1. Anasayfa
  2. Server 2012

Windows Server 2012 R2 Storage Özelliğine Giriş – Bölüm 2


1

Yazımızın birinci bölümünde disk havuzu oluşturma işlemlerine kısaca bakmıştık. İkinci bölümde ise bu disk havuzu içerisinde Volume oluşturma işlemine göz atıyor olacağız.

Oluşturduğumuz disk havuzu üzerinde sağ klik yapıp New Virtual Disk i seçiniz.


Resim-1

Karşınıza Yeni Sanal Disk oluşturma ekranı gelecektir. Next’e basıp sihirbazı başlatınız.


Resim-2

Oluşturduğunuz Disk Havuzunu seçip Next’e basınız.


Resim-3

Oluşturacağınız diskinize bir isim veriniz.


Resim-4

Oluşturacağınız diskinizin tipini seçiniz burada;

Simple: Seçilen tüm fiziksel diskleri kullanan bir Volume oluşturmak içindir. Fiziksel disklerden bir tanesi arızalandığında veri kaybı yaşarsınız. Raid0 olarak düşünebilirsiniz.

Mirror: Oluşan diskin verilerinin bir kopyası 2 ya da 3 fiziksel diskte tutulur. En az 2 fiziksel disk kullanarak oluşturabilirsiniz. Raid 1 ya da Raid 5 oluşturabilirsiniz.

Parity: Oluşan diskin verisini 3 ve 7 disk kullanarak oluşturacağınız yapıda tutulur. 3 fiziksel disk kullanılan yapıda 1, 7 fiziksel disk kullanılan yapıda 2 fiziksel disk kaybetseniz dahi veriniz zarar görmeyecektir.


Resim-5

Oluşan Diskin Fixed ya da Thin olup olmayacağını seçiniz.

Thin: Storage üzerinde disk kapasitesi kadar yer tutmaz. Ör: 100 GB’lık bir Thin alan oluşturduğunuzda Storage üzerinde 100 GB ı hemen almayacak siz diskin içini doldurdukça Storage üzerinde doldurmaya başlayacaktır.

Fixed: Oluşturduğunuz diski Storage üzerinde direkt olarak alacaktır. Ör: 100 Gb’lık bir Fixed alan oluşturduğunuzda Storage üzerinde o alanı direkt olarak alır.


Resim-6

Oluşturacağınız diskin kapasitesini belirtiniz.


Resim-7

Konfirmasyon ekranındaki bilgilerin istediğiniz gibi olduğundan emin olduktan sonra diski oluşturunuz.


Resim-8

Başarılı bir şekilde diskiniz oluşmuştur. Bir sonraki adımınız Bu disk üzerinde Volume oluşturmak olacaktır. Makalemizin 3. Bölümünde Volume oluşturma kısmı anlatılmıştır.


Resim-9

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1982 yılında İstanbul'da doğan Fatih Teke, Atatürk Üniversitesi Endüstriyel Elektronik Bölümünü bitirdikten sonra şirketlerin bilgi işlem departmanlarında çalışmaya başladı. Commodore 64 ile başlayan bilgisayar macerası, 2003 yılında profesyonel olarak devam etmiştir. Şu anda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde Birim Yöneticisi olarak görev almakta olan Fatih Teke, Microsoft yetkili eğitmeni MCT (Microsoft Certified Trainer) sertifikasına sahiptir. Ayrıca Symantec Official Web sitesinde yaptığı çözümler, paylaştığı videolar ve makaleler ile Symantec Trusted Advisor unvanına layık görülmüştür. Türkiye’deki ilk ve tek Trusted Advisor olan Fatih Teke boş zamanlarında tenis ve satranç müsabakalarına katılmaktadır. Active Directory, Exchange Server, Symantec EndPoint Protection, Skype For Business, Teams, SCCM, SCOM, Powershell Scripting ve Server İşletim Sistemleri ilgi alanları dahilindedir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir