0

Bir önceki makalemde ISA Server 2004 üzerinden ISA Server 2006’ya yükseltme işlemi yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri ve yapılması gereken işlemleri belirtmiştim. Bu makalemde ISA Server 2006’ya yükseltme yöntemlerini ve senaryolarını açıklayacağız ve ekran görüntüleri ile birlikte bu yöntemlerden birincisini uygulayacağız. Peki, ISA Server 2006 upgrade yöntemleri nelerdir? Kısaca değinmek gerekirse 2 farklı upgrade seçeneğimiz vardır. Bunlar;

In-Place Upgrade

In-Place upgrade yöntemi ile var olan ISA Server 2004 ortamınızı herhangi bir kayıp olmadan aynı donanım ile ISA Server 2006 ortamına terfi edebilirsiniz. ISA Server 2006 yükleme programı sisteminizde uygun ISA Server 2004 sürümü olup olmadığını denetler ve doğrular ardından da yükseltme işlemini gerçekleştirir.

 

Migration

 

 

 

Bu yöntemle ISA Server 2006’yı temiz olarak baştan kurmanız gerekmektedir. Ancak yükleme öncesinde almış olduğumuz ISA Server 2004 yapılandırma ve ayar dosyaları ISA Server 2006 içine dahil edilerek eski ortam ve yapınız korunur ve birleştirilir.

 

Tablo-1

2 Farklı yükseltme yöntemimiz mevcut, peki elimizdeki ISA Server 2004 sürümünü hangi ISA Server 2006 sürümlerine yükseltebiliriz.  Bunun için aşağıda bulunan tabloyu inceleyelim.

Mevcut Sürüm

Yeni Sürüm

Destekleniyor mu?

ISA Server 2004 Standart Edition / Service Pack 1, 2 ya da 3

ISA Server 2006 Standart Edition

Evet

ISA Server 2004 Standart Edition / Service Pack 1, 2 ya da 3

ISA Server 2006 Enterprise Edition

Hayır

ISA Server 2004 Enterprise Edition / Service Pack 2

ISA Server 2006 Standart Edition

Hayır

Tablo-2

Bunlara ek olarak ISA Server 2006 Build-to-Build denilen bir upgrade yöntemi daha desteklemektedir. Bilgdiğiniz gibi Microsoft ürünlerinin bir build numarası vardır, örneğin Windows XP build 2600, Windows Vista build 6000’dir. Build-to Build upgrade beta sürümden piyasaya çıkmış son sürüme yükseltme olanağı sağlar. Build-to build upgrade;

·          Beta sürümden RC (Release Candidate)

·          RC sürümden RTM (Release to Manufacturing)

Şeklinde gerçekleştirilebilir.

Bu bilgilerden sonra  In-Place upgrade yöntemini uygulamaya geçebiliriz. Her türlü server ürününü yükseltmeden önce yapılması gereken ilk işlem bence yedekleme yapmaktır. Çünkü yükseltme esnasında daha önceden öngöremediğimiz aksilikler ve sorunlar çıkabilir ve yapımız tamamen çalışamayabilir hale gelebilir. Bu noktada bir önceki makalemde belirttiğim gibi ISA Server 2006 ürünü yükseltme esnasında ISA Server 2004 log ve cache dosyalarını silecektir. Arşivlemek için log dosyalarını yedeklemek isteyebilirsiniz çünkü ISA Server 2004 log dosyaları ISA Server 2006 ile uyumlu olmadığı için kullanılamayacaktır. Bundan farklı olarak ISA Server 2004 cache dosyası ISA Server 2006 ile uyumlu kullanılabilir, bu kullanım için cache dosyasını da yedeklemek isteyebilirsiniz. Log ve Cache dosyalarının nasıl yedekleneceğini öğrenmek için bir önceki makalemi inceleyebilirsiz. Bu aşamada ben log ve cache dosyalarını yedeklediğimizi varsayacağım. Bir sonraki yedekleme işlemi ISA Server 2004 konfigürasyon dosyalarının ve ayarlarının yedeklenmesi, çünkü yükseltme sonrasında işlerin hiç istemediğimiz şekilde gerçekleşmesi ihtimali mevcut.

ISA Server 2004 yedeklemesi ve In-Place Upgrade Yöntemi

1-    İlk yapmamız gereken işlem eski sistemimiz olan ISA Server 2004’ü yedeklemek. Daha önceden log ve cache dosyalarını yedeklediğimiz için şimdi doğrudan yapılandırma ve kurallamızı yedekleyeceğiz. Bunun için ISA Server Management üzerinde Server adına sağ tıklayın ve Backup komutunu verin.


Şekil-1

2-    Backup Configuration ekranında dosyayı kaydedeceğimiz konumu ve yedek dosyasının adını belirliyoruz. Genel öneri olarak bu tür yedek dosyalarını bir medya ya da farklı bir sistem üzerine almanız. Görüleceği üzere ISA 2004 yapılandırma dosyaları XML formatında kaydediliyor. Dosya konumunu ve adını belirledikten sonra Backup butonuna basarak yedeklemeyi başaltıyoruz.


Şekil-2

3-    Backup komutunu verdikten sonra karşımıza bir parola belirleme ekranı çıkacaktır. Yedekleme işlemi esnasında “hassas” kabul edilen bu bilgiler şifrelenecektir. (Encrypted) Daha sonrasında yedekleri geri yüklememiz gerektiğinde burada belirlediğimiz parolayı yedekleme dosyalarını açmak ve decrypt etmek için kullanacağız. Vereceğimiz parola en az 8 karakter olmak zorunda ancak karmaşık bir parola olmak zorunda değil.


Şekil-3

4-    Parolayı belirledikten sonra yedekleme işlemi gerçekleşecek ve tamamlanacak.


Şekil-4

5-    Yükseltme işlemine başlayabiliriz. ISA Server 2006 CD’sini bilgisayarımıza takıyoruz ve otomatik setup ekranında Install ISA Server 2006 komutunu veriyoruz.


Şekil-5

6-    Yükleme komutunu verdikten sonra ISA Server 2006 setup programı geçerli yapılandırmamızı denetleyecek. Bu esnada eğer hâlihazırda var olan ISA Server 2004 sistemimizde Firewall Client Share ve SMTP Message Screener özellikleri yüklü ise aşağıdaki hatayı alacaksınız ve yükleme devam etmeyecek. Eğer sizin yükseltme işleminizde bu hata ile karşılaşmazsanız 8. Adımdan devam edebilirsiniz.


Şekil-6

7-    Firewall Client Share ve SMTP Message Screener özelliklerini kaldırmak için Control Panel—Add/Remove Programs aracından ISA Server 2004 yüklemesini çalıştırın ve FWC Share ile SMTP Message Screener özelliklerini sisteminizden kaldırın.


Şekil-7

8-    Özellikleri kaldırdıktan sonra ISA Server 2006 yüklemesini i 5. adımda olduğu gibi tekrar çalıştırın. 6. Adımdaki hatayı artık görmeyeceğiz. Bir sonraki ekranda hangi servis ve özelliklerin yükseltileceğini belirten ufak bir bilgi ekranı ile karşılaşacağız.


Şekil-8

9-    Bilgi ekranını geçtikten sonra her yazılım kurulumunda olduğu gibi lisans sözleşmesini okumamız J ve kabul etmemiz gerekiyor. Bu işlemden sonra Kullanıcı ve şirket bilgileri ile ürün anahtarı bilgisinin girileceği Customer Information ekranı gelecek.


Şekil-9

10- Upgrade CheckList ekranındayız. Bu ekranda yükseltme işlemine başlamadan önce yapılması önerilen işlemler sıralanıyor. Log ve Cache dosyaları silineceği için bu dosyaları yedeklememiz isteniyor ki biz bu işlemi gerçekleştirdik.  ISA Server 2004 yapılandırma dosyalarının ISA Server 2006 sürümüne yükseltileceği belirtiliyor ve yine de yedeklememizi istiyor ki biz bu işlemi de yaptık. Son olarak yükseltme işlemi sırasında gerekli servislerin durması sebebiyle tüm bağlantıların kesileceği belirtiliyor. Yükseltme işlemi uzun sürmediği için bu kesinti çok sorun çıkartmıyor ancak herhangi bir aksiliğe karşı yükseltme işlemini yine de mesai saatleri içerisinde yapmanızı önermem. J Ayrıca sunucunuzun external bağlantısını da kesmenizi öneririm çünkü kritik sistem servisleri kapanacağı için güvenlik düzeyi kısa bir süre içinde olsa düşük durumda olacak.


Şekil-10

11- Bir sonraki bilgi ekranında yeniden başlatılacak servisler ile devre dışı bırakılacak servislerin bilgisi bizlere iletiliyor.

       Yeniden başlatılacak Servisler:

·          SNMP servisi

·          FTP Publishing Servici

·          NNTP Servisi

·          IIS Admin servisi

·          WWW Publishing servisi

Devre dışı bırakılacak servisler:

·          Internet Connection Firewall / Internet Conncection Sharing

·          IP Network Address Translation


Şekil-11

12- Yükseltme işlemimiz başladı ve kısa süre içerisinde sonlanacak.

13- Yükseltme işlemi bittikten sonra eğer her şey yolunda gitmişse ve herhangi bir hata ile karşılaşmamışsak ISA Server 2006 Server Management’i açtığımızda tüm ayarlarımızla beraber yeniden çalışmaya başlayabiliriz.


Şekil-12

Bir önceki makalem olan ISA Server 2006 Upgrade öncesi dikkat edilmesi gerekenler makalemi incelerseniz hangi bileşenlerin yükseltilmediğini ve yeniden yapılandırılması gerektiğini görebilirsiniz. Eğer yükseltme sırasında herhangi bir hata ile karşılaşırsanız setup log dosyalarını incelemenizi öneririm.  Setup log dosyaları ile ilgili ayrıntılı bilgiyi The Internet Security and Acceleration (ISA) Server Setup log files makalesinden alabilirsiniz.

Referanslar

Upgrade Guide for ISA Server 2006 Standard Edition

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

1979 İstabul doğumludur. İşletme lisans eğitiminden sonra Yaşar Factoring’de sistem uzmanı olarak çalışmaya başlamıştır. IT sektöründe birçok farklı firmada (Bilge Adam, Microsoft, Netaş, Sentim, Aktifbank, Vodafone, Datamarket vb…) çalışmıştır. Kendisi halen Kuralkan Bilişim’de Microsoft ekibinin yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Microsoft MVP unvanına sahiptir.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir