemi Kurulumu
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Stack HCI – Bölüm 4 – İşletim Sistemi Kurulumu

0

Azure Stack HCI, bir yazılım veya bir eklenti değildir. Başlı başına bir işletim sistemidir. Kısa bir süre öncesine kadar Windows Server 2019 işletim sistemi üzerinde çalışırken, update yönetimi sebebi ile Microsoft artık bunu ayrı bir işletim sistemi olarak değerlendirdi ve Azure Stack HCI adında bir işletim sistemini kullanıma sundu. Azure Stack HCI OS, aslında bildiğimiz bir Core windows kurulumu. Core Windows kurulumunu nasıl yapıyorsak ve sonucunda ne görüyorsak, Azure Stack HCI işletim sisteminde de aynısını görüyor olacağız.

Azure Stack HCI işletim sistemini buradaki linkten indirebilirsiniz: https://azure.microsoft.com/tr-tr/products/azure-stack/hci/hci-download/

Girdiğiniz linkten kayıt olduktan sonra karşınıza çıkan ekranda hem HCI, hem de WAC indirme linki çıkacaktır. Dilerseniz her ikisini de indirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 1

Azure Stack HCI işletim sistemini indirmek istediğimizde bize klasik bir şekilde ISO dosyası download ettiriyor. Bu ISO dosyasını, eğer benim gibi sanallaştırma ortamında bu testleri yapacaksanız Hyper-V’ye mount edebilirsiniz. Eğer donanımsal bir kurulum yapacaksanız o zaman network üzerinden de dağıtım yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse HPE ILO üzerinden makinelere ISO dosyasını mount ederek boot işlemini bu ISO’dan başlatabilirsiniz.

Kuruluma başlamadan önce kısa bir not; bu kuracağımız makineden 2 taneye ihtiyacımız olduğunu unutmayın. En az 2, en fazla 16 node olarak ortamımızı kurabileceğimizi zaten belirtmiştim.

Kurulumu başlattığınızda karşınıza çok tanıdık bir ekran geliyor olacak. Bundan sonrası klasik bir Windows Server kurulumu gibi olacak.

İlk ekran, dil, time and currenct format. Normalde burayı Türkiye olarak değiştirebilirdik ancak bazı problemler dolayısıyla olduğu gibi bırakalım. Sadece klavye dilini Türkçe yapmanızı öneririm. Ne gibi problemler çıkıyor derseniz; tecrübe ettiğim kadarıyla sertifika oluşturma problemleri, Azure üzerine kayıt problemleri gibi şeylerle karşılaştım. Çözülmeyecek problemler değil ancak zaman zaman can sıkıcı olabiliyor. O yüzden ben aşağıdaki ayarlar ile kurulumu devam ettiriyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 3


Resim – 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 5

Diskler konusunda resimlerin arasına girip birşey söylemek istiyorum. Normalde Azure Stack HCI için bir disk kriteri yok. Sizin sunucunuzun kapasitesi ne kadar ise o kadar güçlü bir cluster yapınız oluyor. Ben bu test esnasında sadece 1 TB’lık bir data disk, ile yapacağım testlerimi. Sizler dilerseniz bunu arttırabilir ya da azaltabilirsiniz. İşletim sistemi için 128 GB’lık bir disk yeterli olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 6


Resim – 7

Kurulum bittikte sonra karşımıza varsayılan olarak gelen Administrator hesabına bir şifre tanımlamamızı istiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 8

Bir şifre belirleyerek her iki alana da yazıyorum ve şifre işlemleri tamamlandıktan sonra karşıma welcome ekranı geliyor olacak.

 

 

 

 

Resim – 9

 

 

 

Resim – 10

Welcome ekranı geldi. Artık bundan sonrası için bir kaç küçük işlem yaparak hem network kartlarımızı ayağa kaldıracağız hem de Azure Stack HCI işletim sistemini domaine alacağız

 

 

 

 

 

 

 

Resim – 11

Serinin bir sonraki makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz. 

Referanslar

www.mshowto.org 

TAGs:Azure Stack HCI, Azure Stack HCI Nedir, azure stack hci wac ayarları, azure stack hci yapılandırma, azure stack nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1985 yılında Adana’da doğdum. 13 yıldan uzun bir süredir aktif olarak IT sektöründe çalıştım. Başta eğitim sektörü olmak üzere farklı iş kollarında bir çok proje tecrübem mevcuttur. Sistem Mühendisliği ve Network Uzmanlığı alanında verdiğim eğitimlerden sonra bir proje firmasında Teknik müdürlük, Uluslararası bir araştırma şirketinde IT Müdürlüğü, Türkiye’de bilinen zincir okulların bir tanesinde Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Microsoft tarafından Showcase School seçilen bir okulda ise IT Koordinatörlüğü pozisyonlarında çalıştım. Şu anda ise Mayasoft Bilgi Sistemleri’nde Bulut Çözümleri Mimarı olarak çalışmaktayım. Sahip olduğum sertifikalar: MCT MCSE: Cloud Infrastructure Azure Solutions Administrator Associate Azure Solutions Architect Azure Security Engineer Associate Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate ITIL CompTIA – Security+ CompTIA – Network+ Cisco Certified Network Associate

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Azure Advisor Nedir?

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir