Azure Data Factory ile On-Premise Kaynaktan Azure SQL Veritabanı’na Veri Aktarımı
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Data Factory ile On-Premise Kaynaktan Azure SQL Veritabanı’na Veri Aktarımı

0

Bugün ki yazımızda Azure Data Factory kullanarak On-Premise SQL Server veritabanından Azure SQL Server veritabanına veri aktarımının nasıl olacağını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle On-Premise SQL Server 2015 ve üst versiyonunda bu işleminin yapılabileceğini söylemek isterim.

Öncelikle Azure Portal üzerinden Azure Data Factory’i açalım, pencerenin sol tarafındaki Manage (Yönet) simgesini tıklayın, Integration Runtime (Entegrasyon Çalışma Zamanı) sekmesini seçin ve aşağıda gösterildiği gibi New (Yeni) butonunu tıklayın;

Resim-1

Görüntülenen Integration Runtime Setup penceresinden, Self-Hosted Integration Runtime yani kendi kendine barındırılan entegrasyon çalışma zamanını planlamak için ilgili türü seçiyoruz ve ardından Continue (Devam’ı) tıklıyoruz.

Resim-2

SH-IR’niz için benzersiz bir ad girdikten sonra Create‘e (Oluştur’a) tıklayın.

Resim-3

SH-IR’in en son sürümünü indirmek için aşağıdaki linki kopyalayıp On-Premise sunucuda kurulum dosyasını indirin. Ayrıca Key1 ya da Key2 kimlik doğrulama anahtarını kopyalayın.

Resim-4

SH-IR kurulum dosyasını indirdikten sonra çalıştırın ve kurulum yolunu belirttikten sonra kurulumu tamamlayın.


Resim-5

Yükledikten sonra aşağıda gösterildiği gibi kopyaladığınız kimlik doğrulama anahtarını kullanarak SH-IR’yi Azure Data Factory’e kaydetmek için yeni bir pencere açılacaktır.

Resim-6

Ardından SH-IR bağlantısının güvenliğini sertifikalar kullanarak aşağıdaki gibi yapılandırma yeteneği ile SH-IR için atanan düğümleri gösterecektir. Ayrıca yerel düğüm için de bir tanımlayabilirsiniz.

Resim-7

SH-IR aşağıda gösterildiği gibi On-Premise sunucuya yüklenmiş olur. Azure Data Factory kaydedilir ve bağlanmış olur.

Resim-8

SH-IR kaydını ve bağlantısını Azure Data Factory’den aşağıdaki gibi oluştuğunu görebilirsiniz.

Resim-9

Şu ana kadar Data Factory üzerinden On-Premise sunucuya bağlantısını sağladık. Bundan sonra da On-Premise sunucudan Azure SQL Database’e nasıl veri çekeceğimizi göreceğiz. Burada veri aktarımı için ya Pipeline oluşturarak manuel bir şekilde pipeline componentleri kullanarak ya da aşağıda gösterildiği gibi Copy data aracını kullanarak aktarımı yapabiliriz.

Resim-10

Bu aktarım işlemi için öncelikle benzersiz bir ad tanımlamanız gerekiyor. Ayrıca aktarımı schedule haline de getirebilirsiniz. Ama biz burada bir kereye mahsus yapacağımız için Run once now seçeneğini seçiyoruz.

Resim-11

Buradan veri çekeceğiz kanal olan On-Premise için Linked Service oluşturacağız. Aşağıda gösterildiği gibi SQL Server seçeceğiz ve devam edeceksiniz.


Resim-12

Linked Service’e benzersiz bir ad veriniz. On-Premise SQL Server’a bağlanmak için gerekli Sql kullanıcı bilgileri ve veritabanı adı giriniz. Aşağıdaki gibi bağlantıyı test ettiğinizde başarılı olduğunu gördükten sonra Create‘a basarak Linked Service oluşturunuz.


Resim-13

Oluşturduğunuz kaynak aşağıdaki gibi Source data store altında görüntülenecektir.


Resim-14

Linked Service’i başarılı bir şekilde oluşturduktan sonra, aşağıdaki gibi aktarılacak kaynak tabloları seçmeniz gerekiyor. Ayrıca sorgular yazarak da çekeceğiniz verileri belirleyebilirsiniz.


Resim-15

Aşağıdaki gibi kaynak verilere ek filtreler koyabilirsiniz.


Resim-16

Sonraki adım olarak aşağıda gösterildiği gibi hedef veritabanı olan Azure SQL Database için gerekli Linked Service oluşturacaksınız.


Resim-17

Aşağıdaki gibi Azure SQL Database bağlantı bilgilerini girip gerekli Linked Service’i oluşturuyorsunuz.


Resim-18

Hedef Linked Service de aşağıdaki gibi oluştuğunu görüntülenecektir.


Resim-19

Oluşturulan hedef Linked Service ile, Azure SQL Database’deki hedef tabloyu seçerek hedef veri kümesini oluşturmanız gerekir; eğer hedefte ilgili tablo yoksa otomatik oluşturulacaktır. Aşağıda görüldüğü gibi On-Premise’den gelen veriler hedef tabloya aktarılması için gereken şema gösterildiği gibidir.


Resim-20

Veri aktarımından önce kaynak ve hedef tablolar arasındaki şemayı aşağıdaki gibi gözden geçirebilirsiniz.


Resim-21

Son olarak, performans ve hata toleransı ayarları aşağıdaki gibi yapılandırmanız istenir.


Resim-22

Gerekli tüm ayarları bitirdikten sonra süreci gözden geçirmeniz için aşağıdaki gibi bir özet pencere karşınıza çıkacaktır.


Resim-23

Tüm adımlar aşağıdaki gibi belirtilmiş olup ardından çalıştırılacaktır.


Resim-24

Oluşturulan Pipeline ve Dataset’ler aşağıdaki gibi Azure Data Factory üzerinde görülecektir. Ayrıca bu ekran üzerinden gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.


Resim-25

Son olarak On-Premise SQL Server veritabanından Azure SQL veritabanına verilerin doğru aktarıldığını SSMS kullanarak Azure SQL veritabanına bağlanarak kontrol edebilirsiniz.


Umarım faydalı bir yazı olmuştur.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/data-factory/tutorial-hybrid-copy-data-tool

https://www.mshowto.org

TAGs: Data, Business intelligence, Sql Server, Azure, Azure Data Factory

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 7
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Ömer Kaymaz, Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitiminden sonra birçok teknoloji alanında eğitimler alarak ve farklı yazılım proje deneyimleri elde etti. 2012 yılından beri CRM ve İş Zekası alanında birçok kurumsal projede aktif rol aldı. Daha önce çalıştığı şirketlerde proje yöneticiliği ve yazılım takım liderliği görevlerinde bulundu. Bir taraftan da hobi olarak Drone teknolojilerini takip edip ve özel drone çekimleri yapmaktadır. 😊 2020 ortalarında CRM, İş Zekası ve Yapay Zeka alanlarında çözümler sunan Dataeva şirketini kurmuştur. Halen Dataeva şirketinde yönetici ve çözüm mimarı görevine devam ediyor. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen kurumsal firmalarında ve farklı platformlarda eğitim vermeye devam ediyor.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir