Azure Compute Hizmetleri için Karar Ağacı
0

Azure Architecture Center’ı incelerken hem çok faydalı hem de çok keyifli bir doküman ile karşılaştım. Dokümanın temelinde hepimizin bildiği gibi Azure’n bize birçok farklı hizmetler sunması ve bunlardan en çok kullanılanlarından bir tanesi olan Compute hizmeti için bir karar ağacının nasıl olduğu gösteriliyor. Aslında Azure, uygulama kodunuzu barındırmanın çeşitli yollarını sunar. Compute terimi, uygulamanızın çalıştığı hesaplama kaynakları için barındırma modelini ifade eder. Aşağıdaki akış çizelgesi, uygulamanız için bir hesaplama hizmeti seçmenize yardımcı olacaktır. Akış şeması, bir öneriye ulaşmak için bir dizi önemli karar kriteri boyunca size yol gösterir.

Bu akış şemasını başlangıç noktası olarak ele alın. Her uygulamanın kendine özgü gereksinimleri vardır, bu nedenle öneriyi bir başlangıç noktası olarak kullanın. Daha sonra, daha ayrıntılı bir değerlendirme yapın ve aşağıdakilere bakın:

  • Feature set (Özellik seti)
  • Service limits (Hizmet sınırları)
  • Cost (Maliyet)
  • SLA
  • Regional availability (Bölgesel kullanılabilirlik)
  • Developer ecosystem and team skills (Geliştirici ekosistemi ve takım becerileri)
  • Compute comparison tables (Karşılaştırma tablosu tabloları)

Uygulamanız çoklu iş yüklerinden oluşuyorsa, her iş yükünü ayrı ayrı değerlendirin. Tam bir çözüm, iki veya daha fazla compute hizmetini içerebilir.

Azure’da Container barındırma seçenekleriniz hakkında daha fazla bilgi almak için bu linke bakabilirsiniz.

Akış Şeması


Resim-1

Tanımlar

  • Greenfield, tamamen yeni ve sıfırdan inşa edilmiş bir yazılım projesini anlatır. Eski kod içermez.
  • Brownfield, mevcut bir uygulama üzerine inşa edilen bir yazılım projesini anlatır. Eski kod veya framework’ler miras alabilir.
  • Lift and shift, uygulamayı yeniden tasarlamadan veya kod değişiklikleri yapmadan iş yükünü buluta taşımaya yönelik bir stratejidir. Ayrıca rehosting denir.
  • Cloud optimize edilmiş bir uygulama, bulut yerel özellikleri ve yeteneklerinden yararlanmak için bir uygulamayı yeniden kodlayarak buluta geçiş için bir stratejidir.

Bir sonraki yazıda göz önünde bulundurulması gereken diğer ölçütler için Azure hesaplama hizmetini seçme kriterlerini inceleyeceğiz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar:

https://www.mshowto.org

TAGs: Greenfield nedir, Greenfield, Brownfield nedir, Lift and shift, Lift and shift nedir, Brownfield, Cloud optimize nedir, Cloud optimize, Azure Compute Hizmetleri için Karar Ağacı

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir