Azure Chaos Studio ve Chaos Engineering – Bölüm 2
  1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

Azure Chaos Studio ve Chaos Engineering – Bölüm 2

0

İlk bölümde service-direct targets ile ilgili bir örnek yapmıştım. Bu bölümde de agent-based targets kullanarak VM’in CPU kullanımını %95’e çıkartıp, VM üzerinde çalışan uygulamaların ne kadar etkileneceğini gözlemlemek istiyorum. Bu kez de 2. VM’e Resim-1‘de göreceğiniz gibi enable agent-based targets seçeneği ile agent yükleyeceğim.

Resim-1

İlk adımda bizden bir subscription ve bir managed identity istiyor. Eğer önceden tanımlı bir managed identity kaynağınız yoksa Azure Portal üzerinden hızlıca tanımlayabilirsiniz. Oluşan verileri isterseniz Application Insights’a da gönderebilirsiniz. Burada disabled olarak tanımladım.

Resim-2

Deployment tamamlandıktan sonra, ilk bölümde olduğu gibi yine bir experiment oluşturmam gerekecek. Benzer adımları yaptıktan sonra Add fault seçeceğinde bu kez CPU Pressure seçeceğini seçip, 5 dk süreliğine %95 CPU kullanımı tanımlıyorum. VM Scale Set kullanmayacağım için de o seçeceği boş bıraktım.

Resim-3

İlk bölümde olduğu gibi yine bir yetkilendirme yapmamız gerektiğini hatırlatan bir uyarı mesajı ile karşılaşıyorum.

Resim-4

Bu kez Reader yetkisi vermem yeterli olacak.

Resim-5

Yetkilendirme işlemini de tamamladıktan sonra son olarak chaosexp002 ‘yi başlatma kalıyor. Bir önceki bölümdeki gibi Start tuşuna basıp status running olarak gördükten sonra, ilgili VM’e ssh ile bağlanıp CPU kullanımını kontrol etmek istiyorum. Bağlantı sonrasında terminal üzerinden top komutu çalıştırdığımda ise Resim-6‘da göreceğiniz gibi stress-ng uygulamasının %94.4 CPU tükettiğini görebiliyorum.

Resim-6

Eğer kullandığınız işletim sisteminde stress-ng yüklü değilse, deney öncesinde yüklemeniz gerekecektir. Kullandığım Ubuntu versiyonunda yüklü geldiği için bir yükleme ihtiyacım olmadı.

Azure Chaos Studio üzerinde sadece VM kaynaklarınız için değil, AKS de dahil neredeyse bir çok kaynak için destek bulunuyor. Ben bu yazıyı yazarken hala preview aşamasındaydı ve custom fault ekleme seçeceği bulunmuyordu. GA olduktan sonra küçük farklılıklar ya da eklemeler olabileceğini de hatırlatmak istiyorum.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar

www.mshowto.org 

Azure Chaos Studio documentation – tutorials, API reference | Microsoft Learn

https://www.mshowto.org/azure-chaos-studio-ve-chaos-engineering-bolum-1.html 

TAGs: Azure, Azure Chaos Studio, Chaos Engineering, Virtual Machines, VM, Fault Injection, Resilience

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mert Yeter, lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yazılım dünyasına üniversitenin ilk yıllarında aldığı QBasic ile başlayan Mert, .NET ve SQL Server gibi Microsoft teknolojileri ile devam etmiş; yüksek lisans tezini ise Linux konusunda yapmıştır. Netaş ve Ziraat Teknoloji gibi sektörün önde gelen firmalarında C#, .NET, SQL Server, Cisco Contact Center ürünleri ve Linux üzerine çalışmış, bir çok firmaya da bu konularda danışmanlık vermiştir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir