0

Daha önceki makalelerimde MDT 2010 kurulum, ilk yapılandırma ve dağıtımı yapılacak işletim sisteminin kurulum dosyalarını nasıl MDT içerisine alacağımızdan bahsetmiş ve ayrıntılarıyla açıklamıştım.

Genel olarak şimdiye kadar yaptığımız işlem adımlarını özetlemek gerekirse;

1- WAIK 2.0, WDS ve MDT 2010 kurulumları (Kurulumlar default adımlarla yapılmıştır.)

2- MDT üzerinde Deployment Share oluşturulması

3- Dağıtım yapılacak işletim sistemi kurulum dosyalarının (Windows 7) MDT içerisine aktarılması

4- WDS içerisinde Deployment Share içinde bulunan Boot imajlarının alınması

5- DHCP’de 66 ve 67 numaralı seçeneklerin WDS’i işaret edecek şekilde konfigure edilmesi

Bu aşamada yapmamız gerekn bir ufak işlem daha var: Task Sequence (TS) oluşturulması. Peki nedir TS? Şu an ki durumumuzu düşünürsek, bir istemciyi apdan boot ettiğimizde, istemci DHCP’den aldığı bilgiyi kullanarak WDS sunucusuna bağlanacaktır. WDS sunucusu üstündeki boot imajını kullanarak işletim sistemi dosyalarını, işletim sistemiyle beraber gelen donanım sürücülerini geçici belleğe yükleyecek ve sonrasında WDS üzerindeki boot imajının işaret ettiği MDT sunucusuna, dolayısıyla Deployment Share’e bağlanacaktır. Peki bundan sonra ne olacak? İstemci Deployment Share’e bağlandıktan sonra ne yapacağını, hangi işletim sistemini, hangi ayarlarla kuracağını, yedek alıp almayacağını, 3. Parti yazılım yükleyip yüklemeyeceğini kısacası hangi görevleri uygulayacağını nereden bilecek? İşte bu noktada Task Sequence(TS) devreye giriyor. TS, istemci Deployment Share’e bağlandıktan sonra hangi adımları uygulayacak, hangilerini otomatik gerçekleştirecek, hangi işletim sistemini yükleyecek sorularını cevaplayan bir görev dosyasıdır. Bu görev dosyası içerisinde nelerin yapacağını MDT sistem yöneticisi olarak siz belirlersiniz. Bu makalede sıfır bir işletim sistemi kurulumunu anlatan (Yedek almadan, upgrade yapamdan ve direkt olarak formatlama yöntemiyle – Bare Metal) bir akale hazırladım. Bu makaleyle üzerinde işletim sistemi olsun ya da olmasın bir istemciye MDT ile ağ üzerinden sıfırdan Windows 7 kuracağız. İlk olarak TS oluşturmamız gerekiyor, bunun için Deployment workbench konsolunda Deployment Share altında Task Sequences bölümüne sağ tıklıyoruz ve New Task Sequence komutunu veriyoruz.

MDT 2010
Resim-1

Karşımıza New Task Sequnce sihirbazı gelecek. Sihirbazın ilk adımında oluşturmuş olduğumuz TS’e bir isim, bir ID ve istersek bir açıklama gireceğiz.


Resim-2

Bir sonraki adım olan Select Template ekranı önemli. Çünkü oluşturmuş olduğumuz TS’in hangi şablonu temel alacağını belirleyeceğiz. Birden fazla şablon var, hangisini seçerseniz seçin sihirbazın sonraki adımları çok farklılık göstermeyecek ancak içerik ve komutlar değişicek. O yüzden en çok kullanılabilecek olanları kısaca açıklamak gerekirse;

1- Sysprep and Capture: Hali hazır da kurulu olan bir istemcinin birebir imajını alıp daha sonra sysprepleyerek diğer istemcilere dağıtmak için kullanacağınız imaj almak istiyorsanız kullanılacak şablon. (Daha sonraki makalelerimde bu şablon ile nasıl imaj alınır anlatacağım.)

2- Standard Client Task Sequence: Sıfır kurulum yapmak için kullanabileceğiniz TS, isterseniz Upgrade senaryolarında da kullanabilirsiniz.

3- Custom Task Sequence: Tamamen sizin belirlyeceğiniz ayarlara göre oluşturulabilecek boş şablon.

4- Standard Server Task Sequence: Server işletim sistemlerini dağıtmak için kullanabileceğiniz TS

Ben burada sıfır bir windows 7’i temiz kurulum ile deploy edeceğim için Standard Client Task Sequnce’i seçerek devam ediyorum.


Resim-3

Select OS ekranında bu TS’in Deployment Share içerisindeki hangi işletim sistemini kuracağını seçiyorum. Bir önceki makalemizden hatırlayacağınız gibi Deployment Share içerisinde şimdilik sadece Windows 7 işletim sistemini import etmiştik. O yüzden listede sadece Windows 7 var, eğer farklı işletim sistemlerini de import etmiş olsaydık onları da listede görebilecektik. Ancak tabii ki bu işletim sistemlerinden sadece bir tanesini TS içinde seçebilirsiniz.


Resim-4

Specify Product Key sayfasında kurulacak işletim sisteminin ürün anahtarının nasıl kullanılacağını belirleyeceğiz. Burada 3 farklı seçenek mevcut, bunları nasıl kullanacağımıza gelince;

1- Do not specify a product key this time: Eğer Volume License’a tabii KMS ürün anahtarı olan bir Windows Vista, Windows 7 ya da Windows Server 2008 kuruyorsanız bu seçeneği işaretlemelisiniz.

2- Specify a Multiple Activation Key (MAK) for activating this operationg system: Eğer yine Volume License’ınız varsa ancak bu MAK ürün anahtarıysa, bu seçeneği işaretleyip ürün anahtarınızı yazmalısınız. Buraya girdiğiniz ürün anahtarı her bilgisayara aynı şekilde girilecektir.

3- Specify the product key for this operating system: Eğer Windows XP, Windows Server 2003 ya da Retail(Kutu) lisans’a tabi windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 dağıtıyorsanız bu seçeneği işaretleyip ürün anahtarını girmelisiniz.

Ben Volume License’a tabii bir Windows 7 dağıttığım için ilk seçenek ile devam ediyorum.


Resim-5

OS Settings sayfasında dağıtılan işletim sisteminin hangi kurum adına kayıtlı olduğunu ve Internet Explorer giriş sayfasını belirtiyoruz.


Resim-6

Admin Password sayfasında kurulacak işletim sisteminin yerel administrator kullanıcısının parolasını belirliyoruz. Eğer Do not Specify an administrator password at this time seçeneğini işaretlerseniz kurulum sırasında yerel administrator parolasının ne olacağını kuran kişiye soracaktır. Ben ağımdaki tüm yerel admin parolalarının aynı olmasını istiyorum ve bir standart parola belirliyorum. Bu işlem yerel admin kullanıcısının adını değiştirmez.


Resim-7

Summary ekranında şimdiye kadar yaptığımız tüm ayarların bir özetini göreceksiniz. Eğer değiştirmek istediğiniz bir şey yoksa devam edebilirsiniz.


Resim-8

Confirmation ekranında TS oluşturulmasıyla ilgili bilgileri bulacaksınız, herhangi bir hata olursa yine bu ekranda görebilirsiniz.


Resim-9

Hazırlamış olduğumuz TS oluşturuldu ve DW içerisinde Deployment Share—Task Sequences bölümünde yerini aldı. İsterseniz özelliklerine girip bu TS içerisinde yapılacak işlemleri daha ayrıntılı inceleyip, eklemeler, çıkartmalar ya da düzenlemeler yapabilirsiniz. (Daha sonraki makalelerim de ayrıntılı olarak değineceğim.)


Resim-10

TS’yi oluşturduktan sonra yapılması gereken işlem Deployment share’i güncellemektir. Bunun için Deployment Share bölümüne sağ tıklayıp Update Deployment Share komutunu vermeliyiz.


Resim-11

Deployment Share güncellendikten sonra artık ağdan boot edebilen bir istemciye gidip işletim sistemi kurulumuna başlayabiliriz. İşletim sisteminin nasıl kurulacağı ile ilgili adımları bir sonraki makalemde bulabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 1
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1979 İstabul doğumludur. İşletme lisans eğitiminden sonra Yaşar Factoring’de sistem uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. IT sektöründe birçok farklı firmada (Bilge Adam, Microsoft, Netaş, Sentim, Aktifbank, Vodafone, Datamarket vb…) çalışmıştır. Kendisi halen Kuralkan Bilişim’de Microsoft ekibinin yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Microsoft MVP unvanına sahiptir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir