1. Anasayfa
  2. Microsoft Azure

N Serisi: GPU’lu İlk Azure Sanal Makineler


0

N Serisi: GPU’lu İlk Azure Sanal Makineler. Geçtiğimiz aylarda önizleme olarak kullanıma sunulan GPU’lu ilk Azure sanal makineler genel kullanıma açıldı. N Serisi Azure VM’ler yüksek grafik gücüne sahip olmak isteyen Azure kullanıcılar için NVIDIA ile geliştirilmiş özel seri sanal makineler olarak karşımıza çıkmakta. N Serisi sanal makineler iki kategoride sunulmakta, bunlar NC ve NV serisi. Herhalde makalenin giriş kısmından N Serisi Azure Sanal makineleri makalenin ilerleyen bölümlerinde daha fazla detaylandırılacağım anlaşılmıştır.

Girişi bölümünden bahsettiğim üzere N Serisi VM’ler iki kategoriye ayrılı bunlar NC ve NV serisi olarak Azure VM’ler arasında giriyor. Kısaca bu kategori farkına ilk önce bakalım.
NC Serisi (computed-focus GPUs) Tesla K80 GPU’lar tarafından desteklenmekte ve public cloud’da bulunan en hızlı GPU’yu sunmaktadır. Ayrıca, diğer cloud vendor’larının aksine, bu yeni VM’lerin GPU’ları bare metal performansına yakın disk aygıt ayıracı (discreet device assignment – DDA) aracılığıyla ortaya çıkarmaktadır.

NV-Serisinde ise daha fazla görselliğe odaklanılmıştır. Veri hareketi, bulutta üretilen büyük veri kümelerini kullanan HPC senaryolarında geleneksel olarak zor olmuştur. Azure NV-Serisi ile Azure’de Tesla M60 GPU’larını ve NVIDIA GRID’i hızlandırılmış remote desktop uygulamaları ve virtual desktop senaryoları için kullanabileceksiniz. Asuri’deki bu güçlü görselleştirme GPU’larıyla, üstün grafik yeteneği elde ederek hassas iş yükleri çalıştırmak için grafik yoğun iş akışlarını görselleştirebileceksiniz.

N Serisi makineleri test etmek isteyenler kurulum ve test aşamalarının detaylarına bu linkten erişebilirler, ayrıca N Serisi makinelerin fiyatları içinde bu linke bakabilirler.

Fiyatlar diğer Azure VM’lere göre yüksek olsa da ???? aşağıdaki Full HD çözünürlüğe bakıp yüksek grafik gücüne sahip uygulamalar için diğer makineler ile karıştırılmaması gerektiğini ayrıca vurgulamak istiyorum.

Sanal Masaüstü (Virtual Desktop), Uzak Masaüstü (Remote Desktop) kullanımı istenilen performansın alınamadığı AutoCad, Rhinoceros 3D v.b yüksek grafik desteği gerektiren uygulamalar için N Serisi VM’lerin iyi bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Özellikle İnşaat, Mimarlık, Tasarım ve benzer diğer sektörlerin ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap verecek hizmet olarak Azure abonelerine sunulmakta.

Bir sonraki Azure makalesinde görüşmek üzere.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Keyword: azure N Series VM,azure n serisi sanal makineler,azure NVIDIA,first Azure VM with GPU,

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Mustafa Kara, 1981 yılında Adana'da doğdu. Üniversite öncesi tüm öğrenimini Mersin'de tamamladı. Anadolu Üniversitesi mezunudur. İşletme Yüksek Lisansını (MBA) , Maltepe Üniversitesinde ve Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisansını da Okan Üniversitesinde gerçekleştirmiştir. Eskişehir'de okuduğu yıllarda Anadolu Üniversitesi Bilgisayar Araştırma Uygulama Merkezi Bilgi işlem departmanında çalışma hayatına başladı. Üniversite sonrası İstanbul'da kendi iş dallarının öncü firmalarında görev aldı. Uzun yıllar boyunca BilgeAdam BTA ve Kurumsal‘da Sistem ve Network Eğitmeni, Kıdemli Danışman ve Birim Müdürü görevlerinde bulundu. Sonrasında COMPAREX Türkiye'de Teknik Müdür olarak çalışmıştır. Şu anda SimpliX Teknoloji Hizmetlerinde Bulut ve Güvenlik Çözümleri Direktörü olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanı olan Microsoft altyapı, yönetim ve iletişim ürünleri, Azure, M365 ve AWS bulut teknolojileri Veeam gibi yedekleme çözümleri ile sanallaştırma teknolojilerinde mimari düzeyde bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca yeni nesil güvenlik çözümleri üzerine eğitim ve danışmanlık vermekte olup 20 yıldan daha fazla süredir birçok kişi ve firmaya binlerce saat teknik eğitim vermiştir. Kamu ve özel sektördeki kuruluşlara projeler gerçekleştirmiş ve bu projelerin bazıları Microsoft tarafında Case Study olarak duyurulmuştur. Türkiye'nin en büyük bilişim portallarında yazıları yayınlanmakta olup MSHOWTO Topluluk Lideri görevini üstlenmektedir. Üniversitelerde seminerler vermekte olup birçok teknoloji üreticisinin lansmanında uzman konuşmacı olarak yer almıştır. 2010 yılında çeşitli topluluklarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde Microsoft tarafından MVP ünvanına layık görülmüş olup günümüzde de bu ünvanı koruma başarısını göstermektedir. Sahip olduğu sertifikalar: MVP, MCT, AWS SA, Azure Administrator, Azure Security Engineer, Azure Solution Architect, MCITP, MCTS, MCDBA, MCSE+S+M, MCSA+S+M, MCDST, MCP, CCDA, CCNA, HP AIS, HP APS ve CompTIA A+'dır.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir