1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Geliştirme Hizmetleri – Development Services


0

Yeniden merhaba bir önceki yazımızda Azure Ağ iletişimi konularını incelemiştik. Serinin bu yazısında Azure tarafından sağlanan yazılım geliştirme araçlarına ve yönetim metotlarına bakıyor olacağız.

Azure SDK

2008 yılında Microsoft Azure yayın öncesi sürümünde sadece .NET geliştirmelerine izin veriyordu fakat bugün artık tüm yazılım dillerini desteklemeye başladı. .NET, Java, PHP, Node.js özel SDK lar sunarken C++ da dahil olmak üzere her dil için temel destek sunan bir SDK da bulunmaktadır.

Bu SDK’lar Microsoft Azure uygulamaları oluşturmamıza, dağıtmamıza ve yönetmemize yardımcı olur. SDK’lara http://azure.microsoft.com/en-us/ veya GitHub üzerinden erişebilir. SDK’ları Visual Studio ve Eclipse ile kullanabiliriz. Microsoft Azure ayrıca geliştiricilerin geliştirme ortamında kullanabilecekleri komut satırı araçları da sunmaktadır. Linux ve Macintosh sistemler üzerinden Microsoft Azure’a uygulama dağıtmak için kullanılabilecek araçlar da bulunmaktadır.

SDK’lar ile Microsoft Azure uygulamalarını hazırlayabileceğimiz gibi ayrıca Microsoft Azure hizmetlerini kullanan fakat bulut dışında çalışan uygulamalar oluşturmamızı sağlayan istemci kütüphaneleri de sunmaktadır. Örneğin farklı bir Data Center üzerinde çalışan fakat Microsoft Azure bloblarını kullanması gereken bir uygulama oluşturabilir veya Microsoft Azure uygulamalarını Microsoft Azure yönetim konsolu üzerinden dağıtan bir araç oluşturabiliriz.

Visual Studio Online

Bu araç Team Foundation Service ürününün özelliklerine ek olarak bulut hizmetlerine sahiptir. Geliştirme projelerimiz için online bir merkez görevi görür. Azure üzerinde sunucu kurmadan veya yapılandırmamıza gerek kalmadan, Visual Studio Online sayesinde direk çalışmaya başlayabiliriz Visual Studio, Eclipse, Xcode ve diğer Git istemcilerini çeşitli platform ve dil geliştirmelerini destekler böylece bir altyapı ve kurulum yapmamıza gerek bırakmaz.


Resim-1

Kodlarımızı bulutta tutmamıza böylece istediğimiz yerden istediğimiz zaman çalışmamıza olanak sağlar TFS sayesinde takım çalışmalarına da olanak verir.

Automation

Azure Otomasyon kaynaklarımızı Azure ortamında oluşturabilmek, yönetmek ve izlemek gibi hizmetler sunar, ve bunları yaparken manuel işlemler gibi zaman kaybına neden olmaz.


Resim-2

Otomasyon, Windows PowerShell iş akışlarının kullandığı Runbook’ları kullanır. Bu sayede hiç kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan işlemler otomatik şekilde gerçekleşir. PoweShell iş akışı yapısı belirli noktalarda oluşturduğu kontrol noktaları kayıt edilmiş sıralı scriptlerden oluşan bir yol izler. Böylece herhangi bir noktada hata oluşması gibi durumlarda en baştan başlatmak yerine hatanın oluştuğu kontrol noktasında scripti başlatmanız yeterli olacaktır.

API Management

Uygulamalara hizmet etmesi için API geliştirmek ve internetten yayınlamak bilinen ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu hizmetlerin ürettiği data terkardan ve/veya farklı müşteriler tarafından kullanılabilecek türde ise firmamız bu datayı tekrar başka müşterilere de satmak isteyebilir. Bu durumda aynı içeriğin farklı formatlara çevrilmesi gibi gereksinimler olabilir.


Resim-3

Bu noktada Azure API yönetimi faklı son noktalar oluşturarak çalışanların veya müşterilerin bu Data’ya faklı şekillerde erişmelerini sağlayabilir.

Bu yazımızda sizlere uygulama geliştiricilerin Azure üzerinde online olarak kullanabilecekleri araçlardan ve bunların yönetimini sağlayabilecekleri yöntemlerden bahsetmeye çalıştım.

Referanslar

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir