15

Çoğumuzun sıklıkla karşılaştığı sorunlardan biri de evdeki veya iş yerindeki modem ayarlamalarıdır. Bazen modemimizi kendimiz yapılandırmak zorunda kalabiliriz, peki böyle bir durumda ne yapmamız gerektiğini bilmiyorsak ne yapacağız?

Modemin çalışabilmesi için ISP (Internet Service Provider – Internet Servis Sağlayıcı ) tarafından verilen kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerekebilir, kablosuz bağlantı için modeminizi yapılandırmanız veya herhangi bir sebepten dolayı farklı bir Ağ’dan gelen belli istekleri içerdeki bir makinaya yönlendirmemiz gerekebilir. Bu gibi ayarlar biraz ürkütücü görünse de aslında basit yapılandırma adımları.

Şimdi sırasıyla bu adımları inceleyelim. Test ortamında kullandığım AirTies RT-206v4 modem hem kablolu hem de Wi-Fi özelliğini destekliyor. Bu yüzden bizim için iyi bir örnek olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü çoğu ev veya küçük işletmeler bu tarz cihazlar kullanmakta.


Resim-1

Modemin arayüzüne ulaşmak için 192.168.2.1 ip adresini yazdım. Bu ip adresi AirTies modemler için login ekranını açar. Açılan bu ekranda kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek modemin içine ulaşabilirsiniz. Varsayılan ayarlarda Kullanıcı adı: Admin Şifresi: ttnet.


Resim-2

Modemin içine giriş yaptıktan sonra sol tarafta alabileceğimiz aksiyonlar için butonlar mevcut iken orta alanda bu butonlara tıklayınca ilgili ayarlar gelmekte. Ana Sayfa ekranında İnternete bağlı olup olmadığınızı, bağlıysanız hangi ip adresini aldığınız, internet indirme ve yükleme ( Download / Upload ) hızını, ayarlamışsanız Wi-Fi kimliğinizi, modeminizin versiyonu gibi seçenekleri görebilirsiniz,


Resim-3

Hızlı kurulum butonuna tıklayıp modemimizin yapılandırmasına başlayalım. Modemin çalışabilmesi için ISP (Internet Service Provider – Internet Servis Sağlayıcı ) tarafından verilen kullanıcı adınızı ve şifrenizi girmeniz gerekiyor. TTNET dışında bir ISP’den internet hizmeti alıyorsanız ve bu modemde yapılandırmak isterseniz “Cihazınızı TTNET dışında başka bir İnternet Servis Sağlayıcı ile kullanmak için Tıklayınız” seçeneğini seçip devam edebilirsiniz.

Kablosuz bağlantı ayarlarını da yapılandırmak istiyorsanız, Kablosuz ağınız için bir kimlik (SSID) belirlemeniz gerekiyor. Bu belirlemiş olduğunuz SSID, kablosuz internet bağlantısı aradığınızda karşınıza çıkacak olan isimdir. Kablosuz Güvenlik Tipi olarak WPA2 seçmeniz yeterli olacaktır. Ve bir altına da kablosuz ağınıza bağlandığınızda girmeniz gereken şifreyi girip Kaydet seçeneğiyle işlemimizi bitiriyoruz.


Resim-4

İNTERNET butonuna tıklayınca, o anki mevcut internet bağlantı bilgilerinizi görürsünüz. Gelen ve giden trafiğin yanında, ISP tarafından verilmiş olan public Ip adresinizi de görmüş olursunuz.


Resim-5

İnternet Ayarlar: Bu sekmede internet istekleri için modemimizin nasıl davranması gerektiğini belirtiyoruz. İnternet istekleri için modemimiz NAT (Network Adress Translation – Ağ Adres Çevrimi) görevini görüp görmeyeceğiniz veya Firewall (Güvenlik Duvarı) özelliğini kullanıp kullanmayacağını belirtebiliyoruz.


Resim-6

DNS Ayarı: İnternet hizmetini aldığınız ISP genelde size DNS sunucu olarak kendi DNS Sunucu ip adresini verir. Peki nedir bu DNS? Temelde ismi ip adresine dönüştüren ve bazen de ip adresini isme çözen servistir. Örnek vermek gerekirse www.mshowto.org adresine gitmeye çalıştığınızda, internet tarayıcınız arka tarafta bu ismin karşılığındaki ip adresini aramaya başlar. Makinamız DNS sunucu sayesinde bu isme karşılık gelen ip adresini bulur ve bizim makinamıza söyler. Bu şekilde gitmek istediğimiz adrese gidebiliriz.

Varsayılan olarak Dns Sunucularını ISP kendisi atıyor demiştik ama istersek bu alandan Dns sunucularımızı kendimiz belirleyebiliriz.


Resim-7

Lan butonunu tıklayınca karşınıza iç ağınızda ip alan cihazların MAC (Media Access Control) adresini, almış olduğu ip adresini, Cihazın ismini, ip kiralama süresini ve hangi ağda olduğunu görebilirsiniz.


Resim-8

IP ve DHCP Ayarları: Bu adımda iç ağınıza dağıtmak istediğiniz ip adres aralığını giriyorsunuz. Bu işlemden sonra modeminize kablolu veya kablosuz bağlanmak isteyen cihazlar vermiş olduğunuz ip adres aralığından bir tane ip alıp ağınıza dahil olurlar.


Resim-9

LAN İstemcileri: Bu adımda isterseniz bir cihazın her zaman için aynı ip adresi almasını sağlayabilirsiniz. Neden böyle bir isteğimiz olabilir diye sorabilirsiniz, varsayalım içeride bir makinamız var ve biz bu makinaya gittiğimiz her yerden erişmek istiyoruz. Port yönlendirme işlemi ile bu işlemi yapabiliriz, ama düşünsenize yönlendirme yapıldıktan sonra yönlendirilen ip sürekli değişiyor? Böyle bir durumda içeride ki makinamıza ulaşamayız.


Resim-10

VLAN Yapılandırması: Modeminiz VLAN (Virtual Local Area Network ) denilen yapı destekliyorsa şunu yapabilirsiniz. Tek bir modem kullanarak birden fazla Sanal Ağ oluşturup cihazlarınızı bu sanal Ağlara bağlayabilir ve böylece birbirinden izole olmuş ağlar oluşturabilirsiniz. Veya Wi-Fi üzerinden gelen istekler şu ip aralığını alsın kablolu bağlananlar şunu deyip, kablolu veya kablosuz bağlantılarınızı da ayırmanız mümkün.


Resim-11

Kablosuz butonuna tıklarsanız karşınıza yapılandırmış olduğunuz Wi-Fi bağlantısı çıkar. Hali hazırda kullandığınız kablosuz bir bağlantınız varsa bu ağa bağlı olan kullanıcıları görebilirsiniz.


Resim-12

Kablosuz Ağ Ayarları: Kullanıcılarınızın kablo kullanmadan ağınıza erişmesini istiyorsanız yapmanız gereken bu adımda kablosuz bir ağ belirlemek olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta güvenlik tipi olarak WPA / WPA2 seçmeniz. İsterseniz kablosuz ağınızın adını gizleyip güvenlik önlemini biraz daha arttırabilir ve kullanıcılar kablosuz ağ taraması yaptığında sizin kablosuz ağınızı görmezler. (Kablosuz bağlantı için Karmaşık bir parola yapısı kullanmanızı tavsiye ederim)


Resim-13


Resim-14

MAC Filtreleme: İsterseniz ağınıza bağlanacak veya bağlanmasını istemediğiniz cihazları belirleme şansınız mevcut. (Her cihazin Ağ kimliği vardır, bu ağ kimliğinin başka bir cihazda aynı olma ihtimali milyonda bir ihtimal gibi bir durumdur. Ağ kimliği yani MAC (Media Access Control) adresini Windows bir cihazda bulmak için cmd.exe programından ipconfig /all komutuyla öğrenebilirsiniz.)


Resim-15

MESH: Varsayalım bulunduğunuz ortamda modemi ev veya iş yerinin bir noktasına koydunuz ve diğer bir noktadan erişmeye çalıştığınızda sinyal kalitesinin iyi olmadığının farkına vardınız. Bunun başlıca nedenlerinden biri bulunduğumuz ortamın mimarisinden kaynaklanıyor. Beton çok kalın olabilir veya mimari gereği modemi koyduğunuz yer ile cihazınız uzak mesafede olabilirler. Access Point kullanarak modeminizden gelen sinyali daha uzak mesafeye iletebilme şansınız mevcut.


Resim-16

Firewall butonuna tıklarsanız Güvenlik Duvarı’nın kapalı veya açık olmasını sağlayabilirsiniz (Firewall, ağınıza veya sisteminize internet üzerinden gelecek ataklara karşı korumanızı sağlar).


Resim-17

Erişim Kontrolü: Bu seçenekle birlikte ağınızdaki cihazlardan biri veya bazılarının internetteki bazı uygulamalara erişmesini engelleme şansınız mevcut.


Resim-18

MAC Filtreleme: Bu seçeneği kullanıp bir veya birden fazla kullanıcınızın internet erişimini engelleyebilirsiniz.


Resim-19

URL Filtreleri: Bu adımda isterseniz ağınızdaki kullanıcıların MAC adreslerini veya ip adreslerini girip, girmiş olduğunuz bu MAC ve ip adreslerine sahip kullanıcılarınızın internette bazı sitelere ulaşmasını engelleyebilirsiniz. İsterseniz engellemek istediğiniz adresin tamamını yazabilirsiniz veya web adresinde şu kelime geçen bütün siteleri deyip o siteleri yasaklama şansınız mevcut.


Resim-20

Anti-DOS: Bu seçenekle birlikte internet üzerinde iç ağınıza yapılacak olan DDOS ataklarını önleyebilirsiniz. Belli bir zaman içerisinde belli protokollerden kaç tane istek alabileceğinizi belirtip, bu belirtmiş olduğunuz isteğin üzerinde bir istek gelirse cihazın savunma durumuna geçmesini sağlayabilirsiniz.


Resim-21

ISP (Internet Service Provider – Internet Servis Sağlayıcı ) tarafından internet ortamı ile görüşmemiz için bize tahsis edilen ip adresinin, iç ağımızdaki diğer cihazlarla ortak kullanmamızı sağlayan yönlendirme metodunun aktif veya pasif durumda olması gerektiğini belirtebilirsiniz.


Resim-22

Port Yönlendirme: Düşünün ki yapınızda bir tane Dosya Sunucunuz var (File Server) ve dışarıdan bu makinaya erişmeniz gerekmekte. Normal şartlarda herhangi bir ayar yapmadığınız takdirde internet ortamından iç ağınıza girmeniz mümkün değildir. Peki, dışardasınız ve Dosya sunucunuza bağlanıp birkaç dosya almanız gerekiyorsa ne yapmalısınız. Bu gibi durumda Port Yönlendirme metodunu kullanıp belli istekleri bir makinaya yönlendirebiliyorsunuz.


Resim-23

DMZ: Bu adımda isterseniz iç ağınızdaki bir makinayı internet ortamındaymış gibi kullanabilirsiniz. ISP’nin (Internet Service Provider – Internet Servis Sağlayıcı ) size tahsis ettiği ip adresine gelen tüm istekleri bu makinaya yönlendirmeniz mümkün.


Resim-24

Statik Routing: İki ağ arasındaki görüşmeyi sağlayacak olan Routing (Yönlendirme) kuralını yazıp iki farklı ağdaki makine veya makinelerin birbiri ile görüşmesini sağlayabilirsiniz.


Resim-25

Dinamik Routing: Bu adımda iki veya daha fazla ağın birbiri ile görüşmesini sağlayabilirsiniz. Ama işin güzel tarafı burada kural belirtmek yerine, routing işlemini yapacak olan protokolü belirlemeniz yeterli olacaktır. Belirlemiş olduğunuz routing protokolünün RIPv2 olmasını tavsiye ederim.


Resim-26

Şifre Ayarları: İnternet tarayıcınızdan modem ile ilgili ayarlar yapmak için bağlandığınızda size kullanıcı adı ve şifresini sorar. Burada o şifreyi değiştirme şansınız mevcut, çoğu arkadaşım varsayılan olarak gelen şifreyi değiştirmiyor. Bu gibi bir durumda birileri (Ağınıza bağlı birileri) art niyetli olup modeminiz ile ilgili ayarları değiştirebilir.


Resim-27

Uzaktan Yönetim: Cihazınızı farklı bir noktadan (Ağınız dışındaki bir yerden) yönetmek istiyorsanız o makinanın ip adresini veya herhangi bir makinadan erişebilirim diyorsanız da tüm makinalar için uzak yönetimi açmalısınız. Ama tüm makinalardan erişebilirim diyorsanız cihazınıza şifre koymanızı tavsiye ederim aksi takdirde cihazınızda güvenlik açığı oluşur.


Resim-28

Araçlar butonuna taklarsanız karşınıza dört adet seçenek çıkacaktır.

Yeniden Başlat: Herhangi bir sebepten dolayı (cihaz donmuş olabilir, işlem yaparken bir sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz vs.) yeniden başlatmak istediğinizde bu seçeneği tıklamalısınız. Yeniden başlat seçeneğini tıkladığınızda cihaz ile olan bağlantınız kesilecektir bilginiz olsun.

Fabrika Ayarlarına Al: Yapmış olduğunuz herhangi bir yapılandırmadan dolayı modeminizde sorun olduğunu düşünüyor veya yaptığınız değişikliklerin yanlış olduğunu ve bu yapılandırmayı eski haline çevirmek istediğinizde dönmüyorsa, Modeminizi varsayılan ayarlarına geri almak için bu seçeneği seçebilirsiniz.

Ayarları Yedekle: Modem üzerinde bir şeyler denemek istiyorsunuzdur ama daha önceden yapmış olduğunuz bazı ayarlamalar var ve bu ayarlamaların silinmesini veya bozulmasını istemiyorsunuz. Bu gibi bir durumda önce sistem yedeğini alıp daha sonra ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Ayarlara Geri Dön: Daha önceden herhangi bir sebepten dolayı almış olduğunu Modem içindeki ayar yedeklerinizi bu seçenekten geri yükleyebilirsiniz.


Resim-29

Yazılım Güncellemesi: Cihazınızın daha stabil çalışması için bazen güncellemeler çıkmakta. Modem üretici firmasının hazırlamış olduğu dosyayı internet sitesinden indirip bu sekmede yükleyebilirsiniz.


Resim-30

Zaman Ayarları: Cihazınızın zaman ayarlamalarını bu sekmeden yapmanız mümkün. Varsayılan olarak gelen bazı zaman sunucuları mevcuttur. Bulunduğunuz lokasyon saati ile modemin saat dilimi birbirini tutmayabilir. Bu gibi bir durumda başka bir zaman sunucuyu gösterip güncel zamanı ayarlama şansınız var.


Resim-31

Bu makalemizde AirTies RT-206v4 modemini inceledik.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Bu İçeriğe Tepkin Ne Oldu?
  • 4
    harika_
    Harika!!
  • 1
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 2
    _ok_iyi
    Çok iyi
  • 1
    sevdim_
    Sevdim!
  • 1
    bilemedim_
    Bilemedim!
  • 1
    olmad_
    Olmadı!
  • 3
    k_zd_m_
    Kızdım!

Bilişim gönüllüsü olarak sektörün bir çok kademesinde farklı görevlerde çalıştı. Sahip olduğu sertifikalar; Vmware vExpert, Microsoft Certified Trainer(MCT), Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE), Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA), Microsoft Certified IT Professional(MCITP), Microsoft Certified Technology Specialist(MCTS).

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Tıklayın, üyemiz olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi siz olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (15)

Popüler Yorumlar
  1. bilgi ve paylaşım için teşekkürler oldu.

  2. 192.168.1.1 yap bide

Yapılan Yorumlar
  1. iyi güzel anlatmışsın kardeşim ellerine sağlık ama ben kullanıcı adı ve şifreyi senin gibi yazdım ama açılmadı

    • modem varsayılan ayarlarında kullanıcı adı Admin şifre ttnet olarak ayarlanmıştır sen büyük bi ihtimal şifreyi değişmişsindir. ondan kaynaklanıyo olabilir.

  2. 192.168.2.1 girdiğimde sayfa görüntülenemiyor diyor.internette bir sorun yok ama sadece o sayfayı açmıyor. ne yapabilirim?

  3. Mrb. Airties 205 modelinde dmz yapılsa bile 8080 portu ile modem sayfasına ulaşılabiliyor. Fakat rt206 modelinde dmz yapılmışsa modeme erişilemiyor. Dmz yapılmış modeme ulaşma imkanı varmı?

  4. giriş saysafasındaki kullanıcı adı şifre bölümünde ; farklı bir admin olarak girmem mümkün mü , yani ana bilgisayarın kullandığı şifre farklı benim bilgisayarımda ek yönetici gibi kullanıcı adı şifre farklı , nasıl yapabilirim bunu

  5. Yeni bir kullanıcı tanımlayabilirsiniz. Tanımlamış olduğunuz bu kullanıcıyla istediğiniz ayarı değiştirebilirsiniz.

  6. 10/01/2015

    emeğiniz için teşekkürler .benim sorunum interneti haftada bir veya iki defa
    Ünlem işareti dönüyor modemi kapatıp zçtığımda düzeliyor birkaç gün sonra tekrarlıyor sebebi ne olabilir lütfen yardım teşekkürler

  7. merhabalar ben modem dıgıtırmek ıstıyorum kulandıgım modem zyxel aırtıes modem kullanmak ıstıyrum soyledıgınız her seyı yapıyorum kullanıcı adı sıfre falan da gırıyorum fakat ınternet ısıı bı turlu yanmıyo bunu yapabılmem ıcın yonlendırı vıdeo olsun resımlı anlartım olsun lınk veya vb yapmamı kolaylıstıracak bı sey varsa lutfen yardımcı olunuz sımıdden tesekkurler efendm

  8. merhaba airteis rt 205 kullanıyorum modem arayüzüne girer girmez sayfa donuyor ne yapabilirim

  9. merhabalar pejo kullanıyorum ancak hızından memnun değilim değiştirmeyi düşünüyorum kurulumu kolay olurmu lütfen yardımcı olurmusunuz

  10. bilgi ve paylaşım için teşekkürler oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir