Azure Spot VM Nedir?
0

Azure sanal makinelerle ilgili uzun süredir görmek istediğim ancak var olmayan bir özelliğin bir müşterimizde akşam çalışması yaparken farketmek beni çok şaşırttı Neden şaşırttı diyorum son 3 aydır Azure eğitimleri verirken sadece Azure işleri ile uğraşırken neredeyse gün aşırı Azure çalışmaları yaparken bunu nasıl atladığımı anlamadım. Aslına bakarsanız ben atlamamışım Azure bunu bir gün önce genel ön izleme sunmuş. Yaşamış olduğum bu durum Azure platformunun ne kadar dinamik olduğunu ve her an yeni bir servisin yada özelliğin gelebileceğini gösteren bir kanıt olduğunu düşünüyorum. Eskiden bir teknoloji için yarılanma süresi birkaç yıl iken artık aylar hatta haftalar olarak karşımıza çıkıyor. Neyse konumuza geri döneyim ve sizlere bu özelliğin ne olduğunu, hangi iş yüklerinde kullanacağınızı, size sağlayacağı faydaları anlatmak istiyorum, işte karşınızda birkaç gün önce kullanıma sunulan Azure Spot VM’ler.

Azure Spot VM’leri anlatmadan önce aslında bu özelliğin Azure en büyük rakipleri olan diğer genel bulut sağlayıcılarında var olduğunu biliyorduk. AWS’de EC2 Spot Instances, GCP (Google Cloud Platform) Spot Instance ismini kullanmıyor onun yerine Preemptible VM instances adıyla bu hizmeti sunuyordu. Rekabetin çok ama çok önemli olduğu bulut teknolojilerinde Azure’da da Spot sanal makineleri görmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Azure Spot VM Nedir?

Aslına bakarsanız Spot kelimesi Türkçemizde günlük kullanıma girmiş ve çok fazla kullandığımız bir kelime. Spot eşya, spotcular çarşısı, spot mağaza gibi farklı kullanımlarını çok sık duyuyorsunuzdur Sizlere Spot ürünleri kısa bir şekilde açıklamak istiyorum, üreticinin stoğunda çeşitli sebeplerden dolayı fazlaca kalan veyahut satışını yapmakta zorlandıkları ve bu nedenle değerinin çok altında bir satış fiyatı ile piyasaya sunulan ürünlerdir.

Azure tarafına dönersekte benzer durumlar burada da var, öncelikle Pay-as-you-go (kullandıkça öde) modeli ile satın almış olduğunuz bir sanal makinenin fiyatına kıyasla % 90’a kadar büyük bir indirim oranı sağlanabiliyor, evet yanlış okumuyorsunuz % 90’a kadar yazıyor Bu indirim nasıl ve nereden sağlanıyor diyorsanız Azure’daki kullanılmayan Compute kapasitesi sizlere sunuluyor ve bu indirimden faydalanmanıza olanak veriliyor. Fiyatlama konusunda çok önemli bir konu var bunu yazının ilerleyen zamanında detaylıca açıklayacağım ama kısaca şu şekilde özetleyebilirim burada sabit bir fiyatlama değil değişken bir fiyatlama uygulanmakta ve karşımıza yeni bir kavram çıkmakta o da Eviction – Tahliye‘dir. Az önce belirttiğim gibi bunu detaylarıyla açıklayacağım.

Azure Spot VM’lerde bilinmesi gereken hususlardan biriside sunulan Spot VM’lerin kapasiteleri, boyuta- size, bölgeye – region, günün saatine ve diğer birçok değişkene göre farklılık göstermesidir. Azure sizlere daha ucuza sunduğu bu kapasitelere ihtiyaç duyduğu durumda geri alacağından Azure Spot sanal makineler için SLA verilmez ve HA – yüksek kullanılabilirlik garantiside yoktur. Bu diğer genel bulut sağlayıcılarında da böyledir. Bahsettiğim durum gerçekleşir ve Azure’un kapasiteyi geri alması gerektiği herhangi bir anda, Azure alt yapısı Spot sanal makineleri 30 saniye önceden bildirerek birazdan detaylarını anlatacağım Eviction -tahliye işlemini yapar. Azure alt yapısı, sanal makinemin kullanımını benden alırsa ne olacak, verilerime nasıl erişeceğim, ne yapmam gerekiyor gibi sorularınızı duyar gibiyim hepsini sırası geldiğince anlatacağım.

Gerçek hayattan önemli bir not: Spot bir mağazadan almış olduğunuz bir beyaz eşyanın da iadesi ve garantisi yoktur.

Azure’dan önemli bir not: Azure Spot VM’ler şu an için public preview – genel ön izlemede kullanıma sunulmuştur. Bu sebepten dolayı production’daki iş yüklerinin kullanımı için önerilmez

Azure Spot VM’leri Hangi İş Yüklerinde Kullanabilirim?

Azure Spot sanal makineler kesintileri kaldırabilecek, hataya dayanaklı, esnek sistemler için uygundur. Dev/Test ortamlarında, batch processing işlerinde, büyük hesaplama iş yüklerinde ve bahsettiğim gibi kesinti hassasiyeti olmayan daha birçok iş yüklerinde kullanılabilir. Spot VM’ler B-Serisinde ve her boyuttaki promosyon boyutlarında kullanımda değildir. (Dv2, NV, NC, H promosyon gibi). Ayrıca Spot sanal makinelerde şu an için ephemeral OS disk desteği yoktur.

Gelelim en önemli ve en alışık olmadığımız şu Tahliye- Eviction konusuna. Durum neydi, Azure elindeki kullanılmayan compute kapasitesini bizlere büyük indirimlerle sunuyordu ve kapasiteyi geri almak istediğinde bizi o sanal makineden tahliye ediyordu. İkinci tahliye kriteri ise sizin belirlediğiniz en yüksek fiyata gelindiğinde gerçekleşiyor. İşte bu iki durumda sanal makineler için tahliye politikası devreye girer ve tahsis edilen VM’lerinizi stopped-deallocated duruma getirir ve tahliye edilen VM’leri daha sonra yeniden çalıştırabileceğiniz Deallocate olarak ayarlanır. Burada önemli bir konuda şudur ki, bu sanal makinelerin yeniden kullanıma sunulması Azure’daki kapasitenin olması durumuna bağlıdır. Sizlerin kullanımı için tahsis edilen sanal makinelerdeki vCPU kotanıza yazılır ve sadece disk kullanımınız faturalandırılır.

Sanırım detaylı bir anlatım oldu, isterseniz son olarak Azure Spot VM’in portal’dan nasıl oluşturulacağına bakalım. Birçoğunuzun en az bir defa Azure’da sanal makine açtığını varsayıyorum ve ekran görüntüleri olmadan ilk adımları sadece yazıyorum, https://portal.azure.com/ adresinden oturum açıyoruz, ister home ekranından istersekte menüden sanal makinelere (Virtual Machines) geliyoruz. Add- ekle’ye basarak yeni bir sanal makine oluşturuyoruz. Buraya kadar her şey aynı ama aşağıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz üzere işletim sisteminin imajını seçtiğimiz yerin altına Azure Spot Instance, Eviction Type, Eviction policy ve Eviction type seçeneklerinin geldiğini göreceksiniz. Sonraki ekran görüntüsünü de bu seçenekleri tek tek anlatacağım ama yeri gelmişken Azure Spot sanal makinelerin hem Windows hem de Linux sistemler için desteklendiğini belirtmek istiyorum.

Resim-1

Evet bu iş yükünde kesinti olmasını önemsemiyorum bazı testler yapacağım ve oluşturacağım sunucunun Azure Spot bir sanal makine olmasına karar verdim bunun için ilk yapmanız gereken Azure Spot Instance seçeneğini Yes olarak işaretlemeniz olacaktır. Sonraki seçeneklerden Eviction Type yani Tahliye tipi size iki seçenek sunuyor. Bunlar;

  • Capacity Only: Azure kapasiteye ihtiyaç duyduğu bir durum olursa kullanmış olduğum bu sanal makineye kullanımdan çıkar ve en yüksek makine fiyatımı pay as you go’da sunulan fiyat olarak belirle.
  • Price or Capacity: Burasını seviyorum 5 haneli saatlik bir fiyat belirliyorsunuz (Bu fiyatı Maximum price you want to pay per hour alanına giriyorsunuz) ve bu sizin bu sanal makine için vermiş olduğunuz en yüksek fiyat oluyor. Sanal makinenin fiyatı vermiş olduğunuz en yüksek fiyattan daha fazla olursa veya Azure kapasiteye ihtiyaç duyarsa sizi bu sanal makine kullanımdan tahliye ediyor.

Eviction Policy: Eviction Type – Tahliye tipinde seçtiğiniz kriter gerçekleşirse nasıl bir aksiyonun alınacağını belirlediğiniz yer. Sanal makineyi delete seçeneğinin şu anda olmadığını sadece sanal makineyi
stopped-deallocated olarak bırakılması seçilebiliyor.

Maximum price you want to pay per hour: Sanal makinenin saatlik kullanım için ödemeyi istediğiniz en yüksek fiyatın girildiği yer. Fiyat girerken ondalıklı olarak gireceğiniz durumlarda . (nokta) işareti kullanmanız gerekiyor ve ,(virgül) kullanırsanız uyarı alıyorsunuz.

Bu özelliklerde istediğiniz ayarları yaptıktan sonra sonraki adımlar klasik sanal makine oluşturma adımları olarak karşınıza geliyor.

Resim-2

Azure Spot VM’ler teknik özellik ve yetenekleri ile normal şekilde oluşturmuş olduğunuz sanal makinenin birebir aynısı. Ucuz diye size farklı bir şey verilmiyor kısacası Tahliye işlemi gerçekleştiğinde neler olduğunu az önce anlattım ya hemen normal bir VM’e geçebiliyorsunuz yada en uygun Spot VM için kapalı durumda bekliyorsunuz. Kapalı durumda beklerken size tahsis edilen vCPU kotanızda düşüyor, eğer daha sonrası kota sorunu yaşayabileceğinizi düşünüyorsanız kota artış talebinde bulanabiliyorsunuz. Kurumsal anlaşmalarda (EA), Kullandığın Kadar Öde (Pay-as-You-Go) ve Bulut Servis Sağlayıcısı (CSP) modeline Azure Spot sanal makineler genel önizlemede sunuluyor.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşüne kadar hoşçakalın.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: Azure Spot nedir, Azure Spot Instance nedir, Azure Spot sanal makine, Azure Spot virtual machine, Azure Spot VM nedir, Azure Spot sanal makine nedir, Azure Spot Instance, Eviction nedir, Eviction policy nedir

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 5
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 1
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir