Windows PC Otomatik Kapatma Nasıl Zamanlanır?

windows-11

Windows PC Otomatik Kapatma Nasıl Zamanlanır? Bu yazımızda Windows 10 ve Windows 11 bilgisayarınızda bilgisayarı komut ile nasıl zamanlayarak kapatabilirsiniz konusuna değineceğiz. Belirli saatler aralığında çalıştığınızda ya da bilgisayar başında değilken ve bilgisayarınız yükleme durumundayken bittiğinde bilgisayarınız da kapanmasını isteyebilirsiniz. Bunu Command Prompt (Komut İstemi) ya da PowerShell kullanarak yapabilirsiniz. Bunu tek seferlik yapabileceğiniz gibi Task Scheduler (Görev Zamanlayıcı) ile bilgisayarınız otomatik olarak kapanmasını istediğiniz günleri de belirleyebilirsiniz.

Tabii başlat menüsünde Kapat butonu varken bunu neden zamanlamak isteyelim?

Elbette işimiz bittiğinde bilgisayarı manuel olarak kapatabiliriz. Ancak bazı senaryolarda, özellikle bilgisayar başında değilken bu durumu otomatikleştirmek faydalı olabilir.

  • Yukarıda da belirttiğim gibi, bilgisayarda yükleme vs gibi bekleme gerektirecek görevlerin tamamlanması için gereken yaklaşık süreyi biliyorsanız otomatik bir kapatma planlayabilirsiniz.
  • Bilgisayarınızda gün içerisinde belirli bir saatte farklı otomatik görevlerin çalıştırılması gerektiğinde görev bitiminden sonra otomatik olarak kapanacak şekilde yapılandırabilirsiniz.
  • İşten ya da evden çıkarken ara sıra bilgisayarınızı kapatmayı unutmanız durumunda otomatik olarak kapanması için zamanlayabilirsiniz.
  • Komşu çocuğunun bilgisayarınızı kullanması durumunda belirli bir zamanda bilgisayarınızın kapanmasını isteyebilirsiniz. Aynı zamanda bu durum çocuklarının bilgisayar kullandığı süreyi kontrol altında tutmak isteyen ebeveynler için kullanışlıdır.

Bilgisayarımızı otomatik kapatma için Command Prompt (Komut İstemi) ile nasıl zamanlayacağız?

Belirli bir süre sonra bilgisayarı otomatik olarak kapatmak için aşağıdaki komut istemcilerini kullanacağız. komutta 0000, bilgisayarın kapanacağı süreyi saniye cinsinden belirtir. Bu zamanlayıcı, komut çalıştırıldığında direkt başlar.

Shutdown -s -t 0000

Komuttaki “-s” sistemin tamamen kapatıldığını belirtir ve “-t” gecikme süresini belirtmek için kullanılır.

0000’ı CMD’de kapatmayı geciktirmek istediğiniz saniye sayısıyla değiştirebilirsiniz. Örnek olarak;

1 Saniye Sonra Kapat:

Shutdown -s -t 1

1 Saat Sonra Kapat:

Shutdown -s -t 3600

3 Saat Sonra Kapat:

Shutdown -s -t 10800

6 Saat Sonra Kapat:

Shutdown -s -t 21600

Aşağıdaki görsellerde de görebileceğiniz gibi bu komutlar Command Prompt (Komut İstemi), PowerShell ve Run (Çalıştır) alanlarında çalıştırılabilmektedir.

Resim-1

Resim-2


Resim-3

Bu komutu CLI’lerden herhangi birinde çalıştırdıktan sonra, aşağıdaki gibi bir bildirim göreceksiniz. Bu size kapatma ayrıntılarını verecektir.


Resim-4

Otomatik kapanma gerçekleşmeden önce kapatma komutunu durdurmak için, yine herhangi bir CLI’de aşağıdaki komutu çalıştırarak istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

Shutdown -a


Resim-5

Bu komutu çalıştırdığınızda, aşağıdaki gibi bir bildirim gösterecektir.


Resim-6

Peki otomatik kapatma işlemini Task Scheduler (Görev Zamanlayıcı) ile nasıl zamanlayacağız?

Başlat’ı açıp, Task Scheduler (Görev Zamanlayıcı)’yı aratıp açıyoruz.

Resim-7

Create Basic Task (Temel Görev Oluştur) sekmesine tıklıyoruz.

Resim-8

Görev için Otomatik Kapatma gibi bir isim ve “Bu bilgisayar otomatik olarak kapanacak” gibi bir açıklama yazabilirsiniz. Ardından Next ile ilerliyoruz.

Resim-9

İlgili zamanlamanın hangi sıklıkla çalışacağını belirleyip Next ile ilerliyoruz.

Resim-10

Görevin Başlangıç tarihini ve saatini ayarlayıp Next’e tıklıyoruz.

Resim-11

Start a program işaretleyip Next ile ilerliyoruz.

Resim-12

Burada Browse kısmına tıklayarak C/Windows/System32 yolundan “shutdown.exe”yi seçiyoruz. Argüman olarak “-s” girip “Next” ile devam ediyoruz. Burada görev başlasın ama ilk kısımda anlattığımız gibi belli bir süre sonrasında kapansın derseniz yukarıdaki komutu Notepad’e yazıp bat olarak kaydedip bu kısımda onu gösterebilirsiniz.

Resim-13

Karşımıza yaptığımız ayarların özeti geliyor, Finish (Bitir) ile Zamanlama işlemini tamamlıyoruz.

Resim-14

Bu yazıda Windows PC Otomatik Kapatma konusuna değindik.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

https://answers.microsoft.com/tr-tr/windows/forum/all/bilgisayar%C4%B1-otomatik-kapatma/b8d093e3-8d87-491e-a62f-1be0a87f94d7

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık