Windows Vistada Birim Küçültme (Shrink Volume)

Microsoft Windows Vista ile gelen yeni özelliklerden bir tanesi olan birim küçültmeyi (Shirink) beraber inceleyeceğiz. Bilindiği gibi Windows Vista işletim sisteminden önceki windows sürümlerinde işletim sisteminin kurulu olduğu hard disk bölümü ile mevcut diğer bölümleri format işlemi yapılmadan bölmek 3. Parti yazılımlar kullanmaksızın mümkün değildi. Bu tarz bir gereksinime olan ihtiyacı karşılamak için kullanıcıların belki de bir seferlik kullanacakları benzer işi yapan 3. parti bir program kullanımı zorunda kalmaları çok da hoş olmayan bir durumdu. Microsoft yeni çıkardığı işletim sistemi Windows Vista ile bu işlemi sistemin kendi özelliği olarak kullanıcılarına sunmuştur.

Aşağıda adım adım işletim sistemimizin kurulu olduğu hard diskimizi bölümleme işlemini görebilirsiniz.

Disk Yönetimi Konsolunu Açmak:

Disk yönetimi konsoluna ulaşmanın bir çok yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden en sık kullanılanları aşağıda listelenmiştir.

Yöntem 1: Başlat butonu > Denetim masası > Yönetimsel araçlar > Bilgisayar yönetimi menüsünden Disk Yönetimi konsolu

Yöntem 2: Masa üstündeki Bilgisayar ikonuna sağ tıklayarak > Yönet > Bilgisayar Yönetimi menüsünden Disk Yönetimi konsolu

Yöntem 3: Başlat menüsü içerisinde Aramaya başla araç çubuğuna (Klasik başlat menüsü kullanan kullanıcılarınız başlat menüsünden Çalıştır ı açarak bu işlemi yapabilirler) Diskmgmt.msc komutunu yazarak Enter’ a basılması ile Disk Yönetimi konsolu

Biz bu makalemizde Yöntem 2 ile belirtilen yolu uygulayacağız.

1. İlk adım olarak masa üstündeki bilgisayar ikonuna sağ tıklayarak yönet seçeneğine tıklayın.


Şekil-1

2. Kullanıcı hesap denetiminin devreye girmesinden kaynaklı olarak gerekli iznin sağlanması açısından devam butonuna basmamız gerekir.


Şekil-2

3. Açılan Bilgisayar Yönetimi penceresinde sol alt bölümde bulunan Disk yönetimi penceresine tıklayın ve bilgisayarınızda bulunan disklerimizi ve bu disklerin yapılarının ne durumda olduğunu gözden geçirin.


Şekil-3

Not: Bu makalemizde uygulama yapılan bilgisayardaki bölümleme işlemi, bölümleme işlemine müsait boş alanın “Y” sürücüsü üzerinde olmasından dolayı bu alanda yapılacaktır. Kendi sisteminizde işletim sisteminizin yüklü olduğu (genellikle “C” sürücüsüdür) sürücü üzerinde yeterli alan var ise rahatlıkla bu işlemi yaparak C sürücüsünün boş alanını farklı bir sürücü olarak oluşturabilirsiniz.

4. İşleme devam edecek olursak bu adımda bölmek istediğiniz sürücüye sağ tıklayarak Birimi Küçült (Shrink Volume) seçeneğine tıklayın.


Şekil-4

5. Analiz sonucunda sistem size sürücüdeki toplam kullanılabilr alanı, küçültme için kullanılabilecek alanın maksimum değerini ve küçültme işleminden sonra mevcut sürücünün kalan alanını gösteren tabloyu karşınıza getirecektir.


Şekil-5

6. Burada küçültme sonrasında oluşacak alanın boyutunu belirlerken dikkat edilmesi gereken husus sistemin belirlediği alanın üzerinde bir değer giremiyor olmanızdır. Bu sistemin kendi belirlediği bir değerdir ve bir çok kriter sonucu oluşturulur. Bu makalemizde bize sunulan değer üzerinde bir oynama yapmadan belirtilen disk alanı oranında işleme devam ediyoruz.

7. Küçült butonuna basarak bir sonraki adıma geçin ve sistem işlemi kısa sürede yaparak bize belirlediğiniz boş ve kullanılmayan alanı oluşturur.


Şekil-6

Buraya kadar olan işlemler sadece sürücünüzü bölmek için yapacağımız işlemleri sıralıyordu. Şimdi ise yeni oluşmuş olan bu alanı kullanılabilr hale getirmek için gerekli işlemlere değinelim.

8. Mevcut sürücünüzü bölümleme işleminden sonra oluşan yeni alana sağ tıklayarak Yeni Basit Birim (New Simple Volume) diyerek Yeni Basit Birim Sihirbazı’nı başlatıyoruz.


Şekil-7

9. İleri butonuna basarak oluşacak yeni birimin miktarını belirleyebileceğiniz pencerede isterseniz bu alanı kullanabilirsiniz. Bu makalede biz tüm boş alanı kullanarak yeni bir birim oluşturacağız.


Şekil-8

10. İleri butonuna bastıktan sonra karşınıza gelen pencerede ise oluşacak yeni birimin harfini belirleyin. Verebileceğiniz tüm harfler bu listede mevcuttur.


Şekil-9

11. İleri diyerek geçiş yaptığınız pencerede oluşacak birimin dosya sistemini belirleyebildiğiniz gibi bu birime bir isimde verebilirsiniz.


Şekil-10

12. Gerekli isimi belirledikten sonra İleri diyerek Son butonuna bastığınızda işlem bir süre içerisinde tamamlanarak yeni bölümünüz hazır hale gelecektir.


Şekil-11

İşlem tamamlandıktan sonra Bilgisayarıma girerek yeni oluşmuş biriminizi kullanılabilirliğini doğrulayabilirsiniz.


Şekil-12

Bu konuyla ilgili sorularınızı alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık