Windows Small Business Server 7 ve Aurora Server

Microsoft nihayet beklenen açıklamayı yaptı ve Aurora Server’ı duyurdu, ancak yanında bir sürprizle: Windows Small Business Server 7.

Microsoft’un bugüne kadar izlediği politika gereği küçük ve orta işletmeler için Small Business Server ailesi yeterli görülüyordu, hatta küçük ve orta işletmeler için olan ürün yelpazesini kullanıcı desteği sayısına göre sıralarsak;

1. Windows Home Server (10 kullanıcıya kadar)

2. Server 2008 R2 Foundation (15 kullanıcıya kadar)

3. Windows Small Business Server (75 kullanıcıya kadar)

şeklinde sıralayabilirdik, daha büyük firmalar için ise Microsoft artık Server işletim sistemlerinin Standart sürümlerini daha da büyüyen ihtiyaçlar için Enterprise sürümlerini kullanmamızı öneriyordu.

Ancak yeni açıklanan ürünler ile bu yelpaze biraz değişmiş oldu; şuan beta durumda olan yada duyurulan ürünler satışa çıktığı takdirde küçük ve orta ölçekli firmalar için kullanıcı sayısına göre tercih edilebilecek olan ürünler;

1. Windows Vail Server (10 kullanıcıya kadar)

2. Server 2008 R2 Foundation (15 kullanıcıya kadar)

3. Windows Aurora Server (25 kullanıcıya kadar)

4. Windows Small Business Server 7 (75 kullanıcıya kadar)

Kullanıcı bazlı sıralamalar bu şekilde iken bir de ihtiyaçlar doğrultusunda konuşmak gerekir ki örneğin Domain yapısına sahip olabilme adına Vail Server sınıfta kalıyor ya da Exchange Server kullanabilme adına Aurora Server’ın bazı eksikleri oluyor. Fakat bulut işletim sistemi ve bulut uygulamalar ile uyumluluktan bahsedersek de firmaların Aurora Server’ı neden seçmesi gerektiğinden bahsetmeye başlayabiliriz.

Windows Aurora Server ile küçük işletmeler de buluta bağlanıyor

Microsoft bugüne kadar küçük ve orta ölçekli işletmeler için ihtiyaca bağlı çözümler üretmekte ancak sanallaştırma gibi yapılar ihtiyaç dâhilinde değilse Small Business Server (SBS) ailesini ya da Server 2008 R2 Foundation ürününü tavsiye etmekteydi, yapıda ihtiyaç sanallaştırma ve diğer ileri seviye teknolojiler ise o zaman tavsiye edilen işletim sistemi standart sürüm oluyordu.

Duyurusu yapılan ürünlerden biri olan Aurora ile müşteriler artık bulut sistemlere bağlanarak ileri seviye ihtiyaçlarını çözebilecek. Örneğin küçük çaplı firmaların kendi bünyesinde barındırmasının maliyeti oldukça yükselttiği Sharepoint Server, Office Comunication Server ve Exchange Server gibi ürünler artık bulut işletim sistemleri üzerinden kullanılabilir duruma geliyor. Microsoft’un Online Servisleri vasıtası ile bahsi geçen ürünleri belirli bir ücret ödeyerek kullanabiliyor.

Bu açıdan baktığımızda Aurora aslında Small Business Server ailesinin devamı olmak yerine çevrimiçi servislerle bağlantılı çalışan bir Home Server (yeni adı ile Vail Server) gibi gözükebilir.

Windows Small Business Server 7


Resim-1

Microsoft’un duyurusunu yaptığı bir diğer ürün ise Small Business Server ailesinin tam olarak mirasçısı olan Small Business Server 7.

SBS 7 ile yapımızda Domain oluşturabilir, Exchange 2010 SP1, SharePoint 2010 Foundation, WSUS 3.0 ve ek ücret ödeyerek SQL Server 2008 R2 gibi ürünleri kullanabiliriz. SBS 7’de diğer duyurusu yapılan ürünler gibi Server 2008 R2 tabanlı bir ürün olduğu için sadece 64 bit mimarisinde çalışmakta. SBS 7 ile gelen özellikler arasında Aurora’da da benzerleri olan yedekleme, klasör ve dosya yönetimi, yazdırma yönetimi mevcut.

Daha küçük işletmeler için Windows Server Aurora

Windows Aurora’dan bahsetmeye başlarken aslında Vail Server’ın birçok özelliğinden de bahsetmiş olacağız. (Ortak yönleri farklarından çok daha fazla)


Resim-2

Aurora ile yedekleme, genişleyebilir disk yönetimi, yazıcı yönetim ve kullanıcı yetkilendirme gibi işlemleri Dashboard denilen merkezi yönetim ortamından gerçekleştirebiliriz. Aurora’yı Vail Server’dan ayıran en önemli özellik ise tam anlamıyla bir Active Directory ortamına sahip olmasıdır. Ancak Aurora Server’ı mevcut yapımıza entegre edemeyiz, Aurora üzerinde yeni bir domain kurmak zorundayız, bu gibi sebeplerle Microsoft özellikle Aurora Server’ı bugüne kadar bünyesinde server barındırmayan daha küçük firmalara yönelik geliştirmiştir. Aurora Server sunduğu 25 kullanıcı desteği ile de zaten çoğu orta çaplı firma için yetersiz kalacaktır ancak bulut işletim sistemi desteği ve yerelde çalışabilen Domain yapısı sayesinde sanırım Aurora, Microsoft’un gelecekte Small Business Serisi’ne yön verecek olan ürün gibi duruyor.

Aurora Server sayesinde ortamda bulunan tüm istemci makinelerini ve server’larımızı merkezi yedekleyebilir ve güvenlik ürünlerini de merkezi olarak yönetebiliriz (Vail Server için de aynı durum söz konusu).

Özet olarak Aurora Server, Domain yapısı barındıran 25 kullanıcı desteği sunan yerelde yedekleme ve kullanıcı yönetimi gibi işlemleri gerçekleştirip bulut uygulamalar (Microsoft Business Productivity Online Suite) sayesinde kullanıcılara mesajlaşma gibi özellikler sunan yeni nesil Small Business Server ailesi üyesidir.

Son karşılaştırma ve özet:

Small Business Server 7 ve Aurora Server arasındaki benzerlikler ya da farklılıkları son olarak özetlemek gerekirse;

  • Aurora Server 25 kullanıcı desteği sunar, buna karşılık Small Business Server 7’nin 75 kullanıcı desteği vardır.
  • 2 işletim sisteminin de ek ücret ödeyerek sahip olunabilecek sanallaştırma desteği vardır ancak sadece 1 adet sanal işletim sistemi çalıştırabilirler.
  • Small Business Server otomatikleşebilen Windows Server Backup özelliğine sahipken, Aurora, Windows Home Server ailesinde olduğu gibi Windows Server Backup ve image backup çözümleri sunar.
  • 2 işletim sistemi de domain kurulma özelliğine sahiptir ancak 2 ürün içinde domaine dâhil olabilme özelliği yoktur. Small Business Server 7 mevcut yapıdan migrating desteğini sunarken Aurora için tek çözüm yeni bir yapı kurulmasıdır.
  • Aurora, Windows Home Server ailesinde olduğu gibi eklentiler ile zenginleşebilir ancak SBS 7’nin böyle bir desteği yoktur.
  • 2 ürün de Microsoft iş ortakları tarafından önceden hazırlanmış donanımlarla birlikte satılacaktır ancak istenirse internet üzerinden de lisans alınabilecektir. (Kutulu ürün satışı düşünülmemektedir.)

Sonuç olarak; Aurora Server daha küçük yapılar için ideal olan ekonomik çözümler zira kendi içerisinde sahip olma ve yönetimi maliyetli olan hizmetleri barındırmayıp Microsoft Business Productivity Online Suite sayesinde firma için Exchange, Sharepoint, Office Cominication Server gibi ürünlerin desteğini sağlar. Aurora Server çevrimiçi hizmetlerle olan bağlılığı sayesinde Microsoft’un yöneleceği yeni işletim sistemi geliştirme adımları hakkında ipuçları sunmaktadır. Bu konuda Windows Intune ve Microsoft Business Productivity Online Suite ürünleri dikkatle incelemeye değerdir. Ancak Small Business Server 7, gelenekselleşmiş SBS ailesinin özelliklerini taşır, önceki ürünlere göre farkı ise içeriğindeki bileşenlerinin güncel versiyonlarını barındırmasıdır. 75 kullanıcı desteği sayesinde daha çok tercih edilecek ürün olarak göze çarpmaktadır.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

Introducing the next version of Windows Small Business Server!

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık