0

Windows Server 2012 de yeni gelen özelliklerden biri de Microsoft Windows Online Backup diğer adı ile Microsoft Cloud Base Backup’dır. Online Backup özelliği ile artık Server’ımızdaki dosya ve klasörleri, bir agent vasıtası ile Microsoft un Cloud platformuna yedeklememizi sağlayacaktır. Bu şekilde yedeklerimizi uzak bir lokasyona alarak, Off-Site Backup çözümü elde edebiliyor olacağız.

Windows Online Backup service i şu anda beta aşamasındadır. Bu servisi şu an için bu 10 GB limit ile trial olarak kullanabiliyoruz. Windows Online Backup ın bazı özelliklerini anlatalım;

Blok File Değişen Dosya Transferi ( Incremental Backup) :

Windows Online Backup ile dosya ve klasörlerimizi; Bir kere full olarak backup ladıktan sonra, daha sonraki backup alma işlemlerinde, blok bazında sadece değişen dosyalar olarak transfer ederek yedekleyebileceğiz. Bu şekilde bir kere backup aldıkdan sonra, sadece değişen dataları Yedeklediğimiz için çok daha az data göndermiş olacağız hem bandwith imizi daha efektif kullanmış olacağız hem de backup süremiz oldukça kısalmış olacaktır

Sıkıştırma, Şifreleme ve Bandwith Limit Belirleme : Windows Online Backup ile Yedeklediğimiz datalar sıkıştırılarak gönderilecektir. Bu şekilde de daha az data upload yapmış olacak ve daha az bandwith kullanımı gerçekleştirmiş olacağız. Microsoft Online Backup yedeklediğimiz dosyaları https üzerinden gönderir, ayrıca yedeklediğimiz datalar Microsoft Server larında şifreli bir şekilde tutulur. Bu şekilde datalarımız Microsoft Server larında bizden başka hiç kimsenin erişemeyeceği şekilde tutulur. Bu şifreleme işlemi, backup alırken minumum 14 haneli bir Passphrase girerek, yapılır. Dosyalarımızı restore etmek istersek bu şifreyi kullanmak zorundayız. Eğer bu şifreyi bir şekilde kaybedersek. Microsoft un dosyayı bize restore etme yada yardım etme gibi imkanı olmayacaktır

Data Integrity Kontrol: Yedeklerimizi internet üzerinden gönderiyoruz. Ve bu gönderme sırasında internet te herhangi bir kesinti olur, bir paket kaybı olursa datalarımızda bir corruption yaşanabilir. İşte bu tür problemleri engellemek için backup almak istediğimiz datalar ile Server a gönderilen datalar verify edilir. Bu şekilde restore yapmaya çalıştığımızda herhangi bir sürpriz ile karşılaşmayız.

Saklama Süresi Belirleme ( Retention Time): Yedeklediğimiz dataları Server üzerinde kaç gün tutacağımızı belirleyebileceğiz. Bu şekilde belirlediğimiz gün ve storage limit imiz yettiği kadar, bir dosya versiyon history’si tutabileceğiz.

Windows Online Backup ile şu anda sadece dosya ve klasör şeklinde yedek alabiliyoruz. System State yedeği alamıyoruz.

Windows Online’ın bazı dosya formatlarını yedekleyip yedekleyemediği ve bu dosyalar karşısında aldığı aksiyonları aşağıdaki listeden görebilirsiniz.


Resim-1

WINDOWS ONLINE BACKUP KURULUMU ve YEDEKLEME

Windows Online Backup’ I kullanabilmek için öncelikle http://connect.microsoft.com/onlinebackup adresi üzerinden kendimize bir trial account oluşturuyoruz. Web sayfası üzerinde aşağıda gösterilen New account for Beta linkine tıklıyoruz.


Resim-2

Karşımıza gelen basit formu dolduruyor ve Accept düğmesine tıklayarak, register işlemini tamamlıyoruz.


Resim-3

Register işlemi tamamlandıktan sonra, kayıt olduğunuz e-mail adresine bir mail gelecektir. Bu mail adresinde Online Service ID niz ve geçici şifreniz gelecektir. Şifreniz geldikten sonra mutlaka geçici şifrenizi değiştiriniz. (Backup/Server Register alma işlemi sırasında geçici şifreniz değiştirilmemiş ise bir hata mesajı alıyor olacaksınız)


Resim-4

Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra Server Manager’dan Windows Backup özelliğini yükledikten sonra , aşağıdaki adresten Online Backup ajanımızı yüklüyoruz.

http://connect.microsoft.com/site1277/Downloads/DownloadDetails.aspx?DownloadID=40629


Resim-5

Bu aşamadan sonra Windows Online Backup Agent’ını sunucuya yüklüyoruz.


Resim-6

Online Backup Agent ın yüklenebilmesi için, Windows Powershell, Windows Identify Framework ve Windows Live ID Client Authentication feature’larının yüklü olması gerekmektedir. Bu feature’lar eğer yüklü değil ise otomatik olarak yüklenecektir.


Resim-7

Online Backup agent kurulumu gayet basittir. Next’e tıklayarak kurulum işlemlerini sürdürüp, kurulumu tamamlayabilirsiniz,


Resim-8

Windows Online Backup’ımızı, Metro Style start menüden ulaşabilir,


Resim-9

Yada Windows Backup menüsünden erişim sağlayabilirsiniz,


Resim-10

Windows Online backup konsolu nu açarak, Register Server linkinden register işlemini başlatıyoruz.


Resim-11

Account Credentials bölümünde Microsoft Online’dan bir önceki adımda aldığımız kullanıcı adı ve yeni belirlediğimiz şifremizi giriyoruz


Resim-12

Proxy Server kısmında Server’a eğer internet e bir Proxy aracılığı ile giriyor ise yada biz bilgilerimizi Server üzerinden gönderecek isek gerekli bilgileri giriyoruz.


Resim-13

Yedeklerimizi Şifrelemek için kullanacağımız Passprase’i giriyoruz. Burada minimum 16 karakterli bir şifre girmemiz gerekiyor. Bu şifre datalarımızı restore edileceği zaman kullanacağımız şifredir. Bu yüzden bu şifreyi güvenli bir ortamda tutmanız gerekmektedir. Bu şifreyi kaybeder iseniz dataları restore edemezsiniz. Ve bu konuda size Microsoft hiç bir şekilde yardımcı olamayacaktır.


Resim-14

Server’ı başarılı bir şekilde register ediyoruz.


Resim-15

Register işlemimiz tamamlandıktan sonra yedeklerimizi almaya başlayabiliriz. Windows Online Backup arayüzü Windows Backup arayüzü ile aynıdır ve dolayısıyla çok basittir.

Actions Pane’den Schedule Backup’a tıklıyoruz ve Server için yeni bir backup job oluşturuyoruz.


Resim-16

Select Items to Backup, ekranında yedeklenmesini istediğimiz dosyaları seçiyoruz.


Resim-17

Specify Backup Time da, backup ımın başlamasını istediğimiz gün ve saatleri seçiyoruz. ( Bir gün içinde maksimum 3 saat seçebiliyoruz)


Resim-18

Specify Retention Setting’de yedeklerimizin, kaç günlük history sinin tutulmasını istediğimizi seçiyoruz. Burada 7 gün seçer isek dosyamızın yada klasörümüzün son 7 gün önceki versiyonlarına ulaşabileceğiz


Resim-19

Finish’e tıklayarak backup job’umuzu tamamlıyoruz.


Resim-20

Oluşturduğumuz Backup job’umuz saat ve günü geldiğinde yedeklerimizi almak için başlıyor.


Resim-21

Windows Online Backup ile bu şekilde datalarımızı Cloud ortamına yedekleyebiliyor olacağız ve bu yedeklerimiz farklı bir coğrafik lokasyonda tutulmuş olacaktır. Ülkemizde upload hızları henüz hepimizde çok hızlı olmamasına rağmen, sıkıştırma, sadece değişen dataların aktarımı özellikleri sayesinde, bu servis den faydalanabiliyor olacağız. En azında deprem, sel, yangın gibi felaketlere karşın, çok kritik dataların bu tür sistemler üzerinde yedeklenmesi faydalı olacaktır.

Bu servisi 100 Mbit gibi yüksek upload hızlarında ve 512 kbps gibi düşük upload hızlarında test edebildim. 512 kbps de aktarım çok yavaş olsa da, her iki hızda da istikrarlı buldum. Ayrıca internet kesintilerini test edebilmek amacıyla backup sırasında internet bağlantısını kestim, Backup verify özelliği sayesinde dosyalarım corrupt olmadan, backup alabildim ve başarılı bir şekilde restore edebildim.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Selçuk ARSLAN, 1982 İstanbul-Kadıköy doğumludur. Yaklaşık 10 sene önce IT dünyasına giriş yapmış, ve bu süre içerisinde Türkiye, Amerika ve Hollanda da bulunan çeşitli firmalarda danışmanlık, proje kurulumları ve eğitim hizmetlerinde bulunmuştur. MCP, MCSA,MCSE,MCTS Exchange 2007/2010,MCTS Sharepoint, MCTS SQL Server, MCTS Operations Manager, MCTS (Windows Server), MCITP Enterprise Server Administrator, Exchange Administrator, Database Administrator, Virtualization Administrator, Sharepoint Administrator MCT, CCNA, CEH sertifikalarına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir