1

Makalemizin bu bölümünde XenServer Host makinamızın yönetilmesini sağlayacak olan center yazılımının kurulumunu ve sonrasında da bu yazılımımızın lisanslanmasını göreceğiz.

XenCenter Kurulumu

XenCenter bir windows client uygulamasıdır. XenCenter networkünüz üzerinden XenServer host makinesine ulaşabilen bir remote bilgisayar üzerine kurulmalıdır. XenServer Host bilgisayarının üzerine XenCenter kurulumu yapamazsınız. Windows Server 2003, Windows XP yada Windows Vista yüklü bilgisayar üzerine kurulum yapabilirsiniz. Kurulacak bilgisayarda .NET Framework 2.0 yada üzeri bir sürüm yüklü olması gerekir. XenCenter kurulum basamakları aşağıda açıklanmıştır.

1- XenCenter kurulumuna başlamadan önce, önceki bir sürümü daha önce yüklü ise onu kaldırmamız gerekecektir.

2- XenServer Host kurulumu yaptığınız Cdyi yükleme yapacağınız bilgisayara yerleştiriniz.

  • Eğer Auto-play özelliği aktif ise bir kaç dakika sonra kurulum otomatik olarak başlayacaktır.
  • Eğer Auto-play özelliği aktif değilse cd içerisinden /client_install directory’si altında bulunan XenCenter.msi dosyasını çalıştırınız.


Şekil-1

3- Kurulum  sihirbazının ilk sayfasını next diyerek geçiyoruz.


Şekil-2

Custom Setup penceresi üzerinde XenCenter 5.0.0 ın alt özellikleri olarak XenCenter 4.0 görüntülenir. Eğer yönetmek istediğiniz XenServer host sürümünüz 4.0 ise bu şeçeneği tıklayarak alt seçeneklerden size uygun olanı seçiniz.


Şekil-3

Bu durumda XenCenter 4.0 sürümü ayrı olarak sisteminize kurulacaktır

Eğer XenServer 4.0 hostunuz yoksa bu alt özellikleri seçmeyiniz ve “Next” tuşuna basarak devam ediniz.

4- Bir sonraki ekranda varsayılan kurulum dosyalarının lokasyonunu modifiye edebileceğiniz ekran görünecektir. (C:\Program Files\Citrix\XenCenter).  İsteğinize bağlı olarak gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra  Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.


Şekil-4

5- Bir sonraki pencerede “Install” butonuna basınız.


Şekil-5

Kurulum tamamlanırken “All Programs” listesinde ve Desktop üzerinde XenCenter ikonları oluşturulacaktır.

Not: XenCenter  4.0 kurulumu yaptıysanız, bu sürümün ikonu sadece “All programs” altında görüntülenir. Desktop üzerinde sadece XenCenter 5.0.0 sürümü ikonu oluşturulacaktır.

6- Finish diyerek kurulumu bitirin.


Şekil-6

Not: Varsayılan olarak XenCenter usernameleri ve passwordlerini kaydetmenize izin verecek şekilde yapılandırılır. Bu özelliği disable etmek için Registry  Editor üzerinden  HKEY_CURRENT_USER\Software\Citrix\XenCenter anahtarına  AllowCredentialSave isimli bir anahtar ekliyoruz ve string değerini “false” olarak ayarlıyoruz. Bu ayar sonrasında XenCenter’da Tools  – Save and Restore bölümünde “Save and restore Connection State” bölümünün  devre dışı olduğunu doğrulayabilirsiniz.

7- Kurulum tamamlandıktan sonra XenCenter açtığımızda karşımıza arayüzü çıkacaktır.


Şekil-7

8- Bu pencerede XenServer hosttumuzu tanıtmak için “Add your XenServer” ikonuna tıklayın.


Şekil-8

9- Gerekli bilgileri doldurduktan sonra bağlanın.


Şekil-9

10- Görüldüğü gibi XenServer hostumuz XenCenter konsolunda görüntülenmektedir.


Şekil-10

XenServer Lisanslama

XenServer 5.0.0 ilk yüklenildiğinde, ürün varsayılan olarak XenServer Express Edition özellikleriyle etkinleştirilir. Bu özellik temel XenServer yeteneklerini içerir. XenCenter aracılığı ile tek bir sunucu yönetimi ve aynı anda 4 VM çalıştırmayı destekleyen temel özelliklere sahip olarak etkinleştirilir. XenServer Standart, Enterprise ve Platinium editionlarındaki gelişmiş özellikleri aktifleştirmek için  lisans dosyasındaki uygun lisans keyinin XenServer host sisteme yüklenilmesi gerekmektedir.

XenServer lisans anahtarı, “.xslic” uzantılı lisans dosyasından sağlanır. Bu lisans dosyası Citrix tarafından organizasyonunuz için atanır ve aşağıdaki yollardan biri ile XenServer host sisteminize yüklenir.

  • XenCenter içerisinden seçilen sunucu için lisans dosyasını onaylamak
  • Xe command satırından “xe host-license-add” komutunu kullanarak lisans dosyasını onaylamak

XenCenter Kullanarak Bir Lisans Dosyası Yüklemek

1- Resource bölümünden ilgili sunucuyu seçiniz.

2- Server menüsü üzerinde “Install License Key” seçeneğine tıklayınız.


Şekil-11

3- Lisans dosyasının bulunduğu lokasyonu açınız ve sonrasında “open” butonuna tıklayarak lisanslama işlemini tamamlayınız.


Şekil-12

Lisanslama işleminin başarılı bir şekilde sonlandığını doğrulamak için XenCenter içerisindeki “Logs” menüse bakabilirsiniz.


Şekil-13

Xe Komut Satırını Kullanarak Lisans Dosyasını Yüklemek

  • Server konsolunda aşağıdaki komutu girerek işlemi tamamlayın:

Host-license-add license-file=<path/license_filename>

Önemli: XenServer Enterprise ve daha üst sürümlerde, bir  resource pool’ daki her bir host sistemi için ayrı ayrı lisanslanmalıdır. Örnek olarak, resource pool’ da 4 tane XenServer host bulunuyorsa, herbir host sistem için 4 tane ayrı lisans dosyası yüklenilmesi gerekir.

Tüm bu işlemlerden sonra artık sisteminizde sanal bilgisayarlar oluşturabileceğiniz bir hostunuz ve bu hostu yönetmenizi sağlayacak center’ ınız oluşmaktadır.

Kurun, test edin ve yakın zamanda gelecek olan (şu anda da Betası bulunan) Server 2008 R2 Hyper-v ile kıyaslayın, yönetilebilirlik, ölçeklenebilirlik, performans, stabilite ve tabi ki lisanslama maliyetleri açısından karar vermeniz bu makale serisinden sonra daha kolay hale gelecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 0
    harika_
    Harika!!
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 0
    sevdim_
    Sevdim!
  • 0
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 0
    olmad_
    Olmadı!
  • 0
    k_zd_m_
    Kızdım!

Burak Ceylan 1981 yılında Sivas'da doğdu. 1998 yılında öğrenimine başladığı İstanbul Üniversitesi Sualtı Teknolojisi Bölümü, bilgisayar ile olan tanışıklılığında bir dönüm noktası oldu. MCSE:2003 sertifikasına sahip olan Burak Ceylan şu an özel bir kuruluşta Teknoloji Uzmanı olarak çalışmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir