Tek Sunuculu Yapıda Exchange Server 2010’dan Exchange Server 2013’e Geçiş

Bu yazımda Exchange Server 2010 ( Single Server ) versiyonunun Exchange Server 2013 (Single Server ) versiyonuna Transition’ını yazmak istedim. Test ortamım sanallardan oluştuğundan Exchange Server 2010 tarafında da Exchange Server 2013 tarafında da roller bir sunucu üzerindedir.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde Exchange Server 2010 için Service Pack 3 yayınlandı. Dolayısıyla co-existence yapılar desteklenir hale geldi. Dolayısıyla da Transition mümkün oldu J ( Aynı durum Exchange Server 2007 içinde oldu tabii ki )

Exchange Server yapısının teorik yaklaşımı bu yazımın konusu değil. Ben sade bir şekilde adımlardan ve işlemleri yaparken karşılaştığım durumlardan bahsetmek istiyorum.

Varolan Exchange Server sürümüm aşağıda görülmektedir.


Resim-1

İlgili download sitesinde Exchange Server 2010 Service Pack 3 ‘ü download ediniz. http://www.Microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36768

Ardından aşağıda görüldüğü üzere kurunuz. ( Hazırlık testine dikkat edin ki olan bir issue varsa çözmeden devam etmeyin!)


Resim-2

Mesela aşağıda görüldüğü gibi bende bir kaç issue mevcut. Gereken feature’ı kuracağım ve gereken hotfix’i yükleyeceğim!


Resim-3

Ardından kurulum sihirbazını tekrar çalıştırıp devam ediyorum.


Resim-4

Güncelleme bitti. Yeni versiyon : 14.03.0123.003

Exchange Server 2013 kurulumuna geçebiliriz. Exchange Server 2013 için işletim sistemi olarak Windows Server 2012 kullandım. Windows Server 2008 R2 de olabilir ama fazlaca gereksinim istiyor J

Gereken bir kaç yükleme olacak ( Filter Pack, Unified Comm. API vs.. )


Resim-5

Update etmek bence en ideali.


Resim-6

Hazırlık testi sorunsuz! Normalde devamında Organizasyon ismi vs. bilgiler soracak ama hazırda bir Exchange Server organizasyonu olduğundan bunları sormuyor!

Aşağıda opsiyonel bir seçenek!


Resim-7

Kurulum tamamlandı. Sunucuyu yeniden başlatıyoruz. Post Installation linki, Fresh Installation yapıldıysa kurulum sonrası gereken önemli ayarları içeriyor.

Mail Flow’u ve Client Access’i kontrol etmekte fayda var ( Connector’ler vs.).

Ama önce yeni Exchange Admin Center’a girelim.

https://mail.test.ev/ecp

Üstteki URL’ye eriştiğinizde Form Authentication gelecek. Ben domain Administrator Account’u ile giriş yaptım. Fakat Administrator’ın Mailbox’ı Exchange Server 2010 üzerinde olduğundan eski Exchange Control Panel geldi J Normal olsa gerek J


Resim-8

Üstte bildiğiniz Exchange Server 2010 ECP mevcut.

Açıkçası Exchange Server 2013 Admin Center’a Administrator ile giriş yapamayınca Administrator Mailbox’ını Exchange Server 2013’e taşıdım J.

Bir kaç bilindik shell komutu aşağıdaki gibi.


Resim-9

Server’lar ( windc üzerindeki Exchange Server 2010 silinecek!)


Resim-10

Version farkı üstteki gibi.

Administrator Mailbox’ını Exchange Server 2013’e taşıdım.


Resim-11

Move Request’i temizlemek için Get-MoveRequest -MoveStatus Completed | Remove-MoveRequest komutu yeterli olacaktır.

Ardından Administrator Account’u ile Exchange Admin Center’a login oluyoruz. Tabii gerekli yetkilere sahip başka bir account’ta kullanabilirsiniz.


Resim-12

Şimdi kontrollere devam.


Resim-13

İsmi “con” olan eski Send Connector mevcut yapıdan yeni console’a yansıyor doğal olarak! Yeni bir tane açalım. Neticede Exchange Server 2010’u sileceğiz!


Resim-14

Yeni oluşturduğumuz Connector’ün Source Server’ı Exchange Server 2013’tür. İlaveten Accepted Domain’lere bakabilirsiniz. Exchange Server 2010 organizasyonunda olanlar geliyor aşağıdaki gibi.


Resim-15

Exchange Server 2013’e SSL sertifikası alınmalıdır. Aslında Self-Signed bir sertifika var. Ama normal kullanımda Well Known bir CA’den sertifika alınmalıdır. Öncesinde kullanılan wildcard sertifikanız varsa onu burada da kullanabilirsiniz. Ben internal CA’den alacağım.


Resim-16

İsmi, e13-certificate olan bir sertifikayı sunucuya Assign ettim.

Yeni sunucunun External URL’sini de kontrol edelim


Resim-17

External URL’yi Servers tabından yapılandırabilirsiniz.

Artık Mailbox’ları taşıyalım. İsterseniz Exchange Admin Center’dan isterseniz Exchange Server Management Shell’den Batch job ile Move request hazırlayabilirsiniz.

İşlem sonrası tüm Mailbox’lar yeni sunucuya aktarıldı!


Resim-18

Şimdi yapımdaki eski sunucuyu(Exchange Server 2010’u) sileceğim.

Eski yapı tarafından kullanılan OAB’ı ve Send Connector’ü silelim (OAB için Move opsiyonuna dikkat!, ben test ortamımda siliyorum).

Önce OAB’ı Remove edeyim. (Exchange Server 2010 Management Console’dan.)


Resim-19

Sonrasında da Exchange Server 2010 tarafından kullanılan Send Connector’ü sileceğim. Bu işlemi üstteki console’da Hub Transport kısmından yapabilirsiniz.

Exchange Server 2010 Maintenance Mode ile silme işine başlayabilirsiniz.


Resim-20

Click Uninstall J


Resim-21

GUI’ye göre işlem başarılı.

ADSIEdit.msc’den de sadece Exchange Server 2013’ün kaldığını teyid edebilirsiniz.


Resim-22

Doğal olarak yeni Server’daki Mailbox Database kaldı geriye sadece!


Resim-23

Exchange Admin Center’dan bakarsak eski Virtual Directory‘ler de silinmiş.


Resim-24

Tek sunuculu bir yapıda 2010->2013 geçişi tamamlanmış oldu. Yeni OWA’ya(Outlook WebApp) tam destek için Internet Explorer sürümlerini güncellemeniz gerekebilir J

Karmaşık görünmeyen bir işlem oldu. Dağıtık yapılarda biraz daha fazla zaman alacak ve dikkat gerektirecektir diye düşünüyorum. Bence sizler de denemelerinizi Windows Server 2012 üzerinde yapın. Zira Windows Server 2008 r2 versiyonunu Exchange Server 2013 kurulumuna hazırlamak için fazlaca gereksinim kurmanız gerekecektir.

Bu konuyla ilgili sorularınızı  alt kısımda bulunan yorumlar alanını kullanarak sorabilirsiniz.

Referanslar

www.mshowto.org

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık