SCCM 2012 Yenilikleri – Bölüm 2
0

SCCM 2012 ile birlikte gelen yenilikleri incelemeye makalemizin ikinci bölümünde devam ediyoruz.

SCCM 2012 – HİYERARŞİ

SCCM 2012 ile birlikte SCCM 2007’deki site hiyerarşisi oldukça değişti. Aşina olduğumuz Primary Site ve Secondary Site dışında Central Administration Site ismini verdiğimiz bir site tipimiz daha mevcut..

CAS kurulumları özellikle büyük ölçekli yapılar için Microsoft’un düşündüğü bir site tipi. Eğer kurulum sırasında bir CAS kurulacağını belirtirseniz, ileride bu site aracılığı ile birden fazla primary site açabilme şansına sahip oluyorsunuz.

Eğer kurulum sırasında CAS kurmaz iseniz, o zaman ortama kattığınız ilk siteınız primary site oluyor ve bunun dışında bir primary site kurabilme imkanınız bulunmuyor.

Bu noktada CAS’ın temel görevi hiyerarşinin en tepesinde yer alarak tüm yönetim ve raporlama faaliyetlerinden sorumlu olmaktır. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta , CAS’ın asla istemci assigmentlarını kabul etmemesi hatta istemciler ile direct bir iletişime geçmemesidir.

Tabii ki kısıtlı görevleri olduğu için üzerinde de yalnızca belirli rolleri barındırmaktadır.

Hiyerarşi tarafında sitelar arasındaki iletişimde iki yenilik bulunuyor.

  1. Site-To-Site iletişimlerde file-based replikasyona ek olarak aynı zamanda database replikasyonu da kullanılmaktadır. Secondary sitelar için de gereksinim olarak sunulan SQL ihtiyacı sebebi ile artık her site altında tüm hiyerarşi ile ilgili verileriniz database replication ile güvenli bir şekilde bulunmaktadır.
  2. Artık Configuration Manager 2012, site bilgisini trusted diğer forestlar içerisine de publish edebiliyor. Özellikle SCCM 2007’de diğer forestlardaki istemcilerin yönetilmesinde yaşanan sıkıntılar 2012 sürümünde publishing teknolojisi sayesinde problemsiz gerçekleşebiliyor.

Son olarak site sistem rollerinden bahsetmemiz gerekiyor. SCCM 2012 ile birlikte artık kullanılmayacak rollerimiz mevcut. Bunlardan ilki Reporting Point. Reporting point tüm fonksiyonalitesini Reporting Services Point ‘e aktararak SQL Reporting Services ile daha entegre bir raporlama mekanizmasını bize sunuyor. Emekliye ayrılan bir diğer rol ise PXE Service Point.

Özellikle işletim sistemi dağıtım senoryalarının olmazsa olmazı PXE Service Point rolü, network üzerinde PXE destekli istemcilerin network üzerinden boot edilerek ilgili imajlara bağlanmasını sağlıyordu. SCCM 2012 ile birlikte bu rolün tüm görevleri artık distribution point üzerinde bulunuyor.

Emekliye ayrılan rollerin dışında yeni eklenen roller de mevcut.

Application Catalog Website Point: IIS gerektiren bu roller istemcilerin aplikasyonları edindiği yeni özellik olan Software Center’ı desteklemektedir.

Mobile Device Proxy Enrollment Point : Aynı şekilde IIS gereksinimi duyan bu rol ise mobil cihazlardan gelen enrollment isteklerinin cevaplanması ve bu processlerin tamamlanmasını sağlamaktadır.

SCCM 2012 organizasyonunda daha öncede bahsettiğimiz gibi, secondary site kurulumlarını kurulum sihirbazı yerine SCCM konsolu içerisinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun dışında SCCM 2007 ‘den aşina olduğumuz Default Management Point kavramıda kaldırılmış bulunuyor.

Artık organizasyon içerisinde, aynı sitelarda dahi, birden fazla Management Point kurulumunu gerçekleştirdiğiniz takdirde, istemciler network lokasyonlarına göre yada HTTP / HTTPS kullanımlarına göre en uygun Management Point seçimini gerçekleştirebilirler. Böylece tek bir site içerisinde yüksek sayıda istemci yönetimi kolaylıkla sağlanabilir. Eğer istemciler üzerinde önceden tanımlanmış bir sertifika yok ise otomatik olarak bu gereksinimi duymayana Management Pointlere bağlantı gerçekleştirirler.

Kaynakların discover edilmesiyle birlikte oluşan DDR kayıtları organizasyon içerisindeki tüm sitelara veritabanı replikasyonu ile gönderilmektedir.

Benzer yenilikler backup ve recovery teknolojilerinde de bulunuyor. Artık recovery işlemleri sırasında birçok opsiyon seçebilme şansına sahipsiniz. Örneğin recover işlemi sırasında yalnızca site server’ı , yalnızca SQL Server’ı yada her ikisini birden recover edebilme imkanınız bulunuyor. Böylece SQL Server’ı destekleyen yeni bir sunucuya var olan SQL veritabanını recover edebiliyorsunuz.

Recovery işlemlerinde de kurulumda olduğu gibi unattended bir installation script oluşturulabilir bilir ve setuo komutunda /script parametresi kullanılarak katılımsız recovery işlemleri gerçekleştirilebilir.

SCCM 2012 – Console

Configuration Manager 2012 konsolu içerisinde de önemli değişiklikler bulunuyor.

  • Artık Administration, Software Library Monitoring gibi workspacelerin içerisinde mantıksal gruplandırmalar gerçekleştirebilirsiniz.
  • Role-Based Administration sayesinde ilgili kullanıcı konsol içerisinde yalnızca kendisine atanan izinler dahilindeki objeleri görebilmektedir.
  • Geliştirilmiş arama fonksiyonları ile konsol içerisinde istediğiniz objelerin aranması çok daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
  • Aynı zamanda otomatik oluşturulan geçici nodelar ile aksiyonları çok daha hızlı alabilirsiniz ve konsolu kapadığınızda ilgili nodelar ve altındaki bilgiler de otomatik olarak tekrardan görüntülenmemek üzere silinecektir.

SCCM 2012 – Setup

Sitemizde Özgür Kolukısa arkadaşımızın yayınladığı SCCM 2012 kurulumu makalesinden de hatırlayacağınız gibi kurulum kısmında da önemli yenilikler farkedilebiliyor.

Setup ekranında karşımıza çıkan yeni özellikler ile SCCM 2012 hiyerarşisini düzenleme şansına sahip oluyoruz. Bunlardan ilki Central Administration Site. Makalenin başlarında bahsettiğimiz bu site tipi artık primary secondary dışında ayrı bir opsiyon olarak karşınızda. Çok temel olarak üst seviyede yer alarak primary sitelar arasındaki replikasyonu sağlıyor

Aynı zamanda setup sırasında lokalde veya remote bir sunucuda kullanılmak üzere management point ve distribution point rolleri kurulabiliyor.

Bana göre en önemli yenilik secondary site kurulumu sırasında. SCCM 2007’de uzak ofislerdeki istemcilerin yönetimini sağlamak için gereksinim duyulabilen secondary siteların kurulumu için , ilgili sunucu üzerinde SCCM setup uygulamasının çalıştırılması gerekliydi. SCCM 2012 ile birlikte secondary site kurulumları SCCM konsolu içerisinde var olan bir link ile çok daha hızlı ve kolay bir şekilde sağlanabiliyor.

Ayrıca konsol kurulumu için ve kurulum öncesini ihtiyac duyulan dosyaların indirilmesi için iki farklı standalone aplikasyonumuz bulunuyor. Bunun için SCCM setup’ını ilgili makinede çalıştırma ihtiyacı ortadan kalkmış bulunuyor.

Configuration Manager 2012- Site Tipleri

Configuration Manager 2012 ile birlikte site hiyerarşisinde de önemli değişiklikler bulunuyor. Bunların en önemlisi Central Administration Site’ın sunulması ve primary / secondary sitelar üzerinde gerçekleştirilen yenilikler.

Bir diğer yenilik site site-to-site iletişimde artık database replication’ın kullanılması ve site bilgilerinin trusted forestlara publish edilebilmesidir.

Site tiplerinin özelliklerini incelersek;

Central Administration Site

Hiyerarşi içerisinde intersite data replikasyonunu yöneten site’dır. Bunun için arka planda çalışan database replikasyon teknolojisini kullanır. Tüm raporlama ve yönetim aksiyonları için kullanılabilir. Site hiyerarşisinin en tepesinde yer alır.

Configuration Manager 2007’de olduğu gibi;

– İstemci datalarını process etmez

– Client Assigmentlarını kabul etmez

– Tüm site sistem rollerini desteklemez

– Database replication kullanır.

Primary Site

Yüksek hızlı bağlı istemcilerin yönetilmesi için kullanılır. Client agent ayarlarında boundary olarak kullanılamaz. Aynı şekilde veriabanı replikasyonunu kullanır.

Secondary Site

Limitli bant genişliğine sahip uzak ofislerdeki istemcilerin yönetilmesi için kullanılır. SCCM 2007’den farkı artık bir SQL Server yada Express ihtiyacının olmasıdır. Aynı şekilde eskiden opsiyonel olarak Proxy Management Point ve Distribution Point , seocndary site kurulumları sırasında otomatik olarak yüklenmektedir. Aynı şekilde veriabanı replikasyonunu kullanır.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

 

Referanslar:

 

 

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

İstanbul doğumlu ve Marmara Üniversitesi mezunudur. Mezuniyet sonrası kariyerine Bilge Adam Bilişim Teknolojileri Akademisi'nde Microsoft Certificated Trainer, Consultant ve Senior Consultant pozisyonlarında ve Data Market bünyesinde Danışmanlık Birim Müdürü olarak görev yapmaya başlamıştır. Microsoft bünyesinde tüm MEA bölgesindeki ülkelerde System Center ve Infrastructure projelerinden sorumlu Consultant olarak görev yaptıktan sonra, Aralık 2012 itibari ile KoçSistem bünyesinde danışman olarak çalışmaya başlamıştır. System Center Configuration Manager ürünü için 2010 ve 2011 yıllarında MVP (Microsoft Most Valuable Professional) ünvanı alan Anıl Erduran, 2013 yılında System Center Cloud & Datacenter Management alanında MVP seçilmiş ve uzun yıllar bu ünvanı korumayı başarmıştır. Şu anda Londra'da yaşayan Anıl Erduran AWS üzerinde çalışan Microsoft iş yüklerinden sorumlu EMEA Senior Partner Solutions Architect olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir