1

Office 365 için IIS ile SMTP Relay Yapılandırması. Bu makalede Office 365 geçişi yapmayı düşünen firmalar için SMTP Relay’in nasıl yapılandırılabileceğine değiniyor olacağız.

Birçoğunuzun bildiği ve kullandığı gibi firmalardaki printer’lar ya da benzer araçlar ya da firmaların/kurumların internal uygulamaları sadece Mail sunucusunun IP bilgisi ile ilgili hedeflere mail gönderimi gerçekleştirebilir. Oysa Office 365’e geçme planı yapan firmaların bazılarının gözden kaçırdığı bir gerçek vardırki; Office 365 Relaying’i desteklemez ve geçiş esnasında bunu gözden kaçıran firmalar genellikle ilk Pazartesi gününü “Black Monday” olarak yaşarlar. Hatta Pazartesi başlayan şenlikler tüm hafta kutlamalar ile devam eder.

Bu tarz beklenmedik durumlara düşmemek için yapılması gerekenlere aşağıdaki alanda değineceğim. Kısaca, Office 365 Relay’e izin vermediği için On-Prem’e kurduğumuz bir IIS sunucusu üzerinden SMTP servisi aracılığı ile Relay yapacağız ve aynı anda bu SMTP hizmeti üzerinde bir Office 365 kullanıcısı ile kimlik doğrulaması yaparak mail göndereceğiz.


Resim-1

İlk olarak danışmanlık verdiğim birçok firmaya da önerdiğim gibi Relay yapan cihaz ve yazılımların/uygulamaların tam listesini geçiş öncesinde dokümante edin. Sonraki işlemler ise aşağıdaki gibi.

SMTP için Office 365 Ayarları

Sunucunuz üzerinde IIS ve SMTP rollerini default ayarları ile kurun.


Resim-2


Resim-3


Resim-4

Administrative Tool içerisinden IIS 6.0 Manager’ı başlatın ve Domain > New > Domain ile ilerleyin.


Resim-5

Remote’u seçin.


Resim-6

Hangi domain uzantısına mail gönderilecek ise o uzantıyı yazın. Bizim maillerimiz .org’lu bir domaine gideceği için *.org olarak tanımlıyoruz.


Resim-7

Bu esnada Office 365 SMTP ayarlarını not edin.


Resim-8

Ve *.org’un özelliklerinde Allow incoming mail to be relayed to this domain kutucuğunu işaretleyin.

Route domain > Forward all mail to smart host u seçin ve sonrasında Office 365 SMTP ayarlarından not ettiğiniz bilgiyi yazın.


Resim-9

Outbound Security > Basic Authentication‘ı seçin ve Office 365 hesabı yarattığınız kullanıcı bilgisini bu alana girin.

TLS encryption kutucuğunu işaretleyin.


Resim-10

Default SMTP Virtual Server üzerinde sağ klikleyin ve Properties’e gidin.


Resim-11

Delivery >Outbound Connections‘da TCP Port olarak 587 yazın.


Resim-12

Outbound Security > Basic Authentication‘ı seçin ve Office 365 hesabı yarattığınız kullanıcı bilgisini bu alana tekrar girin.

TLS encryption kutucuğunu işaretleyin.


Resim-13

Access > Authentication‘da Anonymous access‘i seçin.

Relay > Only the list below‘ı seçin ve Relay yaptırmak istediğiniz cihaz ya da uygulamaların IP bilgisini listeye girin.


Resim-14

Son ekran aşağıdaki gibi olacaktır.


Resim-15

Dilerseniz Connection portunu da 25’ten 587’ye çevirebilirsiniz.


Resim-16

Haydi test edelim.

Aşağıdaki komutlar ile bir Relay izni verdiğim IP (192.169.137.1) adresi üzerinden bir mail gönderiyor olacağım.

Komutlar :

telnet mdt-dc-02.mshowto.local 587

helo mdt-dc-02.mshowto.local

mail from:emre.aydin@mshowto.org

rcpt to:iletisim@mshowto.org

data

subject:Hello MSHOWTO

Test Maili içeriği

.


Resim-17

Outlook’tan kontrol ettiğimde mailin ulaştığını görüyorum. Sadece IP’sine izin verdiğim bir cihaz üzerinden telnet ile Office 365 kullanıcısına mail göndermeyi başardık.


Resim-18

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

https://www.mshowto.org

 

TAGs : office 365, smtp relay, office 365 relay, office 365 relay ayarlari, office 365 relay nasil yapilir, office 365 relay settings, office 365 relay nedir, office 365 relay izinleri, office 365 relay konfigurasyonu, office 365 relay yapilirmi, microsoft, relay, relay nasil yapilir, telnet ile mail gonderme, telnet, telnet mail gonderimi, smtp relay yapilandirmasi, iis smtp relay yapilandirmasi

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 2
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Emre Aydın, Üniversite öncesi tüm öğrenimini İstanbul’da, üniversite öğrenimini ise Kocaeli'nde tamamladı. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) Işık Üniversitesinde gerçekleştirmiştir.Üniversite sonrası Metis, Microsoft Türkiye, BilgeAdam gibi bilişim sektörünün farklı firmalarında Çözüm Danışmanı, Birim Müdür Yardımcı ve Birim Müdürü olarak görev almıştır.Son olarak Comparex Türkiye'de Birim Müdürü olarak çalışmış ve sonrasında tekrar Microsoft Türkiye çatısı altında Office 365'ten sorumlu teknik çalışan olmuştur. Uzmanlık alanı olan Microsoft Exchange Server, Office 365, Microsoft EMS, Windows Server ve Microsoft Azure konularında birçok kişi ve firmaya teknik eğitim vermiştir. Özellikle  Türkiye’nin önde gelen firmalarında Mesajlaşma Teknolojileri üzerine başarılı projelere imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük ve uzun soluklu bilişim portali olan MSHOWTO’yu 2005 yılında kurmuş, portalin isim ve fikir babası olmuştur. Halen MSHOWTO’da yönetici olarak portalın birçok kişiye ulaşmasında önemli bir görev üstlenmektedir.Microsoft Office 365 alanında MVP olan Emre Aydın, Türkiye’de 11 kez üst üste MVP seçilebilme başarısı gösteren iki MVP’den birisidir. Birçok üniversite, etkinlik ve lansmanda konuşmacı, moderatör olarak yer almıştır. Sahip olduğu bazı sertifikalar:MVP | Office 365 | Since 2006 MCT | Since 2005 MCSD | Azure Solutions Architect MCSE | Private Cloud, Messaging, Communication, Server Infrastructure, Productivity, Platform MCSA | Office 365, Server 2012, Server 2016, Cloud Platform MCTS | Developing Azure Solutions, Implementing Azure Infrastructure, Architecting Microsoft Azure Solutions, SAM P-Seller Intelligent Cloud | EMS Amazon | AWS Certified Solutions Architect - Associate

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. selam, peki bazı uygulamalardan gelen mAiller neden badmail’le düşer?
    çözümü nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir