Uzun bir sürenin ardından 0’dan 100’e serimize devam ediyoruz. Bugün son zamanlarda pandemi ile birlikte sık kullanılmaya başlanan AzureVD – Virtual Desktop servisinde Client’ların ihtiyaç duymadığı zamanlarda Host makinesini kapatıp, ihtiyaç olduğunda açtırarak ekstradan harcama tutarlarında indirimler alabiliriz.
Şimdi kurulum kısımlarına geçelim;
1-) Azure portala giriş yapalım. Mevcut Azure VD servislerim aşağıda ki gibidir. Müşteri ortamı olduğundan burada bazı isimleri kapatacağım.
Resim-1
Mevcut ortamım basit bir POC ortamı. İçinde mevcutta 1 adet DC, 1 Adet Host makinesi var. Kendi ortamınızda da aynı ayarlar ile bu özelliği aktif hale getirebilirsiniz.
Yapacağımız işlem tam olarak şu;
“Host makinesi kapalıyken kullanıcı bağlantı isteği gönderdiğinde makinenin açılmasını sağlayacak Configurasyon’u yapmak”
Azure Subs. Kısmına tıklıyoruz.
1-) Yönetici rollerini ayarladığımız Access control (IAM) kısmına tıklıyoruz.
2-) Add kısmından Custom Role seçeneğini seçiyoruz.
3-) Verdiğimiz Rol’ün ismini girdiğimiz kısım.
4-) Verdiğimiz Rol için başkaları karıştırmasın diye açıklama yazdığımız kısım. Ben burada “Host Starter Role” olarak yazdım. Siz değiştirebilirsiniz.
5-) Start from Scrath seçeneğini seçiyoruz.
Resim-2
Rolümüze isim verdikten sonra bu Role hangi izinleri vereceğimizi seçeceğiz. Burada iki adet izin ekleyeceğiz. Bunlar; Microsoft.Compute/virtualMachines/start/action ve Microsoft.Compute/virtualMachines/read . Aşağıda ki resimde ben 2 rolü de tek resme sığdırdım. Add butonlarını almadım. Her yetki verildikten sonra Add butonuna tıklamayı unutmayın.
1-) Yetki vermek için Add permissions tuşuna basalım.
2-)
Microsoft.Compute/virtualMachines/start/action yetkisini arama kısmına yazalım.
3-) Permission kutusuna tıklayalım.
4-) Other: Start Virtual Machine yetkisine tick atalım. Bu sayede bu rolü alan kullanıcı makine başlatma yetkisine sahip olacak.
5-)Microsoft.Compute/virtualMachines/read yetkisini arama kısmına yazalım.
6-) Permission kutusuna tıklayalım.
7-)Read: Get Virtual Machine yetkisine tick atalım. Bu sayede bu rolü alan kullanıcı makine üzerinde okuma yetkisine sahip olacak.
Resim-3
Rol üzerine yetkiler verildikten sonra aşağıda ki gibi gözükecektir. Rewiev and Create diyerek Custom Rolümüzü ve yetkilendirilme işlemlerini bitirmiş oluyoruz.
Resim-4
Şimdi oluşturduğumuz yetkiyi verme zamanı.
1-) Access Control (IAM) kısmına geri geliyoruz ve Add tuşuna basıyoruz.
2-) Add role assigment kısmına tıklıyoruz
3-) Role kısmına az önce adını verdiğimiz Rolü yazıp seçiyoruz. Ben Windows Virtual Desktop yazmıştım. Siz adını ne verdiyseniz onu seçin.
4-) Select kısmına Windows Virtual Desktop yazıyoruz ve Rolü ekliyoruz. Burada Rol adı ve Rolü verdiğimiz ismin aynı olması kafanızı karıştırmasın. 3. Adımda role kendi istediğimiz ismi veriyoruz. Orası Necati’de olabilirdi.
Resim-5
Şimdi Rolü’de atadıktan sonra Host Pool içine gelerek özelliği aktif hale getiriyoruz.
1-) Virtual Desktop kaynağına gidip Host Pools’a tıklayalım.
2-) Mevcut Host Pool’u seçelim. Sizde birden fazla Host Pool varsa hangisinde bu özelliği kullanmak isterseniz onu seçebilirsiniz.
3-) Properties kısmına tıklıyoruz.
4-)Start VM on connect kısmını No durumundan Yes’e çekiyoruz. Burası Defaultta No olarak geliyor ve yine Yes‘e çekebiliyorsunuz ama Rol ve yetkilendirmeleri vermeden yaparsanız bu özellik çalışmayacaktır.
Resim-6
Yapacağımız işlemler bu kadar. Artık test edebiliriz. Burada Host makinesini kapatıyoruz. Sonrasında Remote Desktop uygulaması ile kapalı olan Host’a bağlanmaya çalışıyoruz. Bu şekilde mesai saati 7’de bittiğinde makineyi kapatıp sabah kullanıcılar bağlanırken kendilerinin açmasını sağlamış oluyoruz. Yada makine mesai saati sonrası biri bağlanacaksa sizden Host’u açması için talep oluşturmasına gerek olmadan açılmasını sağlamış oluyoruz.
Aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi Host makinem kapalı ve bir kullanıcı Remote Desktop yapmaya çalışıyor. Normalde yetkilendirmeyi yapmasaydık makineye erişemediği hatasını alacaktı ama gördüğünüz gibi hata yerine makineyi açmaya başladığını söylüyor bize.
Resim-7
Gördüğünüz gibi makine Stopped durumundan Running’e geldi ve kullanıcı bağlantısı başladı.
Resim-8
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Umarım yararlı olmuştur.
Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.
Referanslar
TAGs: Azure WVD Host Start, Otomatik Azure Host başlatma, Start VM on connect, How to Start WVD host vm on connect