2

Çalıştığınız şirket bünyesinde içerden – dışardan gelebilecek her türlü saldırıya karşı birçok yardımcı program kullanarak önlem alınıyor ve herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz. Peki ama tüm şirket bilgilerini barındıran diskler için ne tarz bir felaket senaryosuna sahipsiniz. Bu makalemde RAID yapıları ve gereklilikleri üzerinde duracağım.

 

Redundant Array of independent Disk (RAID), birbirlerinden bağımsız disklerin performans ya da güvenlik artımı için birlikte kullanılmalarıdır. Günümüzde genel olarak, RAID 0 (Striping), RAID 1 (Mirroring), RAID 5 (Striping with Parity), RAID 0/1, RAID 0/5 ile farklı işlemler için farklı düzeylerde RAID yapıları oluşturulabilmektedir. Şimdi sırası ile bu RAID yapılarını inceleyelim.

 

RAID 0 (Striping)

 

En az iki disk ile oluşturulur ve sadece yazma ve okuma esnasında performans artışı sağlar. Bunun yanında veri güvenliği bulunmamaktadır. Disklerden bir tanesinde oluşabilecek ufak bir arıza bile varolan tüm datanın kullanılamaz hale gelmesine sebep olacaktır. Bundan dolayı genelde anlık performans gerektiren sistemlerde tercih etmenizi öneriyorum. Aynı yapıdaki disklerle RAID 0 yapılması her zaman önerilendir fakat farklı yapıda diskler kullanırsanız daha küçük olana göre işlem yapılır. Toplam kapasite iki disk toplamı kadardır.

 

Şekil-1

 

RAID 1 (Mirroring)

 

En az iki disk ile oluşturulur ve okuma esnasında performans artarken yazma esnasında düşecektir. Veri güvenliği bulunmaktadır. Disklerden bir tanesinde oluşabilecek bir sorun sistemin çalışmasını engellemez. Sistem çalışırken bozuk disk çıkartılıp yerine yenisi takılabilir. Bundan dolayı genelde data güvenliğinin çok önemli olduğu sistemlerde tercih etmenizi öneriyorum. Aynı yapıdaki disklerle RAID 1 yapılması her zaman önerilendir fakat farklı yapıda diskler kullanırsanız daha küçük olana göre işlem yapılır. Toplam kapasite bir disk kapasitesi kadardır.

 

Şekil-2

 

RAID 5 (Striping with Parity)

 

En az üç disk ile oluşturulur ve hem yazma hem de okuma esnasında performans artışı sağlar. Veri güvenliği bulunmaktadır. Disklerden bir tanesinde oluşabilecek bir sorun sistemin çalışmasını engellemez. Sistem çalışırken bozuk disk çıkartılıp yerine yenisi takılabilir. Bundan dolayı genelde data güvenliğinin çok önemli olduğu sistemlerde tercih etmenizi öneriyorum. Şekil-3 teki, 1,2,3,4 bilgi bloğu disklere yazılırken 1. veri 1. diske, 2 veri 2. diske yazıldıktan sonra bu bilgilerin algoritması ise 3. diske yazılır. Sonra gelen 3. veri 3. diske, 4. veri 4. diske, 3. ve 4. verilerin algoritması ise 1. diske yazılmaktadır. Toplam kapasite, tüm disklerin toplamının bir disk eksiği kadardır.

 

Şekil-3

 

RAID 0+1 (10)

 

En az dört disk ile oluşturulur. İki ayrı RAID 1 kümesinin, RAID 0 ile birleştirilip performans elde edilmesi durumudur. Toplam kapasite, tüm diskler toplamının yarısı kadarıdır.

 

Şekil-4

 

RAID 0+5

 

En az altı disk ile oluşturulur. İki ayrı RAID 5 kümesinin, RAID 0 ile birleştirilip performansın en üst düzeye çıkartılması esnasında veri güvenliğinin de sağlanması durumudur. Gereksiz yere her kurduğunuz server ı RAID 0+5 ile oluşturmanız bir süre sonra kontrolü zor bir yapıya dönüşecek ve maliyet artışıda göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaşacaktır. RAID yapınızı oluşturmadan önce aşağıdaki seçenekleri gözden geçirmeniz maliyeti azaltırken performansınızı arttırır.

 

·          Hangi server tiplerini kullandığınızı kategorilere ayırın.

·          Ayırdığınız server tiplerinin önceliklerini belirleyin.

·          Data akışının hızlı olmasının yanında, bilgi güvenliğinin de çok önemli olduğu server larda (örneğin: Database Server, Mail Server…) RAID 0+5 kullanın. Eğer maliyeti düşürmek için performansın düşmesi sizin için önemli değilse RAID5 kullanabilirsiniz. Maliyeti düşürmek için üçüncü seçenek ise sadece RAID1 kullanılmasıdır.

·          Anlık performans gerektiren uygulamalarınızı barındıran server larınızda RAID0 kullanın.

·          Performanstan daha çok bilgi güvenliğinin ön planda olduğu server larda RAID1 kullanın.

 

Bir diğer konu ise Hot Swap özelliği olan RAID kartlarıdır. Genelde RAID1 ve RAID5 yapılarında kullanılan Hot Swap özelliği olan RAID kartları felaket anlarında imdadımıza yetişiyorlar. Bu kartlar ile sorun yaşayan diski sistemi kapatmadan yenisi ile değiştirip sistem devamlılığını %100 seviyede tutulabilirsiniz. Tabi bu işlem tamamen manuel yapılması gereken bir işlem olduğu için sorun anlarında sistem yöneticileri müdahale edemeyebilirler. Bu noktada HotSpare Disk diye adlandırılan yapıyı kullanmanızı öneriyorum. Server ınızın üzerine takacağınız bir tane disk i Hotspare olarak tanımladığınızda, sorun anlarında otomatik olarak devreye girerek bozulan RAID yapısını sizin müdahalenize gerek kalmadan tekrar oluşturacaktır. Ayrıca bu işlem sonucu size mail olarak iletilebilir.

 

Aşağıda RAID 5 yapılmış bir sistemdeki performans artışını görebiliyoruz:

 

Şekil-5

 

Şekil-6

 

Şekil-7

 

Referanslar

 

Administering Volume Sets and RAID Arrays

http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windows2000serv/maintain/operate/11w2kada.mspx

 

Using RAID-5 volumes

http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/sag_diskconcepts_18.mspx?mfr=true

 

Manage RAID-5 volumes

http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/sag_diskhowto_3e.mspx?mfr=true

 

RAID 5 Scaling Tests With Up To Eight Drives

http://www.tomshardware.com/2004/07/23/raid_5_scaling_tests_with_up_to_eight_drives/page4.html

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir