AWS CloudFormation Nedir, Avantajları Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. AWS

AWS CloudFormation Nedir, Avantajları Nelerdir?

0

Dünyada Netflix gibi birçok büyük web sitesine ev sahipliği yapan Cloud platformu AWS’de servis sayısının artmasına bağlı olarak kaynakların yönetimi için de bir çözüme ihtiyaç duyulmuştur. Bu noktada AWS, altyapımızı yönetme kolaylığı sağlayan CloudFormation servisi ile karşımıza çıkmaktadır. CloudFormation YAML/JSON template’leri sayesinde altyapımızdaki AWS kaynaklarını Stack adı verilen gruplar altında tanımlayıp, gerekli konfigürasyonları bu kaynaklara yedirebilme işlemini otomatik olarak yapabilmekteyiz. Örneğin, ihtiyacımıza bağlı olarak EC2 Instance’ları yaratmak, bu Instance’lara Elastic Ip attach etmek, Instance’larımızın önüne ELB(Elastic Load Balancer) eklemek ve S3 bucket’ı yaratmak gibi birçok taskımızı CloudFormation template’leri yazarak otomatikleştirebiliriz. CloudFormation, tüm bu kaynakları olması gerektiği sırada ve belirlediğimiz konfigürasyonlara göre oluşturmaktadır. CloudFormation template’i ile oluşturduğumuz herhangi bir Stack’i silmemiz durumunda ise Stack altındaki tüm kaynakları silmiş oluruz. Örneğin bir web uygulamasına ait bütün altyapıyı CFN template’i kullanarak oluşturmuş olalım. Bu uygulamayı kendisine bağlı kaynaklarla beraber kaldırmak istediğimizde ilgili Stack’i silmemiz yeterli olacaktır. 

Avantajları

  • Altyapımızı kod ile tanımlamamızı sağlamaktadır (IaC). Yani herhangi bir kaynağı (EC2 instance, S3 Bucket..) manuel olarak oluşturmamış oluyoruz, bunun da bize kontrol ve yönetim açısından büyük avantajları olmaktadır.
  • Aynı altyapıyı farklı ortamlarda kurmamızı kolaylaştırmaktadır.
  • Git gibi versiyon kontrol sistemlerini kullanarak altyapımızın versiyonlarını kod üzerinden takip edebilmemizi sağlamaktadır.
  • CloudFormation template’i kullanarak oluşturduğumuz AWS kaynaklarının aylık tahmini maliyetini görebiliriz.
  • Maliyetleri azaltmak için kaynakların kullanılmadığı zamanlarda Stack’leri silebiliriz(kritik olmayan servisler için). Örneğin dev ortamının Stack’ini gece 2’de silinip sabah 7’de tekrar ayağa kalkacak şekilde programlayabiliriz.

Son olarak, ihtiyacımız olan Template’in veya benzerinin yazılmış olup olmadığına bakmakta fayda var. İnternet üzerinde çok sayıda CloudFormation template’i örneği bulunmaktadır, tekerleği yeniden icat etmek bize zaman kaybettirecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

TAGs: AWS, Cloudformation Nedir?, CFN, IaC, Infrastructure as Code, AWS Stack, Cloudformation Template, AWS Automation

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 24
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 4
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İTÜ Matematik Mühendisliği ana dalından mezun olmadan önce Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda 1 sene asistan öğrencilik yaparak bilgi teknolojileri sektörüne altyapımı daha iyi hazırlama fırsatım oldu. Mezun olduktan sonra Mercedes Benz Finansal Hizmetler şirketinde Database Administrator olarak çalışmaya başladım. Paralelde İTÜ’de ikinci ana dalım olan İşletme Mühendisliği’ne devam etmekteyim. Aynı zamanda DevOps trendlerini de takip ederek kendimi DevOps Engineer olarak geliştirmekteyim.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir