0

PowerShell EnhancedHTML2 Modulü Kullanımı – Bölüm 2. Bir önceki bölümde Enhanced HTML modülüne giriş yapmıştık. Bu bölümde aynı modülün özellikleri olan Dynamic table ve Hidden senction özelliklerinden bahsedeceğim.

Hidden Senction ile kastedilen HTML tabloların gizlenmesidir. Gerekli olduğunda başlığa tıklayarak bu menüleri tekrardan görünür hale getirebilirsiniz.

Enhanced HTML modülünü kullanarak HTML sayfadaki belli bölümleri hidden yapmanız oldukça kolaydır. Tek yapmanız gereken komutun sonunda –MakeHiddenSection parametresini kullanmaktır.

$PreContent1 = “<h2> Bios Info(As a List) </h2>”

$PreContent2 = “<h2> Bios Info(As a Table) </h2>”

$Bios = Get-WmiObject -class Win32_BIOS | Select PSComputerName, Manufacturer, BIOSVersion | ConvertTo-EnhancedHTMLFragment -As List -PreContent $PreContent1

$Bios2 = Get-WmiObject -class Win32_BIOS | Select PSComputerName, Manufacturer, BIOSVersion | ConvertTo-EnhancedHTMLFragment -As Table -PreContent $PreContent2 -MakeHiddenSection

ConvertTo-EnhancedHTML -HTMLFragments $Bios,$Bios2 -CssUri C:\Users\firat.yasar\Desktop\ArticleTest\styles2.css | Out-File frtHiddenExample.html

Burada hidden senction yapmak için gerekli parametreyi ikinci komutta kullandık. Bu yüzden HTML dosyasındaki tablo olan kısım Hidden olarak gelecektir.

Oluşturulan HTML dosyasını bir tarayıcı yardımı ile açtığımızda ilk anda aşağıdaki gibi tabloya ait başlık görünecektir. (Kırmızı olan başlık)


Resim-1

Başlığa tıkladığınızda hidden olan tablo ekrana gelecektir.


Resim-2

Gördüğünüz gibi HTML üzerindeki bölümlerin görünmez yapılması –MakeHiddenSection parametresi ile oldukça kolay şekilde gerçekleşmektedir.

Şimdi de oluşturduğumuz HTML tablolarını nasıl Dynamic hale getireceğimize bakalım.

Tablonun dynamic olması tabloda arama özelliğinin olabileceği ve tabloda ilk sayfada görünebilen element sayısının ayarlanabileceği anlamına gelir. (EnhancedHTML2 modülü için böyle :) )

Oluşturduğumuz HTML tablolara bu özelliği katabilmek için aşağıdaki şekilde konfigürasyon yapmamız gerekir. Yapacağımız konfigürasyon’a –MakeTableDynamic parametresini ilave etmek kolaylıkla tabloları dynamic hale getirecektir.

$Services = Get-Service | Select DisplayName, Status | ConvertTo-EnhancedHTMLFragment -As Table -PreContent “<h2>Dynamic Services Table</h2>” -MakeTableDynamic

ConvertTo-EnhancedHTML -HTMLFragments $Services -CssUri C:\Users\firat.yasar\Desktop\ArticleTest\styles2.css | Out-File frtDynamicExample.html

Komutun ardından html dosyasını bir tarayıcı ile açtığınızda aşağıdaki gibi arama yeteneği olan ve sayfa yapısına sahip tabloyu görüntüleyebilirsiniz.


Resim-3

Gördüğünüz gibi EnhencedHTML2 modülü ile tabloların gizlenmesi ve dynamic hale getirilmesi kullanılacak belli parametreler ile kolaylıkla mümkündür.

EnhancedHTML2 modülünde parametreleri komuta bu şekilde vermek yerine bir hash table oluşturarak da verebilirsiniz. Bu şekilde parametreler bir Hash tablosunda tutulduğu için komut daha yalın ve okunabilir hale gelecektir.

Bir sonraki bölümde parameter olarak Hash table’ları kullanmayı anlatacağım.

 

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://www.powershellgallery.com/packages/EnhancedHTML2/2.1

TAGs: powershell, powershell ve HTML, powershell ile HTML tablo oluşturma, powershell convertto-html kullanımı, powershell ve css, powershell HTML report, powershell ile raporlama,powershell ile html rapor oluşturma, convertto-html ile fragment, powershell ile multi-senction html oluşturma, powershell v3,Powershell EnhancedHTML2,Powershell HTML Table,Powershell HTML list,Enhanced HTML2 özellikleri,Powershell HTML Dynamic Table,Powershell HTML Hidden Senction

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Sakarya doğumludur. İstanbul Üniversitesi’nde Matematik/Fen ve Teknoloji öğretmenliğini bitirmiştir. Yüksek lisansını Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yapmıştır. Bilişim sektöründe çeşitli firmalarda sistem ve network sorumlusu olarak çalışmıştır. Bazı kurumlarda sistem ve network üzerine uzmanlık eğitimleri vermiştir. Şu anda Netaş şirketinde kurumsal danışman olarak görev yapmaktadır. Microsoft System Center ürünleri, Powershell ve Azure teknolojileri ile ilgilenmektedir. 2016 yılında Microsoft tarafından Cloud and Datacenter alanında MVP unvanını almıştır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir