Centos 7 Üzerinde Jenkins Kurulumu
0

Geçen masa tenisi oynadıktan sonra dinlenmek için bir çay aldım her zaman ki gibi çayı yarılamadan birileri yine bir şeyler istedi. Geldiler ya dayı kurbanın olayım şu işe bir el at biz bu Jenkins’i Centos’a kuramadık sen bu işlerden anlıyorsun bize bir destek çık dediler geçtik makinenin başına. Şimdi diyeceksiniz ki Jenkins nedir yiyilir mi içilir mi, telaşlanmayın Mshowto camiası bu sorunun  cevabını elbette ki en güzel şekilde vermiş. Jenkins Nedir? adlı yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Gerçi kurma gereği duyduysanız ya ne olduğunu biliyorsunuz bilmiyorsanız da öğrendiğinizi var sayıyorum. Başlamadan evvel hali hazırda kurulmuş bir Centos 7 gerekli ip almış internete çıkabilen.

Kurulum öncesi ilgili makineye Putty ya da benzer bir tool ile SSH bağlantısı kurup buradaki komutları Copy-Paste olarak kurabilirsiniz zira elle yazarken karakter ya da benzeri hatalardan dolayı hatalar meydana gelebiliyor bu konuda kolaya kaçmakta fayda var.

Son bir uyarı daha yapayım kuruluma başlamadan evvel eğer Selinux’u kapatmanızı ve de düzgün bir Hostname vermenizi tavsiye ederim bu söylediklerim tartışmaya açık sonrada açabilir ya da ihtiyaca göre düzenlenebilir bu tip durumlarda genel maksat ile konuşmak icap ederse hiç bir zaman kurulumlarda yetki erişim ya da benzeri konularda kısıtlama yapmayın temiz bir kurulum için bunlar gerekli. Bir takım Appliance ya da başka kurulumlarda bunları tecrübe ederek vardığım tespitler bunlar. Kurulum esnasında bir takım dizinlere erişmek yazmak istiyor yazamıyor kurulum bitiyor bir kısmı ya da bir takım aksaklıklar çıkıyor düzgün çalışmıyor araştırıp uğraşıp zaman harcıyorsunuz. Bu mecralar ve sosyal ortamlarda anlattığım konularda kuruluma dair hatalar konusunda sorular alıyorum ve cevaplamaya çalışıyorum ama çok başarılı olamıyorum çünkü belli bir disipline göre kurduğum için ben bir çok adımı sorun yaşamadan atlatıyorum. Artık kuruluma başlama vakti.

SSH ile bağlandıktan sonra Java ile başlayalım;

sudo yum install java-1.8.0-openjdk-devel -y

Kurulduktan sonra GPG keyi import edelim.

curl –silent –location http://pkg.jenkins-ci.org/redhat-stable/jenkins.repo | sudo tee /etc/yum.repos.d/jenkins.repo

sudo rpm –import https://jenkins-ci.org/redhat/jenkins-ci.org.key

Şimdi Jenkins’i kuralım.

sudo yum install jenkins -y

Şimdi servisi start edelim.

sudo systemctl start jenkins

ve çalışırlığını kontrol edelim.

sudo systemctl status jenkins

Şimdi port için gerekli ayarları yapalım.

sudo firewall-cmd –permanent –zone=public –add-port=8080/tcp

sudo firewall-cmd –reload

Şimdi sıra Web arayüzüne erişmekte. http://ip_adresi_yada_domain:8080 şeklinde erişmeyi deneyin.

Aşağıdaki gibi bir sayfa sizi karşılayacak eğer öyleyse her şey yolunda demek.


Resim-1

Bu adımda bize şifre soruyor şifreyi öğrenmek için SSH’a;

cat /var/lib/jenkins/secrets/initialAdminPassword komutunu çalıştırın.

“cat komutu linux’da bir dosyanın içini okumak için kullanılan komutlardan biri, okuyacağınız şeyin büyüklüğüne göre more, less gibi komutlar kullanabilirsiniz ya da grep ile direk istediğiniz şeyi anahtar kelime ile gösterebilirsiniz. Neyse komutumuzun bize verdiği çıktıdaki karmaşık şifreyi Web arayüzüne girin ve ilerleyin.


Resim-2

Evet sistemcinin üzerine düşen kısım bu kadar gerisini yazılımcı arkadaşlara devrediyorum, aslında devam adımları var user name password, pluginleri yükleme ve instance conf vs :)

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

TAGs : centos 7, Jenkins,Jenkins Kurulumu, Jenkins nasil kurulur, centos uzerine jenkins nasil kurulur, jenkins nedir, jenkins installation, jenkins kurmak,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1993 yılında İstanbul'da doğdum. Üniversiteyi bitirdikten sonra çeşitli eğitimler aldım ve almaya devam ediyorum bugüne kadar DHL, Erdem Hastanesi, Netaş ve Glasshouse'da çalıştım. Şimdiler ise Vakıf Emeklilik'de sigorta sektöründe güvenlik ürünleri üzerine çalışıyorum.Hiç bir zaman hırslı bir insan olmadım her şey yalnızca eğlence için hobilerimin arasında yemek yapmak, balık tutmak bir şeyler okumak ve bilgili insanları dinlemek var. Linux'u ve yardımlaşmayı seviyorum Linux'da pek iyi değilim çünkü Linux çok geniş bir alan yazdıklarımla ya da Linux ile alakalı konuşmak ya da soru sormak isterseniz bash'ımla beraber. -Cheeers

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir