App Studio ile Kod Yazmadan Mobil Uygulama Geliştirme

Bugün sizlere kod yazmadan nasıl mobile uygulama geliştirebileceğinizden bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi Microsoft’un, kendi teknolojilerine ilgi gösteren her kitleye yardım etmek gibi bir vizyonu var. Online olarak eğitim alıp kendinizi  geliştirebileceğiniz http://www.microsoftvirtualacademy.com  ve acikakademi.com bunlara en iyi örnekler. Bununla yetinmeyen Microsoft, App Studio adında bir portal oluşturdu. Bu portal insanlara kod yazmadan kolaylıkla mobil uygulama geliştirmek, bu uygulamaların source kodlarını bilgisayara indirip kolaylıkla update edebilmek gibi imkânlar sunmakta. Aynı zamanda hazır templateleri kullanarak uygulamanın tasarım kısmını da kolaylıkla çözümleyebilirsiniz. Appstudio  linkinden siteyi ziyaret edip ayrıntılı şekilde inceleyebilirsiniz. Şimdi ise örnek olarak  kendi bloğumun mobil uygulamasını yapacağım.

İlk olarak Appstudio ya giriş yapıyoruz. Daha sonra ise New Project sekmesini tıklayarak yeni uygulamamızı geliştirmeye başlıyoruz.


Resim-1

Daha sonra ise Bir Microsoft hesabınızdan giriş yapıyorsunuz.


Resim-2

Şu aşamadan sonra yeni projeye başlayabilirsiniz. Ayrıca bu sayfadan eski projelerinizi görebilir ve geliştirebilirsiniz.


Resim-3

Start New Project diyoruz ve ardından temaları seçiyoruz.


Resim-4


Resim-5

Ben uygulamam da Web App Template yi kullanmayı tercih ettim. Dilerseniz farklı bir tema seçebilirsiniz. Tema seçtikten sonra açılan  Content penceresinden Uygulamamızın ikonunu, başlığını belirliyoruz. Daha sonra ise hangi sitenin içeriğini doküman olarak alacağımızı belirten kısmı dolduruyoruz. İşlemimiz bittikten sonra save diyerek Tiles bölümüne geçiyoruz.


Resim-6

Şimdi ise Tiles kısmına geçelim. Bu bölümde uygulamamızın ikonlarını özelleştiriyoruz. Seçtiğiniz ikonun farklı boyutlardaki fragmentlerini bilgisayarınızdan veya Hesabınıza kayıtlı One drivedan alıp uygulamanıza gömüyorsunuz.


Resim-7

Burada pratik olarak ikonları seçip open diyerek uygulamaya ikonu gömmeyi tamamlıyoruz.


Resim-8

Şimdi ise sıra Publish İnfo sekmesinde. Burada uygulamamızın tanımını, dilini  belirliyoruz. Not: Seçeceğiniz dil uygulamanın hangi ülkenin marketine yükleneceğini belirtir. Yani sizin hedef kitlenizi özelleştirir. Gördüğünüz üzere bilgilerimi ve tercihlerimi yaptıktan sonra uygulamamı Save edip Finish yapıyorum.


Resim-9

Daha Sonra ise Generate butonunu tıklayarak uygulamamızın bileşenlerini oluşturuyoruz.


Resim-10

App Studio bize bu noktada 2 seçenek sunuyor. Bu uygulamayı hem Windows Phone’a hemde Windows 8 ‘e aynı anda oluşturabiliriz.

Benim seçtiğim template şu aşamada yalnızca Windows Phone’a uyumlu fakat diğer temalar kullandığınız takdirde bir uygulamayı 2 platform için de oluşturabilirsiniz.


Resim-11

Windows Phone seçeneğini seçtikten sonra karşımıza şu sayfa çıkacak.


Resim-12

Bu sayfada Download Source kod seçeneğini tıklayarak proje dosyalarını indirebilir, indirdiğiniz .sln dosyasını Visual Studio ile açıp değişiklikler yapabilirsiniz. Ayrıca size gelen mailde ki bağlantı linklerini kullanarak uygulamanızın .xap dosyasını da indirip, uygulamanızı direk olarak Windows Phone stora yükleyebilirsiniz. Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık