Azure Service Health Alerts Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Service Health Alerts Nedir?

0

Azure üzerinde kullandığımız servislerde belirli zamanlarda planlı bakımlar ve problemler olabiliyor. Bunları Azure Monitor üzerinde yer alan Service Health üzerinden takip edebiliyoruz. Bu tarz durumlarda bir alarm mekanizması olsa da sürekli Azure Portal üzerinden takip etmek zorunda kalmasam diye düşünüyorsanız size güzel bir haberim var: Health Alerts özelliği sayesinde çok farklı şekillerde bunu sağlayabiliyoruz.

Resim-1

Monitor altında yer alan Service health seçeneğine (Resim-1) tıkladığımda, Resim-2‘de göreceğiniz ekran ile karşılaşıyorum. Burada sağ üssteki ilk seçenek olan Create service health alert’e tıklayarak yeni bir service health alert oluşturmak istiyorum.

Resim-2

Burada dikkat etmenizi önereceğim kısım Scope. İlk sekme olan Scope atlanarak Condition sekmesi açıldığı için Scope sekmesine dönerek oluşturacağınız yeni kaynakların hangi Azure Subscription’ta olacağını görebilir ya da değiştirebilirsiniz.

Condition olarak 3 tane seçecek karşımıza çıkıyor:

  1. Services: Burada hangi servis tipleri hakkında alarm tanımlamak istediğinizi seçiyorsunuz. Tavsiye edilen seçenek hepsi (229 adet), ama isteğe bağlı olarak belirli servis tiplerini de seçebilirsiniz.
  2. Regions: Hangi region altındaki servisleri içereceğini seçtiğimiz kısım, burada da Resim-3‘te de göreceğiniz gibi dikkat edilmesi gereken eğer bütün region’lar (45 adet) seçmeyecekseniz (evet çok mantıklı değil), kaynaklarınızın bulunduğu region’lar dışında bir de Global region’ı seçmeniz öneriliyor. Bunun sebebi de belirli bir region’a ait olmayan kaynaklarınızın da bulunma ihtimali olması.
  3. Event types: Son olarak da hangi türde event notification istediğinizi seçiyorsunuz. Benim önerim hepsini seçmeniz.
    1. Service issue
    2. Planned maintenance
    3. Health advisories
    4. Security advisory

Resim-3

Bir sonraki adım Actions. Bu adımda da yeni bir action group oluşturmak gerekiyor.

Resim-4

Create action group ‘a tıklayarak Resim-5‘te göreceğiniz ekrana geçiyorum. Burada da yine subscription ve resource group seçtikten sonra Region seçeneği geliyor. Region seçeneklerinde 5 adet region var, varsayılan olarak Global seçili geliyor ancak tavsiye edilenler içerisinde yer almıyor, yine de Global olarak bırakmayı tercih ediyorum.

Resim-5

Instance details altındaki Action group name ve Display name‘i de belirledikten sonra Notifications sekmesinde alarm bildirimlerini nasıl almak istediğinizi belirliyorsunuz. Burada 2 farklı seçenek mevcut:

  1. Email Azure Resource Manager Role: Bu seçenekte, Owner, Contributor, Reader, Monitoring Contributor ve Monitoring Reader seçeneklerinden birini seçip, bu rol tanımı altında yer alan kullanıcılara mail ile bildirim yapılmasını sağlıyorsunuz.
  2. Email/SMS message/Push/Voice: Bu seçenekte de adından da anlaşılacağı gibi email, SMS, ses ya da eğer telefonunuzda yüklü ise Azure uygulaması için push notification seçenekleri belirleyebiliyorsunuz.

Resim-6

İkinci seçenekte aynı anda birden fazla seçenek belirleyebilirsiniz.

Resim-7

Bir sonraki sekme olan Actions‘a geldiğimizde ise bildirim dışında işin otomasyon kısmını da belirleyebilirsiniz. Burada da aşağıdaki seçenekler mevcut.

  1. Automation Runbook
  2. Azure Function
  3. Event Hub
  4. ITSM (IT Service Management)
  5. Logic App
  6. Secure Webhook
  7. Webhook

Bu kısım zorunlu olmadığından, bu örnek özelinde bir ekleme yapmadan geçiyorum.

Resim-8

Action group tanımı bittikten sonra, isterseniz tanımladığınız bildirimleri Test action group seçeneği ile test edebilirsiniz (Resim-9).

Resim-9

Test etmek istediğiniz bildirim tipini Resim-10‘da göreceğiniz örnek tiplerden birini seçerek deneyebilirsiniz.

Resim-10

Test email bildirimi sonucunda sonucunda Resim-11‘de göreceğiniz gibi bir mail alacaksınız.

Resim-11

Action Group tanımları bittikten sonra, son sekme olan Details‘ta ise resource group, isim ve açıklama gibi alert rule için standart bilgileri giriyorum (Resim-12).

Resim-12

Bütün adımları tamamladığınızda ise Health alerts altında Resim-13‘deki gibi detayları görebilirsiniz.

Resim-13

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org 

Overview of Azure Monitor alerts – Azure Monitor | Microsoft Learn

TAGs: Azure, Azure Monitor, Azure Monitor alerts, service health, service health alerts, action group

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 3
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir